Волкова Лариса — писанкарство | Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Всі матеріали на даному сайті призначені виключно для ознайомлення без цілей комерційного використання.
Розробка та супровід сайту: AnisLogo
Передрук публікацій дозволяється тільки при розміщенні прямого посилання на сайт https://www.cultura.kh.ua

Українська моваEnglish (UK)
A+ R A-
Рейтинг статті:
( 1 шт. )

Волкова Лариса — писанкарство

 1 copy

Волкова Лариса практикує писанкарство, майстер народного мистецтва.

Лариса Володимирівна 1965 р.н. народилась та мешкає у м. Харкові.

Закінчила Харківське музичне училище ім. Б. М. Лятошинського та Харківську державну академію культури. Піаністка за фахом. Зараз  працює  у  музичній школі N 3 ім. М. В. Кармінського, навчає дітей грі на фортепіано та одночасно, як майстер народного мистецтва з писанкарства,  керівник гуртка  писанкарства «Дивосвіт» Харківського обласного Палацу дитячої та юнацької творчості, що має звання «зразковий  колектив». Член Харківського міського клубу писанкарства ім. А.П.Овчаренко з 1983 р.  Член Національної спілки майстрів народного мистецтва України.

До занять писанкарством її долучила засновниця Харківського міського клубу писанкарства. Алла Овчаренко проводила майстер-класи у Харківській спеціалізованій музично-театральній бібліотеці ім.К.С.Станіславського,  де працювала на той час Лариса Волкова. Захоплення писанкарством  з того часу стало важливою частиною її життя. Лариса Волкова  брала участь у  багатьох виставках, що проходили в містах України (м.Харків, м.Київ, м.Коломия Івано-Франківської області, м.Чернігів, м.Чугуїв Харківської області) та Німеччині (м. Нюрнберг). Подробиці за посиланням:

https://www.cultura.kh.ua/uk/materiali/1794-etnofestival-pechenizke-pole-2013

Працює у всіх техніках писанкарства: воскова писанка, дряпанка, білим по білому, вирізування. Майстриня використовує  у своїх розписах  рослинні орнаменти, що традиційні на Слобожанщині. В неї своя особиста манера розпису – ситцеві писанки у орнаментах яких квіти та трави.

Лариса вважає головним  чинником писанкарства  вивчення традиційної символіки української  писанки. Спокон віку, ще з  дохристиянських часів, писанка була в українських родинах  закодованим оберегом, засобом  спілкування  людини з природою, засобом  кодування знань, що передавались від одного покоління до іншого. Майстриня намагається зберегти цей зв’язок традиції  у сучасному світі. Навчає своїх учнів повазі до цих знань.

На творчість Ларису Волкову надихає бажання зробити дарунок близьким та людям до головних подій їх життя, до свят.  Ії головна мета –  викликати подив та радість у людей, яким вона дарує свої писанки. Майже усі мрії у своєму захопленні писанкарством майстриня Лариса Волкова втілила. Головним вважає те, що передала своїм талановитим ученицям знання та навички, які  придбала на майстер-класах  Анни Овчаренко та ті, що накопичила сама за багато років зайняття писанкарством. Ії учениці Лера Талашко, Олександра Жовта, Ірина Моїсєєва, самі вже визнані майстрині серед спільноти писанкарів.

Поради від майстра: людям, які захопляться мистецтвом традиційного писанкарства,  починати з досконалого вивчення  символіки, знаків, що становлять основу старовинного мистецтва.

Книги рекомендовані Ларисою Волковою:

·        Онищук О. «Символіка української писанки»;

·        Ариэль Голан «Миф и символ»

3

2

4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

567

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Сховати метелика