На майстер-шоу з валяння Олена Кравчинська зробила тваринку з вовни і дала цінні поради початківцям | Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Всі матеріали на даному сайті призначені виключно для ознайомлення без цілей комерційного використання.
Розробка та супровід сайту: AnisLogo
Передрук публікацій дозволяється тільки при розміщенні прямого посилання на сайт https://www.cultura.kh.ua

Українська моваEnglish (UK)
A+ R A-
Рейтинг статті:
( 3 шт. )

На майстер-шоу з валяння Олена Кравчинська зробила тваринку з вовни і дала цінні поради початківцям

MK2Майстер-шоу з виготовлення іграшки з вовни педагога і директора Височанської школи мистецтв Олени Кравчинської пройшло 11 червня 2014 в галереї «Мистецтво Слобожанщини» Обласного центру культури і мистецтва. На заході відвідувачі змогли ознайомитися з основами валяння з вовни і поспілкуватися з майстром.

Сьогодні валяння з вовни є поширеним видом рукоділля. Валяна біжутерія, аксесуари, іграшки, одяг увійшли в повсякденний побут любителів рукотворних і ексклюзивних виробів. Але крім естетичних якостей твори з вовни мають безліч позитивних властивостей, про які відомо майстрам-професіоналам, що працюють в цій техніці, але далеко не всім любителям. Так, наприклад, шерсть має цілющі властивості, вона рідко викликає алергію, добре зваляли виріб з вовни відштовхує бруд і непромокальністю, тому може прослужити багато років.

Про лікувальні властивості вовни

MK1Цілющі властивості овечої вовни засновані на п'яти доповнюючи і підсилюючих один одного принципах впливу на організм людини: хімічному, електростатичному, масажному, зігріваючому і тому, що виводить вологу. Пройшла не одна епоха з тих часів, як люди помітили позитивний ефект вовни в лікуванні всіляких хвороб. Крім того, шерсть піднімає життєвий тонус організму, підвищує імунітет, нейтралізує позитивні іони, які негативно впливають на стан людини, викликаючи втому, хвороба м'язів, зайву чутливість. Шерсть ліквідує позитивну іонізацію, змінюючи її на таку форму, яка є природною для людського організму.

«На особистому прикладі можу сказати, що надівши пояс з вовни можна не тільки зігрітися, а й отримати масажних ефект від виробу, при необхідності зняти больові відчуття внутрішніх органів до моменту звернення до лікаря. А позбутися головного болю без таблеток завжди можна за допомогою валяного капелюшка», - ділиться своїм досвідом Олена Кравчинська.

Самонавчання техніці валяння неефективно, вважає майстер

Популярність валяння з вовни зростає, але доступною у вільному доступі якісної інформації як і раніше мало. Необхідно провести безліч годин в Інтернеті для того, щоб сформувати для себе цілісне уявлення про це ремесло. І все одно залишаються галузі знань, мало освітлені в загальнодоступних джерелах часто через те, що майстри не особливо охоче діляться цінною інформацією в мережі, передаючи секрети майстерності з вуст у вуста.

MK3«Сьогодні існує безліч відео-уроків з валяння з вовни. Для того, щоб навчитися робити вироби по складності починаючи з брошок і закінчуючи сучасними техніками нунофелтінга (з'єднання тканини, частіше шовку і вовни), потрібно спілкування та практичні заняття з досвідченим майстром з валяння, - зазначає ведуча майстер -класу. - Можна легко загубитися у великій кількості різних матеріалів для валяння. Є безліч різних видів вовни, що відрізняються не тільки за кольором, але і за якістю, товщині ворсу, призначенню, країні виробнику. Якщо ви не хочете розчаруватися в першу пробах з валяння, то потрібно витратити досить багато часу для вивчення інформації в статтях і на форумах. А в тому випадку, якщо бажання займатися валянням з вовни серйозне, і, можливо, ви бачите себе в якості професіонала в цій галузі, то кращий спосіб освоєння цього виду декоративно-прикладного мистецтва - відвідування майстер-класу. Там вам розкажуть і покажуть на практиці багато подробиць і тонкощів, про які не пишуть в Інтернеті ».

На очах у публіки створювався вовняний порося

майстер-шоуПід час теоретичного ознайомлення присутніх з основами валяння Олена Кравчинська паралельно робила іграшку в техніці «сухого валяння». Для цього їй знадобилася шерсть двох кольорів, голка і килимок для сухого валяння. За годину вона завершила основну частину роботи над вовняним поросям, зваляла і зібрала в цільну форму основні частини іграшки. На доопрацювання залишилося «полірування» вироби дрібної голкою, але загальну форму і основні принципи мастреріца встигла донести до аудиторії. В результаті вийшла мініатюрна іграшка, звалена з вовни в традиційних українських кольорах.

Нагадаємо, що ближче познайомитися з основами валяння і власноруч зробити виріб з вовни в техніці «мокрого валяння» можна на ознайомчому майстер-класі для дітей і дорослих, який відбудеться 18 червня в 17.00 в галереї «Мистецтво Слобожанщини».

Сховати метелика