Бугар Любов — вишивання | Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Всі матеріали на даному сайті призначені виключно для ознайомлення без цілей комерційного використання.
Розробка та супровід сайту: AnisLogo
Передрук публікацій дозволяється тільки при розміщенні прямого посилання на сайт https://www.cultura.kh.ua

Українська моваEnglish (UK)
A+ R A-
Рейтинг статті:

Бугар Любов — вишивання

01092020

 

Бугар Любов практикує вишивання, майстер народного мистецтва з вишивки, є членом Національної спілки майстрів народного мистецтва України (2011 р.). 1990-1997 ті рр., керівник гуртка «Умілі руки» при Червонівському будинку культури.

Бугар Любов Миколаївна, 1960 року народження. Народилась у с. Сваричів, Рожнятівського району, Івано-Франківської області. Наразі проживає у с. Красне Первомайського району Харківської області.

Любов Бугар вишивати почала наприкінці 70-х років, на що її надихнула творчість іншого майстра художньої вишивки Вишневської Ірини Павлівни. Саме тоді, у далекому 1979 році пані Любов завітала на виставку Ірини Павлівни, яка проходила у Будинку народної творчості, і була підкорена красою слобожанської вишивки. За багато років Любов Миколаївна опанувала майже всі різновиди вишивки: гладь, мережку, хрестик, штапівку, зерновий вивід, стебловий шов, лічильну гладь, набирування, виколювання і ретязь. Творчий доробок майстрині налічує близько 1000 вишитих творів. Це, зокрема, і вишиті рушники, і сорочки, картини, ікони тощо. Сама ж Любов Миколаївна є постійною учасницею виставок народного декоративно-прикладного мистецтва обласного, всеукраїнського та міжнародного масштабу, відвідує різноманітні художні симпозіуми та етномистецькі свята, а також займається вдосконаленням власних умінь і знань з відродження, розвитку та популяризації національного мистецтва. Навчання і робота над собою ставши вірними супутниками мисткині, принесли свої плоди: сьогодні пані Любов є не просто самобутнім майстром української традиційної вишивки, вона – фахівець вишивки усіх регіонів України. Свої знання Любов Миколаївна вправно використовує при створенні чергового шедевру, використовуючи традиційні елементи вишивки, узори на яких вона вигадує сама. Тут вам і калина, і маки, і лілеї, і ружі, чорнобривці, мальви, хрестики, птахи, зірки, сонце, численні гілочки, загалом все те, що є характерним для стародавньої української вишивки, але з новою мистецькою інтерпретацією майстра. Професійність авторки, підтверджує і той факт, що вона є однією з перших серед відомих нині майстрів, хто стояв біля витоків відродження на Слобожанщині славнозвісної техніки вишивки «білим по білому».

Сьогодні пані Любов продовжує займатися улюбленою творчою справою життя, а на її рахунку близько 20 персональних виставок, що проходили у Харківському художньому музеї (1984, 2004, 2008 рр.), у Харківському обласному організаційно-методичному центрі культури і мистецтва (2010, 2013, 2017, 2020 рр.), у «Будинку прав людини» (2007 р.), Верховній Раді України (м. Київ, 2007 р.), Первомайському краєзнавчому музеї (2010 р., 2020 р.) та інших місцях. Свою творчість, Любов Миколаївна двічі представляла у Верховній Раді України.

Кредо майстра: «прославляти Україну через свої витвори». Подібне творче посилання, допомагає їй завжди пам'ятати, що її діяння є частиною традиційної народної культури, яка в умовах змінних процесів у середовищі, потребує своєї постійної реновації. Тому, неодмінним своїм супутником, вона вважає втілення у своїх вишиванках елементів і символів, притаманних саме українській культурі, які не лише демонструватимуть набутий віками досвід нашого народу, але й популяризуватимуть його через мистецькі витвори якими і є рушники, сорочки, хусточки Любові Бугар.

Прихильникам своєї творчості і майстрам-початківцям пані Любов радить кожного дня робити невеликі кроки у вишиванні. Розпочинати можна вишивати з простих технік, використовуючи схеми, додаткову літературу. В ідеалі, щоб займатися вишиванням на професійному рівні, слід знайти собі наставника, який підказуватиме,над чим треба працювати. Свої перші роботи, майстри-початківці можуть створювати шляхом копіювання інших вишитих робіт, а вже пізніше – можна пробувати робити власні ескізи узорів і вишивати по ним самому. Головне у цій справі – постійна практика і споглядання вишитих робіт інших майстрів.

Сама майстер, сподівається, що в Україні і надалі зростатиме інтерес до вишиванок і вишитих рушників, які будуть не просто прикрасою людини, але, як і в давнину, оберігатимуть від негараздів і приноситимуть любов, щастя та гармонію у житті. А тих, хто хоче дізнатись більше про історію та символіку вишиванок, підібрати для себе особисто узори з певним символічним значенням, Любов Миколаївна радо запрошує слідкувати за творчістю місцевих майстрів-вишивальниць, особливо це стосується майстринь, які слідують багатовіковим традиціям, і триматися за їх знання і досвід.

1092020 1

1092020 2

1092020 3

1092020 4

1092020 5

 

1092020 6

Сховати метелика