Виставка живопису «Чугуївський вернісаж» 15 грудня 2011 р.-15 січня 2012 р. | Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Всі матеріали на даному сайті призначені виключно для ознайомлення без цілей комерційного використання.
Розробка та супровід сайту: AnisLogo
Передрук публікацій дозволяється тільки при розміщенні прямого посилання на сайт https://www.cultura.kh.ua

Українська моваEnglish (UK)
A+ R A-
Рейтинг статті:

Виставка живопису «Чугуївський вернісаж» 15 грудня 2011 р.-15 січня 2012 р.

Виставка картин 14 кращих чугуївських художників-земляків Іллі Рєпіна під назвою «Чугуївський вернісаж» 15 грудня відкрився в Харківському обласному організаційно-методичному центрі культури і мистецтва. Ця подія стала першою в циклі виставок-презентацій образотворчого мистецтва районів Харківської області.
«Наш центр виступив з ініціативою провести цикл виставок-презентацій образотворчого мистецтва районів і міст Харківської області. Зараз ми ведемо переговори з керівництвом усіх районів, і знаходимо порозуміння. В кожному з районів Харківщини є чимало талановитих художників, як маститих, так і молодих обдарувань, які не мають можливості виставлятися, і ми готові надати їм наші виставкові площі в центрі Харкова, щоб підтримати творчих особистостей, а заодно показати, наскільки багата наша земля талантами. І мешканці мегаполісу повинні про це знати»,– підкреслила директор обласного організаційно-методичного центру культури і мистецтва Тетяна Іщенко.
Ці виставки-презентації будуть оновлюватися щомісяця. А першим, природно, став Чугуїв – батьківщина знаменитого Іллі Рєпіна. Нинішня експозиція знайомить глядачів з живописом і графікою 14 сучасних чугуївських художників-учасників «Творчого об'єднання художників та майстрів»: Євгенія Блохіна, Володимира Захарова, Серегея Коморного, Юлії Пастухової, Любові Пономарьової, Олександра Пучкова, Олександра Шаповалова, династії художників Качин – Сергія, Валентини та Анастасії, династії Михайлових – Олексія та Романа, сім'ї Непомнящих – Володимира і Ольги.
«У Чугуєві не малює тільки ледачий. Ось таке це місто. Така в нас атмосфера. І я дуже рада, що у харків'ян сьогодні з'явилася можливість бачити картини чугуївських художників,– зазначила під час відкриття виставки міський голова Чугуєва Галина Мінаєва.– Ця виставка дуже значуща для нашого суспільства, оскільки вона допомагає долучитися до духовного життя, вчить помічати гарне. У своїй повсякденній метушні ми біжимо кудись і не помічаємо, наскільки гарні чугуївські пейзажі. А сьогодні завдяки творчості є можливість зупинитися, подивитися зовсім іншими очима на цю красу».
«Приємно, що Харківський обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва трошки змінює свої орієнтири, повертається і до професійного мистецтва теж. Як правило, художники їдуть до Чугуєва і показують все там, тому спасибі друзям і колегам, що вони показують свою творчість тут, у Харкові. І ми бачимо, що чугуївська земля не вичерпується талантами, що там виростає нове хороше покоління, зберігаються традиції Рєпіна»,– зазначив голова харківського відділення Спілки Художників України Віктор Ковтун.
Прийшов підтримати учасників «Чугуївського вернісажу» і народний депутат України Дмитро Шенцев.
«У мене багато що пов'язане з Чугуєвом, я часто буваю там, оскільки як народний депутат я закріплений за цим округом. І поступово це місто, люди, що живуть у ньому, стали для мене рідними. Це місто, яке зберегло якусь ауру тих часів, коли тут жив Ілля Рєпін. Цьому сприяє і те, що в Чугуєві проходять рєпінські пленери (вони вже 13 разів проводилися), вони стали відомі на всьому пострадянському просторі. І мені дуже приємно, що роботи, які представляють традиції Чугуєва, сьогодні виставлені в Харкові. Я завжди намагаюся приїжджати і підтримувати всі заходи, що стосуються чугуївських художників, письменників, поетів, всіх сфер соціального життя, оскільки я відчуваю себе членом єдиної чугуївській команди, єдиної родини».
Виставка «Чугуївський вернісаж» працюватиме до 15 січня 2012 року. Розміщується вона в залі на другому поверсі будівлі по вул. Пушкінській, 62. Час роботи – 10.00-17.30 (з понеділка по суботу).
Довідка. Ідея створення організації художників існувала давно, але тільки у 2010 році Сергій Качин завершив цю роботу. Він організував «Творче об'єднання художників і майстрів м. Чугуєва» і 2011 рік пройшов з активною виставковою роботою в Чугуєві та Харкові. 20 років займаючись створенням складних вітражів, працюючи в техніці фьюзінг, Сергій продовжує працювати над станковими творами. Пише широко і сміливо гуашшю, малює пастеллю, використовує змішану техніку, володіє технікою батік та вільною технікою розпису тканини, за сюжетами вибирає архітектурні пейзажі, портрети, квіткові композиції та портрети. Глядачі на кожній новій виставці відкривають для себе нового професійного художника зі своїм «обличчям» і що формуються «почерком».
Роботи Валентини Качиної відрізняються насиченим кольором. Її акварелями притаманні легкість і прозорість. Працюючи в один прийом, «по мокрому», вона домагається повнозвучності кольору, легкості й ніжності барвистої тканини. Променистість колориту надає її картинам жіночність.
Її дочка Анастасія Качина – випускниця Харківської академії дизайну і мистецтва, член Спілки художників України. Молода художниця активно і плідно працює в жанрах пейзажу і натюрморту, звертається до портрета. Пишні квіткові композиції, натюрморти, морські пейзажі, автопортрети і сюжетні картини дуже різноманітні за кольоровим рішенням. Сміливий розмашистий мазок, пастозна техніка (або «impasto»), вільне і сміливе поєднання лілово-фіолетових і зелено-смарагдових кольорів в одних роботах, перлинно-сірі, охристо-золотисті відтінки в інших, активну участь у виставках та пленерах – підтвердження того, що перед нами художник величезної працездатності.
Багато років художник Сергій Коморний виробив свій індивідуальний почерк при роботі пастеллю, зберігає вірність реалістичній манері і сприймає навколишній світ, насамперед як тонкий лірик. Віддає перевагу таким жанрам як пейзаж і портрет, в яких найбільш повно розкривають його творчий потенціал. У портретах автор відображає характер, сутність того чи іншого персонажа, серед них художники, відомі в місті люди, друзі. Учасник численних виставок та пленерів, лауреат недавно відновленої премії імені І. Рєпіна (2011 р.)
Творчість директора Чугуївської дитячої художньої школи Володимира Непомнящего широко відомо не тільки в Чугуєві. Графічні пейзажі, представлені на цій виставці, лише мала частина того, що виконано художником на всеукраїнських та міжнародних пленерах. Рожево-бузкова, бузково-блакитна, перлинно-срібляста гамма присутня в кращих роботах художника. Основу композиції складають кольорові плями, м'яко і ніжно переходять і доповнюють один одного. Свій улюблений Чугуїв, свій край натхнення художник оспівує з усією пристрастю творчого обдарування.
Ольга Непомняща багато часу присвячує навчанню малювання дітей у Чугуївській дитячій художній школі, але любов до мистецтва висловлює ще і своїми роботами, виконаними у техніці «акварелі» та масляного живопису. Вони відкривають перед глядачами різноманіття світу кольорів.
У Олександра Пучкова дитяче захоплення малюванням змінилося захопленням авторською піснею і музикою в інструментальному ансамблі в юності. Лише у віці 30 років хлопець, що працює на авіаремонтному заводі, підійшов професійно до вивчення живопису. У колекції автора є портрети та натюрморти, але пейзаж став головним і улюбленим жанром у творчості самодіяльного художника. Олександру вдалося знайти свою манеру, свій шлях у мистецтві. У його картинах знайшли місце непомітні з вигляду куточки рідного краю, отчий дім і тихі вулички.
Любов Пономарьова володіє технікою розпису по тканині, а костюми її матрьошок прикрашені видами міста військових поселень. Пейзажі з архітектурними будівлями і букети польових квітів навівають романтичний настрій і умиротворення, властиве невеликим містам.
Шаповалов Олександр, закінчивши Чугуївську художню школу, потім Харківське художнє училище, працював дизайнером з оформлення павільйонів. Зараз пише свої роботи в техніці «акварелі». Майстерне володіння колоритом тонко передає стан природи на його полотнах.
Роботи Юлії Пастухової занурюють у світ буйних фарб. Експресивний мазок її живописних робіт передає реальну жвавість міського пейзажу.
Представники династії Михайлових, Олексій і Роман представляють на виставці пейзажі. У їхніх роботах знайшли своє відображення і тихі куточки рідного краю, і морські пейзажі. Батько з сином часто працюють на пленерах, але кожен йде своїм шляхом у мистецтві.
Роботи графіка Євгена Блохіна наштовхують на роздуми. За допомогую простих ліній і точок автор створює наповнені філософським змістом сцени. Практично в кожній роботі проглядаються елементи пейзажу, що характерно для Чугуївської школи.
Володимир Захаров – автор пейзажів, натюрмортів серії, виконаних маслом і пастеллю, працював над релігійними сюжетами та філософськими картинами. Поєднання теплих коричнево-червоних тонів з проблисками вохристих, а також зелених і синіх мазків надає його роботам неповторну чарівність.

Помилуватися чарівними пейзажами Чугуївщини можна у віртуальній галереї тут

Сховати метелика