Майбутня акторка 14-річна Дар’я Саленко перемогла в обласному конкурсі читців «Вічне слово Кобзаря» | Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Всі матеріали на даному сайті призначені виключно для ознайомлення без цілей комерційного використання.
Розробка та супровід сайту: AnisLogo
Передрук публікацій дозволяється тільки при розміщенні прямого посилання на сайт https://www.cultura.kh.ua

Українська моваEnglish (UK)

Відділ з методичної роботи

A+ R A-
Рейтинг статті:
( 1 шт. )

Майбутня акторка 14-річна Дар’я Саленко перемогла в обласному конкурсі читців «Вічне слово Кобзаря»


3Дарья Саленко2 учасники з 15 районів та 2 міст Харківської області взяли участь у регіональному конкурсі читців «Вічне слово Кобзаря», присвяченому 200-річчю від народження Т.Г.Шевченка, що відбувся 22 березня 2014 року в Обласному центрі культури і мистецтва. Усі переможці отримали цінні подарунки, а кращім у категорії «Діти» ще й подарували путівки до оздоровчого табору для талановитих дітей.

ПереможницяНайкращою чтицею віршів у номінації «Виконавець» категорії «Діти» було визнано 14-річну Дар'ю Саленко з селища Краснопавлівка Лозівського району.

Журі вразила чутлива передача глибинної драми, виведеної у творі Тараса Шевченка «Петрусь». Дар'я Саленко каже, що про нещасне кохання ще уяви не має, саме тому її дуже вразила трагічна історія дівчини, яка вийшла заміж за пана та покохала простого хлопця Петруся. Секрет того, як школярці вдалося передати недитячі почуття, криється в тому, що дівчина мріє в майбутньому стати акторкою і вже активно готується до вступу до Харківської академії культури.

Наталія Мохарєва«Моя бабуся брала участь у самодіяльному театрі, тому, мабуть, і мені передалося. Кажуть, у мене є здібності перевтілюватися у будь-які ролі. Коли я готувалася до цього конкурсу, то переді мною ставилося завдання просто розповісти цю історію якомога простіше і від душі. Я перейнялася і ніби приміряла на себе долю тієї дівчини, що до нестями закохалася у парубка, а він віддав за неї свою волю та життя».

Друге місце у номінації «Виконавець» категорії «Діти» розділили дві дівчини 2002 року народження Наталія Мохарєва з м. Лозової та Вероніка Ляшенко з м. Люботина. Третє місце присуджено 15-річному Олександру Іванову з м. Мерефи Харківського району.

Вероніка ЛяшенкоУ номінації «Діти» категорії «Автори» – дві переможниці, що добре прочитали власні вірші, серед яких були і присвячені Шевченку. Це Ольга Магда (Барвінківський район) та Анастасія Дробот (Богодухівський район).

Олександр ІвановДорослих поетів було більше представлено серед учасників конкурсу, ніж дітей. Боротьба серед них розгорнулася серйозна. Але перемогу члени журі одностайно присудили Тетяні Іванівні Очеретяновій (Дергачівський район). Друге місце посів також талановитий поет Віктор Анатолійович Худаков з Вовчанського району. Третє – Наталія Степанівна Зінченко (м. Люботин).

Тетяна ОчеретяноваЯк не дивно, серед дорослих виконавців не було жодного виступу, яке не мало б якихось вад, але більш-менш вдалим було визнано виконання уривка з шевченківської поеми «Гайдамаки» 17-річним Володимиром Буряком із Сахновщинського району, який і посів перше місце серед конкурсантів категорії «Дорослі» номінації «Виконавець». Друге місце присуджено Вікторії Кучеренко (Шевченківський район), а третє – Кетрині Кобзевій з Первомайського району. Усі вони – однолітки.

Володимир БурякВиконавці-переможці, що посіли перші місця представлятимуть Харківщину у всеукраїнському аналогічному конкурсі у Києві, проведення якого заплановано на травень.

«Цей конкурс відбувається уже у 23-й раз, і цього року, як завжди, ми з повагою звертаємось до шевченківського слова, яке дарує нам наснагу, віру, надію на краще у нашій країні», – підкреслила директор Обласного центру культури і мистецтва Людмила Омельченко.

Конкурсну програму відкрила театралізована композиція «Листи Т.Шевченка із заслання» у виконанні студентів театрального факультету Харківського національного університету мистецтв ім. І.П. Котляревського та вокально-інструментальний ансамбль «Діва» ООМЦКМ з піснею на вірші Т.Шевченка «Зоре моя вечірняя...»

Серед спонсорів конкурсу цього року – також і музей шоколаду АВК, який запропонував усім учасникам безкоштовну екскурсію та солодкі подарунки.

Уконкурс сього у конкурсі взяли участь представники Барвінківського, Близнюківського, Богодухівського, Борівського, Валківського, Вовчанського, Дергачівського, Золочівського, Красноградського, Лозівського, Первомайського, Печенізького, Сахновщинського, Харківського, Шевченківського районів області та міст Лозова, Люботин.

конкурсУ номінації «Виконавець» виступили 14 дітей і 8 дорослих, у номінації «Автор» – 2 дітей і 6 дорослих. Під час конкурсу прозвучали такі вірші Т. Шевченка: «Кобзар», «Катерина», «Сон», «Тополя», «Лілея», «Собака та злодій», «І мертвим і живим..», «В казематі...», «Як би ви знали, паничі..», «Петрусь», «Мені здається, я не знаю...», «Гайдамаки» та інші. Самодіяльні автори прочитали свої посвяти Кобзарю: Ольга Магда «Портрет Шевченка», Анастасія Дробот «Тарасу Шевченку», Тетяна Очеретянова «І я, Тарасе, наймичка...», Віра Топчій (м. Лозова) «Будьмо вірні Шевченковій мрії», Марія Муріна (Валківський район) «Шевченко» та інші.

Переможці конкурсу Склад журі конкурсу:

Савенко Олександр Вікторович – заслужений діяч мистецтв України, головний режисер Обласного організаційно-методичного центру культури і мистецтва, член спілки журналістів України, поет, сценарист;
Мякіннікова Любов Миколаївна – заступник директора з культурно-масової та творчої роботи Обласного організаційно-методичного центру культури і мистецтва, досвідчений працівник культури, філолог;
Бойко Віктор Степанович – заслужений працівник культури України, голова обласного відділення Українського фонду культури, поет, член ради Національної спілки письменників України;
Васильєва Наталія Михайлівна – завідувач інформаційно-видавничого відділу Обласного організаційно-методичного центру культури і мистецтва, член Національної спілки журналістів України;
Чайка Ельвіра Миколаївна – завідувач відділу культурно-просвітницької роботи Обласного організаційно-методичного центру культури і мистецтва, режисер, читець.

 

Конкурс читців "Вічне слово Кобзаря"

 
 
Сховати метелика