Фестиваль «Кроковеє коло»: конкурси фольклорних гуртів… | Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Всі матеріали на даному сайті призначені виключно для ознайомлення без цілей комерційного використання.
Розробка та супровід сайту: AnisLogo
Передрук публікацій дозволяється тільки при розміщенні прямого посилання на сайт https://www.cultura.kh.ua

Українська моваEnglish (UK)
A+ R A-
Рейтинг статті:

Фестиваль «Кроковеє коло»: конкурси фольклорних гуртів…

 DSC 0231 copy

3 квітня 2016 р.  в Харківському обласному організаційно-методичному центрі культури і мистецтва відбувся четвертий захід щорічного Фестивалю традиційної народної культури «Кроковеє коло» для дітей та молоді – конкурс дитячих фольклорних колективів, солістів Харківської області та м. Харкова у номінаціях «Автентичний гуртовий спів», «Автентичний солоспів» та «Фольклористично-етнографічні дійства».

Творчі змагання юних виконавців народної пісні та реконструкторів обрядів є одним з найважливіших заходів фестивалю, оскільки саме усна традиція, що не має матеріального втілення, є найбільш вразливою. 15 років фестивального досвіду позитивно вплинули і на рівень відтворення фольклорних зразків, і на кількість зацікавлених учасників. У цьому році серед конкурсантів – 21 гурт та 34 соліста. Деякі колективи виступили у різних номінаціях та вікових категоріях. Таким чином, в номінації «Гуртовий  спів» прозвучали 14 колективів та 2 дуети, а в номінації «Фольклористично-етнографічне дійство»  були представлені ще 14 яскравих обрядових програм.

Серед обрядів – весняні, троїцький, купальський,  різдвяний вертеп та щедрування з козою. Оригінальні народознавчі програми, присвячені «вузькій» темі, –  ще одне з надбань фестивалю. Цього року такі програми представив зразковий фольклористично-етнографічний колектив «Мережка» (програма про коників у народній культурі: прислів’я, пісні, приказки, лічилки, ігри, обряди, в яких згадуються коні) та народний фольклорно-етнографічний колектив «Вербиченька» (програма «Птичка-невеличка», в якій зібрані різножанрові етнографічні матеріали про птахів).

Журі, склад якого з року в рік лишається незмінним, відмітило високий виконавський рівень учасників, уміння працювати з різноманітними джерелами, як-то етнографічні збірники або експедиційні записи, обирати цікаві теми для фольклорно-етнографічних програм. Порівняно з минулими роками, помічено менше помилок щодо невідповідності репертуару віку та рівню виконавців.

Основні зауваження та побажання, висловлені журі учасникам конкурсу: звертати увагу на манеру  співу в різних жанрах, не боятися виконувати більш складний пісенний матеріал, ретельніше ставитися до деталей народного костюму та сценічних рухів.

Конкурс тривав понад 6 годин. Журі визначило переможців у кожній з номінацій за двома віковими категоріями.

Найвдалішими фольклорно-етнографічними дійствами вже вкотре порадувала «Вербиченька»,  народний фольклорно-етнографічний колектив з Нової Водолаги. Особливо сильне враження отримали члени журі та глядачі від драматичного відтворення актуальної на сьогодні теми проводів до війська (Фольклористична програма «А я свого миленького в похід виряджала»). Одразу усі групи гурту (молодша, старша та студентська) вибороли призові місця і в інших номінаціях фестивалю.

Яскравими етнографічними програмами відзначилися фольклорні гурти «Веселка» (ДШМ № 4 ім. М. Д. Леонтовича), «Малинівські обережки» (Малинівський Будинок культури Чугуївського району), «Зоряночка» (Дитяча музична школа № 8 ім. Д.П. Гайдамаки), «Джерело» (Вільшанська ЗОШ, Дворічанський ЦДЮТ), «Пролісок» (Лиманський сільський Будинок культури Зміївського району), «Джерельце» (Шарівський селищний Будинок культури Богодухівського району), «Джерело Слобожанщини» (Золочівський Будинок дитячої та юнацької творчості).

Серед кращих в гуртовому співі – зразковий фольклористично-етнографічний колектив «Мережка» (Гімназія № 6 ЦДЮТ № 1 м. Харкова), фольклорний гурт «Веселка» (ДШМ № 4 м. Харкова), вокально-хореографічний ансамбль «Візерунок» (Чугуївський районний будинок культури), дует у складі Никитюк Ольги та Сулхдост Лайлі (Харківський Палац дитячої та юнацької творчості), фольклорний ансамбль «Джерельце» Шарівський СБК Богодухівського району), фольклорний гурт «Щебетушки» та дует з цього ж гурту у складі Лупан Марії та Кулімякіної Дар’ї (Харківський обласний Палац дитячої та юнацької творчості), фольклористичний гурт «Фарби» (ХДАК) та фольклористичний гурт «Лада» (ХДАК).

Зросла цього року і кількість учасників солоспіву. Переможцями серед солістів стали Віра Христина з Нової  Водолаги, Синєпол Анастасія з Шарівки Богодухівського району, проте найвищий виконавський рівень у цій номінації показали харків’яни: Воропаєв Денис, Лупан Марія, Никитюк Ольга, Кулімякіна Дар’я,  Сафонова Катерина,  Грінчук Дар’я, Львова Ірина, Жук Катерина, Клименко Вікторія, Мисевич Олена, Биканова Олена та  Пудченко Вікторія.

Оргкомітет фестивалю щиро вітає переможців і запрошує усіх учасників конкурсу ще раз продемонструвати свої таланти у гала-концерті фестивалю, який відбудеться 3 травня у Центральному Парку розваг ім. Горького на головній сцені о 13.00!

Сподіваємося, що і шанувальники фольклору також не забудуть прийти в цей день до парку  і підтримати наших юних виконавців, які є справжніми хранителями народної культури!

                                                       

Сховати метелика