Харків'яни змогли побачити картини чеського художника-абстракціоніста Дана Трантіни | Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Всі матеріали на даному сайті призначені виключно для ознайомлення без цілей комерційного використання.
Розробка та супровід сайту: AnisLogo
Передрук публікацій дозволяється тільки при розміщенні прямого посилання на сайт https://www.cultura.kh.ua

Українська моваEnglish (UK)
A+ R A-
Рейтинг статті:

Харків'яни змогли побачити картини чеського художника-абстракціоніста Дана Трантіни

1 103 1У галереї «Мистецтво Слобожанщини» обласного центру культури та мистецтва за підтримки Чеського центру в Києві та Почесного консульства Чеської Республіки у м. Харкові 6 квітня відкрилася виставка чеського художника Дана Трантіни «Трансформерс». Урочисте відкриття виставки відбулось за присутності Почесного консула Чеської республіки в м. Харкові Олега Чигрина та директора Чеського Центру в Києві Дагмар Остржанської.

Презентація сучасного чеського живопису в Україні дає уявлення про мистецький процес в Європі. Картини Дана Трантіни у багатьох відвідувачів виставки викликали здивування, але для Чехії такий живопис є типовим. Те, що для нас – радикальний авангард, для Чехії – вже мистецька традиція. Після Оксамитової революції 1989 року фокус академічної художньої освіти змістився із соцреалізму до експресії, яка панує у творчості Дана. Як митець він формувався під впливом свого педагога в Празькій академії образотворчих мистецтв – Іржі Надчеранського.

Мистецтвознавці відносять картини чеського художника до напрямку абстракціонізму, але його творчість не така однозначна, елементи фігуративного живопису все ж таки присутні. Художник не залишає глядача на одинці зі своїми асоціаціями. В кожній картині він кількома штрихами дає натяк на образ, але це тільки натяк, більшість змістів глядач повинен доміркувати сам.

На виставці представлено 13 робіт художника, які він створив восени 2011 року. Цикл полотен з'явився дуже швидко, багато серед них портретів.

«До створення цих картин я його буквально підштовхувала,– розповіла пані Дагмар Остржанська. – Одного разу він розмістив у себе на сторінці facebook оголошення, щоб його друзі надсилали свої фото, а він буде писати по цих фото портрети. Так і народилась експозиція «Transformers». Як це не дивно звучить, але для мене це не абстрактне, а конкретне мистецтво. Я можу впізнати кожне обличчя».

З самого початку свого творчого шляху художній інтерес митця обертався навколо людського тіла та обличчя. І презентована виставка у Харкові є типовою для художника. Дан Трантіна – один з найвідоміших сучасних чеських художників, його картини були представлені в багатьох країнах. Багато працюючи в Німеччині, він став широко відомим за межами своєї країни. Його картини презентують в найпрестижніших галереях Чехії та інших країн.

«Виставка Дана Трантіни реалізована у рамках одного з пріоритетних напрямків розвитку галереї «Мистецтво Слобожанщини»,– підкреслила директор обласного організаційно-методичного центру культури і мистецтв Тетяна Іщенко. – Ця подія має важливе значення не тільки як частина реалізації програми міжнародного співробітництва, але і як самоусвідомлення українців у Європі. Знайомство з сучасним мистецтвом інших народів необхідно для розуміння власної культури та закономірностей розвитку тенденцій сучасного мистецтва».

Такі проекти активно підтримує керівництво області.

«Ми тільки починаємо співробітництво в галузі культури з Чеською республікою, але плани маємо дуже амбіційні, і в подальшому будемо знайомити харків'ян з чеськими авторами та їх творами»,– заявила на відкритті виставки заступник начальника облуправління культури і туризму Тетяна Горових.

Усіх, хто прийшов на відкриття виставки, зустрічав незвичайний перформанс не тільки живопису, а й джазу у виконанні групи «Alarm Pressure», а також сучасного балету від «PAstudio ballet».

Сховати метелика