Виставка писанок «Вікно у дивосвіт» | Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Всі матеріали на даному сайті призначені виключно для ознайомлення без цілей комерційного використання.
Розробка та супровід сайту: AnisLogo
Передрук публікацій дозволяється тільки при розміщенні прямого посилання на сайт https://www.cultura.kh.ua

Українська моваEnglish (UK)
A+ R A-
Рейтинг статті:

Виставка писанок «Вікно у дивосвіт»

 DSC 0710 copy

14 квітня 2016 року в Обласному організаційно-методичному центрі культури і мистецтва відбулось урочисте відкриття виставки писанок «Вікно у дивосвіт». Перші відвідувачі цього заходу отримали чудову можливість не тільки насолодитися рукотворною красою писанкової справи, а й поринути у світ найщиріших дитячих фантазій, автентичних символічних форм, та більше дізнатися про вікові традиції рідного краю.

За найскромнішими підрахунками, на виставці було презентовано близько 600 різноманітних писанкових виробів великодньої тематики, більшість з котрих належить авторству членів Харківського міського клубу писанкарства, який носить ім’я Анни Павлівни Овчаренко – почесного першопроходьця та ініціатора відродження писанкового художнього руху Слобожанщини.

Виставка «Вікно у дивосвіт» виявилась цікавою як з естетичної точки зору, так і з дослідницької: значна частина її експонатів носить яскраво виражений регіональний характер, та призвана практично ознайомити всіх гостей з відмінними рисами писанкового мистецтва різних історичних областей України. Так, наприклад, харківська майстриня, Світлана Ходячих, продемонструвала писанкове «обличчя» Поділля, підготувавши доволі стримані великодні «яєчні» вироби, характерні для цього регіону. На той час, інший автор – Моісєєва Ірина, своєю творчістю долучила відвідувачів до таємниці чернігівської писанки, яка відома більш яскравими кольорами та переважними солярними, рослинними орнаментами. Але, все ж основний акцент виставки було зроблено саме на традиціях писанкової майстерності Слобожанщини: більшість писанок відрізняють крупні, чіткі малюнки, домінуючі «кольори землеробства», квіткові, рослинні орнаменти.

Однак, різноманіття великодніх виробів виставки «Вікно у дивосвіт» зовсім не закінчується на етнічно-регіональному факторі . Навпаки, ще більший інтерес викликає та неперевершена палітра писанкових технік, до якої практично в повному обсязі звернулись сучасні слобожанські писанкарі. Серед представлених на виставці робіт, окрім безпосередньо писанок, можна зустріти: дряпанки (скробанки) – крашанки з характерними видряпаними, ажурними візерунками (Волкова Лариса), травленки – пофарбовані яйця з витравленими кислотою орнаментами (Лимар Галина, Моісєєва Ірина), капанки (крапанки) – великодні яйця, малюнок на котрі прийнято наносити краплями гарячого воску (Лимар Галина), а також надзвичайно майстерні мальованки, створені за допомогою пензлевого розпису (Наумова Жанна). Особливу глядацьку увагу привернули до себе так звані бісерки – святкові яйця, оздоблені приклеєним до шкаралупи бісером. Чудові приклади останніх було запропоновано Наталією Нікітюк та її талановитими учнями. Тим часом справжньою гордістю цьогорічної виставки можна назвати вишукані керамічні писанки місцевої майстрині Яни Вовк, а також унікальні великодні яйця з дерева, професійно інкрустовані та прикрашені різьбленням, які було створено спільними зусиллями представників відомої творчої асоціації «Декор».

Дуже цікавою, та мабуть найважливішою особливістю «Вікна у дивосвіт», як повноцінної творчої платформи, стала присутність вагомої кількості великодніх робіт (декоративних яєць, художніх композицій, ляльок-мотанок тощо), виконаних руками не тільки поважних майстрів, а й молодим поколінням писанкарів, які тільки починають свій життєвий шлях. Саме їх витвори мають подвійну надихаючу силу та в повному обсязі демонструють усю тематичну невичерпність, ціннісне безсмертя писанкарства.

Приємним сюрпризом для всіх відвідувачів виставки стала можливість особисто поспілкуватися з авторами великодніх експонатів, і навіть взяти у них декілька уроків писанкової справи упродовж щоденних майстер-класів.

Сховати метелика