Харківщині є, що показати на фестивалі „Покуть плюс” | Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Всі матеріали на даному сайті призначені виключно для ознайомлення без цілей комерційного використання.
Розробка та супровід сайту: AnisLogo
Передрук публікацій дозволяється тільки при розміщенні прямого посилання на сайт https://www.cultura.kh.ua

Українська моваEnglish (UK)
A+ R A-
Рейтинг статті:
( 1 шт. )

Харківщині є, що показати на фестивалі „Покуть плюс”

Гості з Вороніжу залюбки фотографувалися з дерев'яними козакамиВ рамках фестивалю „Покуть плюс" відкрилася виставка слобожанських майстрів народної творчості „Україна етнічна". Тут широко представлені різноманітні види мистецтва, і гості фестивалю із задоволенням роздивлялися всі представлені вироби, і залюбки фотографувалися з деякими експонатами, що перевищують людський зріст.

altПеред будівлей центру культури та мистецтва на вулиці Пушкінській, 62 вишукалися дерев'яні козаки у різних життєвих ситуаціях. Скульптури перевищують людський зріст, тому з ними залюбки фотографувалися численні гості фестивалю, що приїхали з різних куточків України та Росії на фестиваль „Покуть плюс". Всі ці дерев'яні скульптури – витвори майстра з Печенізького района Харківської області Миколи Редька. Його ж скульптури у значно менших розмірах представлені і у виставковому залі центру культури та мистецтва, де зараз проходить виставка „Україна етнічна".

Під час відкриття виставки Микола Редько дістав інструменти, деревя'ні заготовки и став показувати майстер-клас, привідкриваючі різбярські секрети. Буквально на очах шматок деревини став перетворюватися на козака. Про кожну свою роботу різьбяр готовий роповідати годинами, як про дитя, бо при створенні цих дерев'яних скульптур потрібно не лише володіти навичками, але й вкладати душу, лише тоді скульптура може ожити, розповісти глядачеві щось особливе, каже Михайло Редько.

altНа виставці представлений дуже широкий спектр традиційних художніх ремесел: окрім виробів з дерева є ще і металеві скульптури, і розпис, вишивка, скло, писанки, витинанки, вироби з лози, рогозу та соломки, гобелени, лялька, прикраси з бісеру, кераміка.

Кераміст Олександр Жовновський опанував давніми секретами гончарного мистецтва.

alt„Представлений на виставці традиційний слобожанський посуд зроблений методом молочного обжигу, - розповідає Олександр. – Спеціально для цього я купую лише утрішнє парне молоко, магазинне тут не підходить, бо пальмова олія дає про себе знати. Наливаю у 10-літровий чан, і після першого обжигу у печі я даю вихолонути виробу, потім поміщую у молоко, щоб добре пропиталося, а потім ще раз обжиг у печі".

У виставці взяли участь більше 20 сучасних майстрів декоративно-прикладного мистецтва. В урочистому відкритті виставки взяли участь дівчатка з фольклорного дитячого гурту «Щедрик» міста Славути Хмельницької області. Їх виступ лише підкреслив мистецьку цінність кожного виробу народних майстрів, і кожний вироб зазвучав по-іншому, набрав живої сили, бо співали саме про те, що побачили и передали майстри: птахів, звірів, рослини, героїв українських легенд та людське життя.

Виставка розташована на 1-му та 2-му поверхах центру культури та мистецтва. Вона триватиме до 15 червня.

Сховати метелика