Лекція з мистецтвознавства Коваля О.В. «Мала форма в образотворчому мистецтві» | Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Всі матеріали на даному сайті призначені виключно для ознайомлення без цілей комерційного використання.
Розробка та супровід сайту: AnisLogo
Передрук публікацій дозволяється тільки при розміщенні прямого посилання на сайт https://www.cultura.kh.ua

Українська моваEnglish (UK)
A+ R A-
Рейтинг статті:

Лекція з мистецтвознавства Коваля О.В. «Мала форма в образотворчому мистецтві»

 unnamed 5 copy

23 вересня - в галереї «Мистецтво Слобожанщини» Харківського обласного організаційно-методичного центру культури і мистецтва відбулася лекція з мистецтвознавства з циклу лекцій «Предмет в мистецтві, взаємодія знаків», тема: «Мала форма в образотворчому мистецтві». Лектор - мистецтвознавець Коваль О.В.

Лекція переважно була присвячена виставці, що проходить зараз в Харківському художньому музеї і представляє роботи харківських художників Володимира Кочмара, Олександра Лисенка, Євгена Світличного, Олександра Шило, об'єднаних спільною темою - «Мала форма».

Мистецтвознавець О.В. Коваль роз'яснюючи поняття «мала форма», почав з короткого аналізу мистецтва стародавнього Єгипту і Греції, переходячи до найбільших майстрів західноєвропейського Ренесансу, художників ХIХ століття.

- Термін «мала форма», - міцно закріпився в архітектурі, скульптурі і відноситься до творів невеликого розміру. В образотворчому мистецтві практично не використовується. Більш застосовне визначення «етюд», але за цим поняттям закріпилося уявлення як про щось допоміжне, другорядне, незавершене. І хоча художня практика вже більше ста років спростовує це, але довести право етюду на самостійність так нікому і не вдалося. Як би там не було, але останнім часом мала форма стає популярною в певному середовищі сучасних художників, будучи для когось полем формальних експериментів, а для когось цілком артикульованим художнім висловлюванням. Для багатьох живописців і графіків мала форма є результатом імпульсивної і безпосередньої роботи художника, в моменти, коли він не має можливості писати картини в майстерні, - стверджує мистецтвознавець Людмила Понамарева.

Олег Володимирович Коваль проаналізував етюдні роботи Олександра Шило і Олександра Лисенка, роботи скульптора Володимира Кочмара і процитував висловлювання Олександра Шило з його книги «Етюдна практика».

Довідка. Олег Володимирович Коваль - мистецтвознавець, культуролог, семіотик, лінгвіст, член Національної спілки художників України (секція мистецтвознавство). Основна область його наукових інтересів - семіотика культури, мови і мистецтва. Займається також проблемами лінгвістики дискурсу і лінгвоестетикі. Автор понад 100 статей з питань загального мовознавства, теорії мистецтва і культури. Працює над дисертаційним дослідженням, присвяченим вербально-візуальному синтезу в теорії і практиці візуального мистецтва 20-21-го століть. Зараз Олег Коваль є зав. кабінету історії мистецтва, викладачем історії мистецтва Харківського художнього училища. Шеф-редактор журналу прикладного мистецтва і антикваріату «Anima Rerum / Душа речей».

Наша адреса: Держпром, 4-й під'їзд, 1-й поверх (вхід з боку площі Свободи). Тел. / Факс: (057) 717-10-40

Сховати метелика