Представники харківської культури об'єднуються для активізації притоку інвестицій в регіон | Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Всі матеріали на даному сайті призначені виключно для ознайомлення без цілей комерційного використання.
Розробка та супровід сайту: AnisLogo
Передрук публікацій дозволяється тільки при розміщенні прямого посилання на сайт https://www.cultura.kh.ua

Українська моваEnglish (UK)

Відділ з інвестицій та соціально-культурного розвитку

A+ R A-
Рейтинг статті:
( 2 шт. )

Представники харківської культури об'єднуються для активізації притоку інвестицій в регіон

Олександр ДудкаВ обласному центрі культури і мистецтва 27 грудня відбулося засідання робочої групи кластеру культури і туризму Харківської області. У ньому взяли участь представники харківських установ культури - потенційних учасників кластера - тобто об'єднання міжгалузевих комплексів для розвитку регіону. Засідання робочої групи транслювалося за допомогою веб-камери на сайті Центру, завдяки чому на ньому віртуально змогли бути присутніми керівники районних управлінь культури, представники туристичного бізнесу та потенційні інвестори.

Це перше засідання робочої групи, на якому були визначені цілі формування та розвитку Кластеру культури і туризму. За словами директора комунального підприємства Харківської обласної ради «Індустріальний парк «Рогань» Олександра Дудки, саме таке об'єднання фахівців різних сфер діяльності для виявлення цікавих інвестиційних проектів і може сприяти зацікавленості потенційних інвесторів у розвитку культури і туризму нашого регіону.

«Кластер - це сукупність підприємств, установ, організацій, що працюють в одному напрямку і розташованих на загальній території, іншими словами об'єднуються всі, хто потенційно може брати участь в інвестиційних проектах, - пояснив Олександр Дудка. - Ми будемо говорити про кластери на території Харківської області. Особливість нашого регіону полягає в тому, що тут потужний наукомісткий, освітній і промисловий потенціал, і в цих галузях дефіциту інвестиційних проектів немає. А от у сферу культури та туризму інвестори йдуть не так охоче».

Культурні кластери, створюючи ареал міжгалузевого співробітництва, формують умови для професійного розвитку творчих працівників, підвищують рівень інтерактивності культурних продуктів, що створюються в рамках культурних кластерів. У кінцевому рахунку, кластери сприяють більш повному задоволенню запитів споживачів на ринку культурних послуг. З точки зору макроекономіки кластери являють собою «точки зростання» і дають можливість найбільш повної реалізації потенціалу території, підкреслив Олександр Дудка. Для учасників кластерів перевагою є можливість використання синергетичних ефектів з метою отримання максимальної віддачі від ринкових переваг.

Схема кластеруЗавдання учасників кластеру - розворушити інвесторів, щоб вони вкладали гроші в розвиток культури та туристичної галузі, і для цього потрібно зібрати ініціативних людей в різних областях і виявити цікаві інвестиційні проекти. Як успішні приклади розвитку кластерів у сфері культури і туризму Олександр Дудка привів американський «Голлівуд» або спроби російського актора Сергія Безрукова розвивати культуру, створюючи власні інвестиційні кінопроекти.

Для Харківського регіону, як зазначив Олександр Дудка, зйомки ігрового кіно теж могли б стати інвестпроектом у сфері культури, він особисто навіть і сценарій вже написав, от тільки людей, здатних втілити цю ідею в життя поки не знайшлося. Більш реальним, як зазначалося на засіданні робочої групи, бачиться інвестпроект з розвитку музейного комплексу філософа Григорія Сковороди в Сковородинівці, куди можна було б залучати туристів і який став би одним з брендів Харківської області.

Виявити потенційні інвестиційні проекти, здатні розвивати культуру і туризм в нашій області - ось завдання робочої групи Кластера культури і туризму. За підсумками нинішнього засідання представники музеїв, бібліотек, організаційно-методичних центрів, туристичного бізнесу, районних управлінь культури, місцевих органів влади, вузів, а також потенційні інвестори повинні подати заявки для участі у формуванні та розвитку Кластера культури і туризму.

Довідка. 24 листопада 2011 на засіданні Ради вітчизняних та іноземних інвесторів при Харківській облдержадміністрації під керівництвом губернатора Михайла Добкіна було прийнято рішення про формування дев'яти основних кластерів Харківської області, у тому числі кластера культури і туризму.

Сховати метелика