Лекція Олега Коваля «Допустиме в мистецтві» в галереї «Мистецтво Слобожанщини» | Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Всі матеріали на даному сайті призначені виключно для ознайомлення без цілей комерційного використання.
Розробка та супровід сайту: AnisLogo
Передрук публікацій дозволяється тільки при розміщенні прямого посилання на сайт https://www.cultura.kh.ua

Українська моваEnglish (UK)
A+ R A-
Рейтинг статті:

Лекція Олега Коваля «Допустиме в мистецтві» в галереї «Мистецтво Слобожанщини»

 DSC 0118

19 листопада 2015 року в галереї «Мистецтво Слобожанщини» Харківського обласного організаційно - методичного центру культури і мистецтва відбулася лекція мистецтвознавця Олега Володимировича Коваля «Допустиме в мистецтві» з циклу лекцій «Предмет в мистецтві, взаємозв'язок знаків».

Актуальність теми лекції не викликає жодних сумнівів, оскільки в епоху постмодерну, для якої характерне постійне розмивання рамок і кордонів, питання меж «дозволеності» в мистецтві має дуже гострий характер.

У тематику лекції були включені: цензура в мистецтві, табу в мистецтві, провокативне мистецтво; глядач як об'єкт художньої провокації, ненормативне мистецтво і сучасний релігійний контекст, артефакт як фігурант поліцейського протоколу і художнього аналізу, політична влада як ініціатор заборон в мистецтві.

Кажуть, що основна мета мистецтва - самовираження. Що ж до відповідальності художника - є дві полярні точки зору. Відповідальність настільки ж велика, наскільки і мінімальна. Все умовно і залежить лише від кута зору.

З одного боку, художник дійсно ні перед ким не зобов'язаний звітувати за свою роботу. Джексон Поллок, великий абстракціоніст ХХ століття, наприклад, вважав, що в мистецтві важливий лише момент творчості сам по собі, а те що виходить у підсумку - взагалі не має значення. Іншими словами, художник «не несе ніякої відповідальності за надані матеріали».

З іншого боку, багатьом творцям не цікаве мистецтво заради мистецтва. Їх поле діяльності - це актуальні політичні теми, теми моралі і моральності, свідомого і несвідомого, проблеми екології та майбутнього планети і так далі. Такі художники вже не є тільки лише талановитими режисерами, художниками, танцівниками, скульпторами. Вони медійні персонажі, чия думка така ж вагома, як і думка якогось політика.

Довідка. Олег Володимирович Коваль - мистецтвознавець, культуролог, семіотик, лінгвіст, член Національної спілки художників України (секція мистецтвознавство). Основна область його наукових інтересів - семіотика культури, мови та мистецтва. Займається також проблемами лінгвістики дискурсу і лінгвоестетики. Автор понад 100 статей з питань загального мовознавства, теорії мистецтва і культури. Працює над дисертаційним дослідженням, присвяченим вербально-візуальному синтезу в теорії і практиці візуального мистецтва 20-21-го століть. З жовтня 2002 року по липень 2009 року вів педагогічну діяльність на посаді старшого викладача кафедри історії та теорії мистецтва Харківської державної академії дизайну і мистецтв. Зараз Олег Коваль є зав. кабінету історії мистецтва, викладачем історії мистецтва Харківського художнього училища. Шеф-редактор журналу прикладного мистецтва та антикваріату «Anima Rerum / Душа речей».

Адреса: Держпром, 4-й під'їзд, 1-й поверх (вхід з боку площі Свободи). Тел. / Факс: (057) 717-10-40.

Фотогалерея:

Сховати метелика