У конкурсі солом’яних скульптур на «Печенізькому полі» перемогла композиція: дівчина, обвита змієм | Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Всі матеріали на даному сайті призначені виключно для ознайомлення без цілей комерційного використання.
Розробка та супровід сайту: AnisLogo
Передрук публікацій дозволяється тільки при розміщенні прямого посилання на сайт https://www.cultura.kh.ua

Українська моваEnglish (UK)
A+ R A-
Рейтинг статті:
( 3 шт. )

У конкурсі солом’яних скульптур на «Печенізькому полі» перемогла композиція: дівчина, обвита змієм

Переможниця конкурсуКонкурс скульптур з природних матеріалів на етнофестивалі «Печенізьке поле»-2013 мав тематику «Веселка слобожанських казок». Перемога дісталася майстрам зі школи мистецтв Нововодолажського району, що втілили прадавню слобожанську легенду про те, як дівчина вийшла заміж за Змія.

Пан КоцькийДівчина, кругом якої обвився змій, а поряд їхні дітки – хлопець, що перетворився на птаха і дівчинка, яка стала жабою. Це герої прадавньої легенди, що збереглася в усній народній творчості, яку збирали учасники фольклорного гурту «Вербиченька». Втілили цей матеріал у скульптурний витвір викладачі дитячої школи мистецтв Нововодолазького району. Усі деталі вироблені з рослинних матеріалів. За висновками журі, саме ця композиція під назвою «Котилася торба» виявилася найбільш відповідною до умов конкурсу.

Друге місце дісталося изюмчанам, які ппрацювали над мотивами казки «Пан Коцький». Це була справжня об'ємна інсталяція з життя козака Мамая. Ця скульптурна композиція, вироблена майстрами з дитячої художньої школи з глини, найбільша на фестивалі – 2х2 метри.

Диво-схил Третє місце посів Барвінківський район, що представив скульптурну легенду-скоромовку «Горобець – добрий молодець» - це твір з філософським підтекстом, який можна порівняти з іноземною казкою «Дім, який побудував Джек». Над цією скульптурою працював директор краєзнавчого музею Юрій Мітін.

Диво-схил «Але ж, звичайно, усі інші скульптури були дуже гарні, нам було неймовірно важко визначити переможців, бо і за змістом, і за технікою виконання ми побачили вражаючі роботи, справжні витвори мистецтва, - каже завідувачка відділу дослідження та відродження декоративно-ужиткового мистецтва та виставкової діяльності Обласного центру культури і мистецтва Юлія Голуб. – Усі молодці, цього року постаралися».

Диво-схилУсі учасники конкурсу, що виставили свої унікальні скульптури з природних матеріалів на фестивальному майданчику «Диво-схил», отримали спеціальні дипломи учасників, але ж справжнім визнанням для них було те, що численні відвідувачі фестивалю вишукувалися у черги, щоб сфотографуватися із дивовижними фігурами, у кожної з котрих була своя незвичайна історія.

Катруся и вовки«Нам хоч і не дісталося нагороди, але ми все одно пишаємось, що змусили багатьох всміхнутися і приміряти на себе «вовчі голови», зроблені з кукурудзяного листя,- розповідає художный керівник Сахновщанського райнного будинку культури Антоніна Осипа. – Наша композиція називається «Катруся та вовчата», що виготовлена у соавторстві з електриком нашого закладу Володимиром Костирею. У нашому районі є так звана Вовча балка. З нею повязана така історія, яка, за твердженням наших пращурів, була насправді. Мачуха викинула свою маленьку дочечку до рівчака, але її підібрали та вигодували вовки. Вона жила у вовчій стаї до 8 років, аж поки тими містами не проїжджав якось один купець. І на нього стали нападати вовки. Тоді дівчинка вступилася за чоловіка, і звірі відступили. Вражений таким вчинком юної особи, врятований багатій забрав дівча до себе на виховання. Відтоді вовки стали дуже сумувати за своєю вихованкою і почали вити на місяць. Така їхня звичка існує і досі. А місце те неподалік від села Олійники так и стало зватися Вовчою балкою. Катруся майже вся зроблена з трави та квітів, вдягнута вона у фіолетове вбрання із безсмертника, а волосся її - з конопляної паклі».

Диво-схилДиво-схилДиво-схил Диво-схилДиво-схилДиво-схил Диво-схил Диво-схил Диво-схил Диво-схил
Сховати метелика