Науковці та практики обговорюють у Харкові, як зберегти традиційну культуру в умовах глобалізації | Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Всі матеріали на даному сайті призначені виключно для ознайомлення без цілей комерційного використання.
Розробка та супровід сайту: AnisLogo
Передрук публікацій дозволяється тільки при розміщенні прямого посилання на сайт https://www.cultura.kh.ua

Українська моваEnglish (UK)
A+ R A-
Рейтинг статті:
( 1 шт. )

Науковці та практики обговорюють у Харкові, як зберегти традиційну культуру в умовах глобалізації

Відкриття конференціїВ рамках фестивалю традиційної народної культури „Покуть плюс" відкрилася науково-практична конференція на тему „Традиційна культура в умовах глобалізації: культурна ідентифікація та інформаційне суспільство." Для участі у конференції в Харків приїхали науковці та практики, що займаються питаннями збереження автентичної культури із столиці та різних куточків України та Росії. Вже перше пленарне засідання відкрило багато проблем щодо збереження традиційної культури.

„Сьогодні, у період значних глобалізаційних процесів, людство, його культура опинилися у видимих протиріччях. З одного боку, деякі процеси допомагають у вирішенні спільних світових проблем, з іншого - саме вони загострюють ці протиріччя, а їх руйнівна сила може призвести до зникнення самостійної ідентифікації, відчутних трансформацій та нівелювання культур. На сучасному етапі нерідко пропагується масова загальнолюдська культура, що, певною мірою, виявляється у стиранні етнокультурного різноманіття народів, культура яких має бути єдиною і неповторною. Тому однією з найактуальніших для України залишається проблема збереження національної ідентичності, що на сучасному етапі полягає, власне, у збереженні традицій, обрядовості, зокрема, її традиційної музичної культури", - підкреслила заслужена артистка України, професор кафедри фольклору, народнопісенного та академічного виконавства Київського Національного університету культури і мистецтв Раїса Гусак.

Вона зазначила, що багатогранне збереження традиційної культури в сучасних умовах, залучення молоді до її засвоєння, що розглядаються як протидія негативним проявам глобалізації, протистояння руйнівним трансформаційним процесам – все це потребує наукового осмислення досягнень народної культури, а це, в свою чергу, призводить до розуміння пріоритетних цінностей, шанобливого відношення до своєї нації, стає успішним надбанням та невмирущою скарбницею для наших майбутніх поколінь.

Але лише силами науковців цих проблем вирішити неможливо. Тому дуже символічно, що в урочистому відкритті конференції взяв участь начальник обласного управління культури і туризму Дмитро Кузнєцов. Він підкреслив, що у своїй роботі облуправління культури і туризму намагається спиратися і на думку науковців, і на рекомендації практиків, які щоденно присвячують своє життя збереженню традиційної культури, ті саме з огляду на спеціалістів у цій сфері діяльності вибудовується структура і фестивалів, і підтримки носіїв автентичної культури на місцях, вирішуються питання щодо фінансової та матеріальної допомоги, а також приділяється увага тому, щоб була можливість доносити цю народну традиційну культуру до широкого загалу.

Під час відкриття конференції„Ми намагаємось у цих питаннях йти у ногу з часом. У нас при центрі культури і мистецтва діє відділ інноваційних технологій соціально-культурних проектів, що покликаний залучати гранти та інвестиції у культуру, - каже директор обласного центру культури та мистецтва Тетяна Іщенко. – Але питання збереження традиційної культури багатогранне, і іноді дійсно важко протистояти натиску глобалізації. І ось саме такі фестиваль, як зараз відбувається в Харкові, і сприяє цим процесам, щоб підтримати народну культуру, надати натхнення її носіям".

„Ось ця глобалізація, уніфікація всього вже приїлися і набридли, - зазначив бандурист, композитор, майстер народного мистецтва з села Великий Хутір Драбівського району Черкаської області Михайло Коваль. - І збираючись тут, на фестивалі традиційної народної культури „Покуть", ми доводимо один одному, що кожний з нас має свою родзинку, своє щось цікаве, чим можна поділитися з колегами, з друзями. Я буваю в Харкові щороку, в цьому залі я не вперше, і мені приємно бачити і своїх давніх знайомих, і нових виконавців. Нам є з чим їхати, і є по що їхати. Цей фестиваль дав надію, що фольклор, це наша душа і вона не повинна загинути".

Сховати метелика