Чи буде 2012 рік більш вдалим для розвитку української культури ніж 2011-й? | Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Всі матеріали на даному сайті призначені виключно для ознайомлення без цілей комерційного використання.
Розробка та супровід сайту: AnisLogo
Передрук публікацій дозволяється тільки при розміщенні прямого посилання на сайт https://www.cultura.kh.ua

Українська моваEnglish (UK)
A+ R A-
Рейтинг статті:

Чи буде 2012 рік більш вдалим для розвитку української культури ніж 2011-й?

Марина Врода отримала перемогу за короткий метр у КаннахПідводячи підсумки 2011 року, багато хто вважає, що проривом у культурній сфері країни він не став. Водночас, в Україні відбулося багато цікавих і знакових мистецьких подій, говорять експерти. Крім того, за минулий рік розуміння ролі культури в розвитку міст і країни в цілому суттєво зросло.

Українська короткометражна стрічка Марини Вроди «Крос» отримала перемогу в Каннах; в київському Мистецькому Арсеналі вперше за роки незалежності зібрали більшість сучасних українських митців; читачів сколихнула перша за останні 20 років мовчання книжка Ліни Костенко «Записки українського самашедшего»...

2011 рік був досить багатим на культурні події та досягнення, вважають експерти. Однак, більшість з них відбувалися не за сприяння держави. Так, наприклад, режисер переможного фільму «Крос» Марина Врода вклала в стрічку свої власні кошти.

Скандали і конфлікти

Останні 20 років культура в Україні розвивається стихійно і в партизанському режимі, говорить письменниця Оксана Забужко. Тож, найцікавіші проекти проходять не на рівні держави, а на рівні «малих об'єднань і корпоративів». Однак, за словами письменниці, інколи це «протистояння між владою і митцями» навіть приносить позитивні наслідки.

«Одним із найяскравіших результатів року є успіх книжки Василя Шкляра «Чорний ворон». Він став абсолютно безпрецедентним бестселером за всі роки української незалежності. Щойно почався цей скандал, конфлікт Табачник–Шкляр, після того книжка випродала більше як 100 тисяч примірників. Таких цифр раніше в Україні не було. Ніша масової літератури заповнювалася російським «трешем» завжди, тепер у нас з'явилася масова українська література», – зауважила Оксана Забужко.

Письменник Василь Шкляр відмовився від Шевченківської премії за роман «Залишенець. Чорний ворон». У листі до Президента письменник написав, що не отримуватиме нагороду, поки при «владі є українофоб Табачник». Після того Юрій Андрухович запропонував усім небайдужим зібрати для Василя Шкляра Народну Шевченківську премію. Було зібрано 255 тисяч гривень.

«Культура має впливати на формування державної політики»

Тож, 2011 рік не сприяв позитивному іміджу України закордоном – ні в політичному, ні в культурному відношенні, вважає експерт ради Європи з питань культури Олександр Буценко. Європейцям, наприклад абсолютно незрозуміла недовіра громадських організацій до українських державних установ, а також небажання органів влади дослухатися до громадської думки, говорить експерт.

«Я сподіваюся, що 2012 рік дасть поштовх до розвитку позитивного іміджу України, яка вже визначиться зі своєю позицією і в культурному, і в політичному відношенні. Крім того, ті зусилля 2011 року, зокрема в законодавчій сфері (ухвалення Закону «Про культуру») дадуть певний результат. Закон «Про культуру» є одним із найбільших досягнень 2011 року, він визначає ті механізми, за якими має розвиватися сфера культури. З іншого боку, він не визначає основного: що культура має впливати на формування державної політики на всіх рівнях».

У 2011 році бюджет Міністерства культури складав 1 мільярд 764 мільйони гривень, цього року – майже на 300 мільйонів більше. І хоча, за словами міністра Михайла Кулиняка, в цьому бюджеті враховано далеко не все, на деякі сфери рекордно великі суми виділяють цього року вперше.

«Уряд і всі бачать, що відношення до гуманітарної сфери та культури абсолютно змінилося. Тому, звичайно, тепер у нас є можливість добиватися фінансування цих речей, які давно не фінансувалися. На наступний рік давно вже назріло питання щодо авторського права, ми будемо виходити на зміни до законодавства, щоб авторське право працювало в повному обсязі. Крім того, багато в нас напрацювань є щодо каналу «Культура», думаю в 2012 році ми все закінчимо».

Одним із найбільших досягнень 2011 року в Міністерстві називають перше за всю історію України проведення прозорих та відкритих конкурсів на фінансування кінострічок вітчизняного виробництва. На створення фільмів, які виграли державний конкурс минулого року, виділили більше120 мільйонів гривень. У 2012-му обіцяють на третину більше, повідомляє Радіо Свобода.

Сховати метелика