Сорока Наталія — плетіння | Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Всі матеріали на даному сайті призначені виключно для ознайомлення без цілей комерційного використання.
Розробка та супровід сайту: AnisLogo
Передрук публікацій дозволяється тільки при розміщенні прямого посилання на сайт https://www.cultura.kh.ua

Українська моваEnglish (UK)
A+ R A-
Рейтинг статті:

Сорока Наталія — плетіння

 15

 

Сорока Наталія Анатоліївна

Практикує: лозоплетіння, плетіння з паперової лози, плетіння з рогозу та інших природних матеріалів.

Наталія Анатоліївна, 1969 р.н. народилась і проживає у м. Харкові.

Керівник студії плетіння «Екостиль» Харківського Палацу дитячої та юнацької творчості Харківської міської ради Харківської області.

Була учасником виставок творчих робіт педагогів-майстрів декоративно-прикладного та образотворчого профілів: «Золота хвилинка» (2015, 2016), «Як зробити життя яскравим» (2016, 2017), «Мистецькому роду нема переводу» (2016, 2017, 2018), «Натхнення» (2018, 2019), «Подих осені» (2019). Була нагороджена дипломами організаторів міських, обласних та всеукраїнських виставок-конкурсів: «Український сувенір», «Знай і люби свій край», «Великодня писанка»,  «Слобожанська мозаїка», «Осіння палітра», «Різдвяна казка», «Чотири пори року», «Натхнення», «Сяйво Еллади», «Чарівний світ книги»; фестивалів: «Святого Миколая», «Весни. Радості. Світла», «Таланти третього тисячоліття», «Кроковеє коло»; арт-проєктів «Харків – місто добрих надій», «Малюємо українські пісні», «Митці майбутнього», «Наші таланти», «Зелені легені». Досвід роботи висвітлювала на сторінках науково-методичного журналу «Позашкільна освіта» (стаття «Інтерактивні методи навчання в роботі гуртків декоративно-ужиткового мистецтва»). Узагальнила власні наробки в програмі навчання «Плетіння з природних матеріалів» та  програмі навчання студії плетіння «Екостиль».

Мистецтвом плетіння майстриня оволоділа самотужки вже у зрілому віці, бо була зачарована неповторними виробами з лози. Згодом хоббі стало їй в нагоді: у Харківському Палаці дитячої та юнацької творчості з’явилась вакансія керівника гуртка «Плетіння з верби». Щоб підвищити власний рівень майстерності, брала уроки лозоплетіння у народних майстрів, членів Національної спілки майстрів народного мистецтва України Пиленкової Олександри Іллівни та Пиленкова Євгенія Васильовича за підтримку і наставництво, яких дуже їм вдячна. Пані Наталія зізнається, що мріє про те, щоб плетіння, яке виникло на зорі людства, не лише зберегло свої багатовікові традиції, але й отримало нове дихання в унісон зі смаками сьогодення.

Кредо майстра:

«Душа зцілюється поряд з дітьми» – ці слова Ф.М. Достоєвського відображають ставлення майстрині до життя, до творчості, до професії педагога. Все своє свідоме життя відколи вона викладає у гуртку, Наталія намагається дивитись на світ очима дітей, вчить їх пізнавати і берегти довкілля. Як викладач, майстриня прагне донести: лише дієве ставлення до збереження довкілля допоможе запобігти екологічним негараздам з одного боку, а з іншого – зробить навколишній світ ще краще. Для її вихованців списаний зошит – це сировина для виготовлення паперової лози, яку можна перетворити в неповторні речі і прикрасити ними своє буденне життя.

Порада від майстра:

Початківцям мисткиня радить просто брати і пробувати плести, адже це цікаво, корисно і досяжно. Але оволодіння цією справою вимагає наполегливості. Плетіння – це своєрідний тест на старанність, а щоб його пройти, слід розпочати з опанування тренажерів для плетіння. Всі ці заняття допоможуть як відпрацювати власні навички плетіння, так і зберегти цінну природну сировину, перетворивши її у витвір мистецтва.

Всіх прихильників плетіння як виду мистецтва пані Наталія з радістю запрошує слідкувати за її творчістю та творчістю інших майстрів як на Харківщині, так і в Україні. При цьому, майстер зізнається, що бажає щоб «з кожним роком їх ставало все більше, і не лише тих, хто милується неповторними виробами з природних матеріалів, а й тих, хто може сам прикрасити свою оселю та власноруч виготовити необхідні в господарстві речі з верби, рогозу чи паперової лози...»

 

 1 2 3 4 5 7 1 8 9 10 11 12 13 14 

Сховати метелика