foto


foto 61002, Україна, м. Харків, вул. Пушкінська 62 foto +380 (57) 700-26-62  foto [email protected] foto www.cultura.kh.ua


Рейтинг статті:
( 3 шт. )

Солодкі фонтани, картини, статуетки, шахи, годинник, плаття: у нас відкрився Музей шоколаду

Четвер, 13 лютого 2014 р. Коментарів: 0

Шоколадний ХарківМузей Шоколаду «АВК» відкрився 13 лютого 2014 року в Обласному центрі культури і мистецтва. У музейній експозиції - шоколадні картини із зображенням Харкова та Львова, статуетки, писанки, фігурки мультяшних героїв, шахи, старовинні годинники, шоколадне дамське плаття, двометрова скульптурна композиція, що включає чашку, з якої виливається гарячий шоколад.

«У 2010 році у мене виникла ідея створити музей, присвячений якомусь продукту харчування, тому що з кожним роком якість продуктів харчування падає, і люди мають право знати, як вибирати якісні товари, - розповів на прес-конференції засновник проекту Музей шоколаду «АВК» Андрій Яблочков. - Ми склали список двадцяти основних продуктів, що входять до корзини першочергових продуктів харчування, в числі яких опинився і шоколад. Мета музею - просвітницька. Ми хочемо, щоб люди дізналися більше про історію шоколаду, техніки виготовлення продукції. Перший музей шоколаду ми відкрили в Черкасах, і за місяць його відвідало 7000 чоловік. За три роки проект об'їхав 26 українських обласних центрів і побував у Росії. Зараз у нас в планах відкрити такий музей і в Молдові».

Екскурсія Музеєм шоколадуУ Харкові музей шоколаду «АВК» вже вдруге. Шоколатьє проводять екскурсії, розповідають про історію та технології приготування продукту, пригощають відвідувачів чорним і білим шоколадом з фонтанів. Також в музеї можна дегустувати цукерки.

Шоколатьє Даша Лабунська кожен день пробує шоколад: саме в цьому полягає її робота, вона може годинами розповідати про те, чому відчувається холодок, коли кладеш на язик трюфельну цукерку, або чим фарбують желе. Виявляється, шоколаду можна з'їсти не більше 50 грамів на день, цукерок - приблизно стільки ж, якщо переборщувати, є небезпека заробити діабет. Але найцікавіше дізнатися, як вдається досягти ефекту олійного живопису, пластмасових шахів, бронзових фігурок з шоколаду.

Швейцарський старовинний апарат для приготвуання шоколаду«Зазвичай у нас у виставкових залах центру культури і мистецтва представлені картини, скульптури, твори народної творчості, і зараз тут по суті те ж декоративно-ужиткове мистецтво, але не з соломки або лози, а з такого матеріалу як шоколад, - зазначила заст. директора центру культури і мистецтва Любов Мякіннікова. - Тут представлена ​і картина із зображенням Держпрому часів довоєнного Харкова, інші пейзажі з неймовірною палітрою фарб, статуетки, писанки, які практично нічим не відрізняються від справжніх, просто вражають уяву: ну, як це можна зробити з шоколаду».

«Ми хотіли, щоб насичена екскурсійна програма підкріплювалася експонатами, тому в музеї представлені і плоди какао-дерева, і копії ацтекських кам'яних чаш для перетирання какао-бобів, - розповів Андрій Яблочков. - Батьківщиною молочного шоколаду є Швейцарія, і саме в цій країні була придумана технологія конширування (інтенсивного вимішування шоколаду при високій температурі, що триває близько доби), яка суттєво поліпшила смак продукту. Я їздив до Швейцарії спеціально, щоб привезти в музей апарат для конширувания шоколаду, але виявилося, що його вартість становить 12 тисяч євро. Для нас це було дуже дорого, тому українські майстри за оригінальними кресленнями зробили копію цього виробу, і сьогодні ми можемо представити його харків'янам».

Шоколадні музейні експонати зроблені на замовлення найнятими харківськими майстрами.

Прес-конференція перед відкриттям музею шоколаду«Термін зберігання шоколаду - в різних країнах різний: від 3 місяців (у Білорусії) до року (у Європі). За українськими стандартами - півроку. Хоча склад та умови зберігання (від +14 до +24 градусів) - скрізь практично однаковий. Через пару місяців після виготовлення на шоколаді з'являється білий наліт (це виступає какао-масло), а потім експонати і зовсім доводиться утилізувати і замовляти нові, - розповів Андрій Яблочков. - В одному з міст у нас був такий випадок: у серпні у виставковому залі працювали кондиціонери, а вночі ми їх вимикали. Але ночі тоді були теплими. Коли ми відкрили вранці зал, побачили, що всі фігурки попливли, і перед нами постала кімната шоколадних жахів».

Вхід в Музей шоколаду «АВК» платний, але діти до 10 років можуть приходити безкоштовно, а також діють різні акції для школярів старше 10-річного віку. Наприклад, відмінники, продемонструвавши свій щоденник з оцінками «12», заходять в музей безкоштовно.

«У нас є екскурсоводи-аніматори, навчені роботі з дітьми, тому що багато наших акцій орієнтовані саме на дітей. Правда, вчителі і класні керівники іноді хитрують: ставлять оцінки «12» по своїм предметам, щоб діти потрапили в музей, але ми, звичайно ж, не перевіряємо. У Запоріжжі було й таке: прийшов хлопчик із щоденником, де у нього стоїть «12» з фізкультури. Виявилося, що він з малозабезпеченої сім'ї, купити квиток не може, але у нього і погані оцінки з усіх предметів . Щоб потрапити в наш музей, він спеціально займався у спортзалі і здав норматив з підтягування».

Для дорослих є інша акція: щоб пройти в музей безкоштовно, досить показати 20 фантиків від будь-якої продукції «АВК». А ті, хто придбав вхідний квиток (40 грн. для дорослих, 30 грн. для дітей від 10 до 16 років), на виході отримають солодкі подарунки в еквіваленті вартості вхідного квитка.

У Харкові Музей шоколаду буде працювати з 13 лютого по 30 червня 2014 року. Час роботи музею: з 10.00 до 19.00, вихідний - понеділок.

Місцезнаходження: вул. Пушкінська, 62, виставковий зал.

Фотографії з відкриття музею