Балаклійці влаштували велике пісенне свято на честь землячки О.Петрусенко: приїхали навіть китайці | Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Всі матеріали на даному сайті призначені виключно для ознайомлення без цілей комерційного використання.
Розробка та супровід сайту: AnisLogo
Передрук публікацій дозволяється тільки при розміщенні прямого посилання на сайт https://www.cultura.kh.ua

Українська моваEnglish (UK)
A+ R A-
Рейтинг статті:
( 2 шт. )

Балаклійці влаштували велике пісенне свято на честь землячки О.Петрусенко: приїхали навіть китайці

фестиваль ім. О. Петрусенко18 травня 2013 року в Балаклійському районному Будинку культури відбулося велике пісенне свято – VI регіональний фестиваль-конкурс вокальної музики, присвячений пам'яті народної артистки УРСР Оксани Петрусенко. Цього року крім численних колективів та солістів майже з усіх районів Харківщини його учасниками стали представники Донецької, Луганської, Чернігівської областей, Автономної Республіки Крим та навіть близького і далекого зарубіжжя: з міста Старий Оскол Російської Федерації та з Пекіну Китайської Народної Республіки.

Спочатку до учасників фестивалю з побажаннями успіху й творчого натхнення звернулися голова Балаклійської районної державної адміністрації Іван Столбовий, голова Балаклійської районної ради Степан Масельський та Балаклійський міський голова Олександр Літвінов.

Після вітань офіційних гостей розпочалися виступи конкурсантів. По закінченні конкурсної програми було оголошено невелику перерву, після якої відбулося нагородження переможців.

Перше місце в 1-й віковій категорії посіла юна балаклійчанка Надія Більдій. Перше місце в категорії «солісти» зайняла гостя з Китаю Лю І, а її співвітчизник Хань Кай, який виконав українську пісню «Герой», посів трете місце. Серед солістів третьої вікової категорії перше місце між собою розділили Оксана Момот та Юлія Міщенко (м. Харків). Серед ансамблів першою стала «Слобожаночка» (Харківське училище культури), а балаклійській гурт народної пісні «Лелеченьки» посів почесне третє місце. У цій же номінації в другій віковій категорії перше місце посів ансамбль «Лада» (м. Харків). Ще багато учасників були відзначені другими та третіми місцями, і всіх переможців було нагороджено дипломами та цінними подарунками. Особливу відзнаку в номінації «Надія фестивалю-конкурсу» отримала наймолодша його учасниця, яка приїхала з Автономної Республіки Крим, Діана Гришанович.

фестиваль ім. О. ПетрусенкоДо складу журі ввійшли: доктор мистецтвознавства, професор Харківського Національного університету мистецтв ім. І. П. Котляревського, викладач кафедри народного співу та музичного фольклору ХДАК Наталія Гребенюк, Заслужені артисти України Олена Шишкіна, Вікторія Осипенко, Людмила Омельченко та Юрій Данильчишин, солістка Харківської обласної філармонії, лауреат Міжнародних конкурсів та фестивалів Наталія Сидоренко та заступник директора Харківського обласного організаційно-методичного Центру культури і мистецтв Любов Мякіннікова.

Після церемонії нагородження почався гала-концерт, в якому пролунали пісенні твори не тільки від переможців фестивалю, а й Заслужених артистів України Олени Шишкіної, Володимира Данильчишина, Людмили Омельченко, Вікторії Осипенко та Наталії Сидоренко.

«У Харківській області проходить багато фестивалів, і я чимало чула про фестиваль імені Оксани Петрусенко. Нажаль, жодного разу не була на ньому. Цього року я вперше тут і тепер хочу, щоб про цей фестиваль знали не тільки в Харківській області, його повинні знати в усій Україні!», – сказала член журі фестивалю Любов Мякіннікова.

Довідка. Оксана Петрусенко (1900-1940) – українська оперна співачка (лірико-драматичне сопрано). Одна з кращих виконавиць українських народних пісень і романсів. Заслужена артистка УРСР. Кавалер ордена «Знак Пошани» (1936). Народна артистка УРСР (1939). Голос Оксани Андріївни є голосом-символом України її часу. Довгий час вважалося, що Оксана Бородавкіна (Петрусенко – це її сценічний псевдонім) родом з Балаклії Харківської губернії. Це було відомо з її автобіографії, яку вона сама написала для відділу кадрів закладу, куди вона вступала. Але нещодавно відомий український письменник та мистецтвознавець Микола Кагарлицький на основі севастопольських архівних матеріалів зробив сенсаційне відкриття: справжня батьківщина Оксани був Севастополь, а з Балаклії був батько співачки Андрій Бородавкін. Можливо, сумні 30-ті роки змусили Оксану приховати своє походження, бо під сумнів зараз ставляться і вказане нею у автобіографії походження: вона написала, що з, бідної сім'ї. Проте, як було насправді досі залишилось невідомим. Але балаклійці у будь-якому разі вважають її своєю землячкою і вшановують її пам'ять пісенним святом.

фестиваль ім. О. Петрусенкофестиваль ім. О. Петрусенкофестиваль ім. О. Петрусенкофестиваль ім. О. Петрусенкофестиваль ім. О. Петрусенко

Сховати метелика