В галереї відбулася творча зустріч із учасниками арт-проекту «Україна – це Я» | Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Всі матеріали на даному сайті призначені виключно для ознайомлення без цілей комерційного використання.
Розробка та супровід сайту: AnisLogo
Передрук публікацій дозволяється тільки при розміщенні прямого посилання на сайт https://www.cultura.kh.ua

Українська моваEnglish (UK)
A+ R A-
Рейтинг статті:
( 1 шт. )

В галереї відбулася творча зустріч із учасниками арт-проекту «Україна – це Я»

DSC 0059 

   15 жовтня 2015 року в галереї «Мистецтво Слобожанщини» Обласного організаційно-методичного центру культури та мистецтва відбулася творча зустріч з авторами робіт, що представили свої роботи в рамках арт-проекту «Україна – це Я».

   До участі у творчій зустрічі були запрошені усі автори робіт, що експонуються на виставці, але, нажаль, узяти участь змогли не усі. У творчій зустрічі узяли участь: скульпторка Тетяна Альбіцька-Костомарова, художниця Інеса Карпова, фотограф Олег Мальований, непрофесійна художниця Вікторія Соколик, фотографиня-любителька Вікторія Усенко, скульптор Олександр Фролов та непрофесійний художник Олександр Щетинін.

   Зустріч пройшла у неформальній, камерній атмосфері. Автори розповіли про свою творчість загалом та про представлені роботи в рамках арт-проекту «Україна – це Я» окремо.

   Скульпторка Тетяна Альбіцька-Костомарова розповіла про свою роботу під назвою «Тривога». Ідея скульптури навіяна подіями Майдану. Перед глядачем постає вагітна жінка у нічній сорочці, на плечах якої чоловіче пальто. Вона стоїть на снігу, вкритому червоними цятками, що одночасно схожі на зерна калини й краплинки крові. Тривога, що стала назвою для скульптури, то є тривога за чоловіка, за батька, який відсутній вдома й, напевне, не залишився осторонь подій тієї зими.

   Інеса Карпова подякувала авторці ідеї арт-проекту «Україна – це Я» завідуючій галереї «Мистецтво Слобожанщини» Вірі Лагутіній за організацію такого проекту та за запрошення до участі. Художниця представила на арт-проекті два своїх полотна − «Очікування» та «Зустріч».

   Фотограф Олег Мальований розповів, що він створив серію фоторобіт «Кольоровий інфрачервоний світ», використовуючи спеціальні фільтри для зйомки. Кадри були відзняті в Краснокутському дендропарку та в околицях Савинців, Харківської області.

   Художниця-любителька Вікторія Соколик за основною професією біохімік, вона займається науковою діяльністю. Заняття живописом стали для неї хобі й каналом самовираження вже у зрілому віці, коли діти виросли й звільнився час для пошуків себе. Художниця активно залучає до занять живописом своїх друзів.

   Вікторія Усенко є викладачкою однієї з художніх шкіл Харківської області та займається фотографією непрофесійно. Вона представила на виставці серію фотоколажів «Я − дитина», що навіяні подіями на Донбасі. Серія фотоколажів Вікторії Усенко має потужний пацифістський месседж.

   Скульптор Олександр Фролов представив для участі у арт-проекті «Україна – це Я» дві скульптури – «Забута мати» та «Як ти там?» − з пластиліну. Він подякував організаторам арт-проекту за можливість узяти участь у проекті й виставити свої роботи, адже роботи з пластиліну вважаються ескізними, й експонувати пластилінові скульптури не прийнято. Олександр Фролов розповів, що планує вихід у інший матеріал, можливо то буде дерево чи бронза.

   Художник-любитель Олександр Щетинін представив у рамках арт-проекту шість своїх живописних робіт – «Полум’я гніву», «Вогонь!», «Поєдинок», «Мирне поле», «Путівець», «Ранок Говерли». Роботи Олександра Щетиніна за тематикою чітко розділяються на дві групи – традиційні українські пейзажі та зображення подій Майдану. Автор дуже пишається тим, що його картини були на Майдані, та мають гостро соціальний і політичний підтекст.

   Присутні на творчій зустрічі журналісти спитали авторку ідеї арт-проекту «Україна – це Я», завідуючу галереєю «Мистецтво Слобожанщини» Віру Лагутіну про головну ідею арт-проекту та про процес відбору робіт для участі. Головна ідея арт-проекту «Україна – це я», як відповіла Віра Лагутіна, полягає у створенні площадки для представлення пошуків та інтерпретацій української національної ідентичності сучасними українцями. Щодо процесу відбору робіт для арт-проекту «Україна – це Я», то завідуюча зазначила, що заявки до участі подала велика кількість арт-діячів і до участі у експозиції були відібрані лише найцікавіші роботи, що відповідають тематиці проекту.

   Наприкінці зустрічі завідуюча галереї Віра Лагутіна урочисто вручила авторам офіційні подяки за участь у арт-проекті «Україна – це Я».

   Культуролог Олена Дьоміна

Фотогалерея:

Сховати метелика