Арт- проект «Ми - українці!» | Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Всі матеріали на даному сайті призначені виключно для ознайомлення без цілей комерційного використання.
Розробка та супровід сайту: AnisLogo
Передрук публікацій дозволяється тільки при розміщенні прямого посилання на сайт https://www.cultura.kh.ua

Українська моваEnglish (UK)
A+ R A-
Рейтинг статті:

Арт- проект «Ми - українці!»

 

1 copy copy copy

 

18 серпня 2016 року в стінах галереї «Мистецтво Слобожанщини» відбулось відкриття арт проекту «Ми - українці!». Проект вийшов досить масштабним: він включає роботи 33 авторів (18 дорослих і 15 дітей), імена яких представила завідуюча галереєю «Мистецтво Слобожанщини» Віра Лагутіна, висловивши їм подяку за любов до мистецтва і своєї країни.

 

Мистецтвознавець Вікентій Пухарев зазначив оригінальний творчий погляд авторів на тему, пов'язану з головним святом нашої країни - Днем незалежності України, цікаві художні прийоми, а також - гарну кураторську роботу.

 

Керівник Центру творчого розвитку «Арт Холст» Світлана Конюхова розповіла вірш про хліб, який є символом важкої праці, а також власний твір - «Світ в моїй країні», що оповідає про необхідність об'єднання для досягнення миру і світлого майбутнього.

 

Золота скрипка Харкова Василь Дмитренко віртуазно і проникливо зіграв твори «Ніч яка місячна» и «Коломийки», викликавши захоплення у глядачів.

 

Незважаючи на недавні трагічні для України події, роботи учасників не несли мілітаристський характер, а були наповнені спокоєм, теплою енергетикою, любов'ю до своєї країни, її природи, народу і його культури.

 

Іронічні інсталяції Миколи Зміївського поєднують в собі традиційний український художній промисел - вироби з коріння дерева і найактуальніші творчі ідеї, які виявляються в концептуальному підході до творів.

 

Микола Старов працює в техніці різьбярства. Основна тематика - українське козацтво, фольклор, християнські мотиви. Вправні з технічної точки зору роботи в повній мірі передають багату і непросту історію українського народу.

 

В скульптурній композиції Тетяни Альбіцький-Костомарової «Годувальниця», виконаній в дусі візантійського мистецтва, поєднується лаконічність, контрастність і одночасно - спокій і умиротворення.

 

Значна частина робіт, представлених на виставці, належить до декоративно-ужиткового мистецтва. В рушниках і костюмах, створених Ольгою Фесенко, і ляльках-мотанки Наталії Рижової відчувається висока майстерність і трепетне ставлення до українських традицій. Олена Моргун і Алла Глущенко поєднують в своїх роботах українські мотиви і використання сучасних матеріалів і способів їх обробки, створюючи оригінальні предмети мистецтв і аксесуари. Роботи Анни Яшиній і Тетяни Білоус, наповнені казковістю і затишком, навіюють спокійний медитативний стан. У батіку Наталії Володимирової яскраво і життєрадісно показується українське село - гордість нашої країни. Лорина Северина використовує досить цікаве естетичне рішення, переносячи український розпис на вінілові платівки. Ескізи і гобелени Алли Рукавіциної представляють собою цікавий синтез орнаментальних українських традицій виразного лаконізму, характерного для представників модерністічеських течій мистецтва.

 

Для живопису Юрія Сосницького характерні теплий і ніжний колорит, велика увага світло-тіньовій складовій і романтичний настрій. Марина Ковальова в своїх роботах розкриває красу природи України. Імресіоністична манера техніки передає багатогранність флори і величезний спектр емоцій, які вона може викликати. Легкі і свіжі акварелі Ірини Задніпряної показують гармонійне сільське життя, в якому людина і природа є одним цілим. Людмила Ейсмонт звертає увагу на деталі, які часто залишаються непоміченими. Такий мінімалістичний підхід, насичений і одночасно ніжний колорит надає її роботам особливої ​​камерності і затишку. У роботі Тамари Лядової, присвяченій святу Івана Купала, присутня містичність і ритуальність, властиві цьому святу ще з язичницьких часів.

 

Практично половина творів виставки виконані дітьми. Анна Дегтярьова, створює роботи з рослинними мотивами, поєднуючи відразу кілька технік. Багатогранність дитячої творчої думки підтверджують роботи Центру творчого розвитку «Арт Холст». А для робіт учнів ДХШ №2 ім. П.А. Левченко характерна висока технічна підготовка, яка дозволяє їм вільно використовувати різні художні прийоми для втілення своїх ідей.

 

Метою арт проекту «Ми - українці!» є виявлення індивідуального естетичного погляду на розуміння себе в Україні і України в собі. Багата на жанри, стилі і техніки виставка дозволяє зрозуміти самовідчуття і світовідчуття не тільки певної групи людей, а й окремих творчих особистостей в масштабах нашої країни.

 

 

DSC 0114

 

DSC 0095 copy

 

DSC 0083 copy

 

DSC 0082

 

DSC 0070

 

DSC 0065

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Сховати метелика