Героїзм чи буденність: відкрилася виставка «Жінки і конфлікт в Україні» | Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Всі матеріали на даному сайті призначені виключно для ознайомлення без цілей комерційного використання.
Розробка та супровід сайту: AnisLogo
Передрук публікацій дозволяється тільки при розміщенні прямого посилання на сайт https://www.cultura.kh.ua

Українська моваEnglish (UK)
A+ R A-
Рейтинг статті:

Героїзм чи буденність: відкрилася виставка «Жінки і конфлікт в Україні»

 Image2

   В канун Дня скорботи і вшанування пам'яті жертв війн, що в Україні щорічно відзначається 22 червня, 18 червня 2015 року в галереї «Мистецтво Слобожанщини» Обласного центру культури і мистецтва пройшло відкриття фотовиставки «Жінки і конфлікт в Україні». Близько 40 історій розкривають героїзм жінок на війні, який багатьом сьогодні не помітний.

   Колективна виставка, до якої потрапили роботи як аматорів, так і професійних українських фотохудожників, розповідає переважно про ту буденність, яка складає основу для передової та є міцним фундаментом в тилу, без якого боротьба не мала би сенсу. Волонтерки, лікарки, жінки, солдати, доброволиці – всі вони ідуть пліч о пліч з чоловіками.

Image1   «Прийнято вважати, що у війни не жіноче обличчя, що це не жіноча справа, але війна не обирає своїх жертв та героїв. Символічно, що виставка відкривається саме сьогодні, в переддень 22 червня, дня пам'яті, коли війна, що вирувала в Європі, постукала в двері нашого будинку і увійшла до нього на 4 роки – це теж свого роду нагадування нам про те, що неправильно, коли йде війна і в ній змушені брати участь люди, не залежно від того чоловіки вони або жінки», – говорить соорганізатор виставки, директор музею «Жіночої та гендерної історії», Тетяна Ісаєва.

   Проблема панування в суспільстві цілої низки гендерних стереотипів, у тому числі в контексті військових конфліктів, залишається гострим загальносвітовим питанням і Україна тут не є винятком. Сьогодні українське суспільство намагається трансформувати себе, відкритися світу та відмовитися від стереотипів, що заважають розвитку прав та свобод кожної людини.

   «Жіночий героїзм часто залишається непоміченим, недооціненим, невидимим, невідомим. Якщо подивимося на весь простір нашої країни, то ми не побачимо пам'ятників жінкам, загиблим під час Другої світової війни. Ця фотовиставка говорить про те, що не повинно бути забутих, не повинно бути війни в третьому тисячоліті, як не повинна жінка цим займатися, так і не повинен чоловік воювати в сучасному світі», – відмічає Тетяна Ісаєва.

   Виставка «Жінки і конфлікт в Україні» є своєрідною репрезентацією колективного дослідження ролей жінок, які багатьом невідомі, неприємні, непомітні. Можна не бачити, але неможливо заперечувати їх існування та значення.

   Своїм жіночим поглядом на біль втрат та трагедію війни поділилася харківсько-кримська поетеса Лариса Французова. Вона прочитала вірші, які об'єднали пам'ять та надію на світ минулих років з нашими сьогоднішніми сподіваннями.

   Нагадаємо, що фотовиставка «Жінки і конфлікт в Україні» підготована Фондом народонаселення ООН в Україні та Українським жіночим фондом у співпраці з Міністерством соціальної політики. Виставка вперше демонструвалась в Києві у грудні 2014 року. Протягом червня-листопада 2015 року демонстрація виставки, окрім Харкова, запланована у Вінниці, Сєверодонецьку (Луганська обл.), Дніпропетровську, Житомирі та у Добропіллі (Донецька обл.).

   В рамках експозиції 3 липня 2015 року відбудеться зустріч з Тетяною Ісаєвою, яка докладно розповість про роботу першого в Україні та Східній Європі гендерного музею – «Музей жіночої та гендерної історії».

   Виставка триватиме в галереї «Мистецтво Слобожанщини» до 4 липня 2015 року.

Сховати метелика