Міжнародна акція «Ніч музеїв» | Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Всі матеріали на даному сайті призначені виключно для ознайомлення без цілей комерційного використання.
Розробка та супровід сайту: AnisLogo
Передрук публікацій дозволяється тільки при розміщенні прямого посилання на сайт https://www.cultura.kh.ua

Українська моваEnglish (UK)
A+ R A-
Рейтинг статті:

Міжнародна акція «Ніч музеїв»

 18622547 1574193442599974 2408218021014405081 n copy copy

Міжнародна акція «Ніч музеїв» в галереї «Мистецтво Слобожанщини» КЗ «ООМЦКМ»

20 травня 2017 року в Харкові відбулась міжнародна акція «Ніч музеїв». Однією з інституцій-учасниць традиційно стала галерея «Мистецтво Слобожанщини» КЗ «ООМЦКМ». Цього року тема «Ночі музеїв» звучала як «Музеї і суперечлива історія: розповідаючи про замовчуване», яка покликана актуалізувати роботу з травматичним досвідом минулого і незаслужено забутими культурними явищами.

Програма заходів була досить різноманітною: експозиція образотворчого мистецтва, музичний концерт, показ документального фільму, а також театральні вистави, які стали відмінною рисою «Ночі музеїв» 2017 в галереї «Мистецтво Слобожанщини».

З 11:00 відвідувачі могли побачити VII традиційну виставку студентів і викладачів Харківського художнього училища «Дарую майстерність». Всі твори, представлені на виставці, в цілому створюють радісну весняну атмосферу, налаштовуючи глядачів на заспокійливий споглядальний настрій. Виставка Харківського художнього училища дає можливість в повній мірі оцінити рівень майстерності харківських художників-викладачів і художників-студентів, ще раз побачити твори видатних майстрів і відкрити для себе нові імена починаючих, але перспективних художників, простежити зв'язок між різними творчими поколіннями. Також глядачі могли долучитися до мистецтва не тільки споглядально, а й практично, завдяки акції "арт-будильник", і намалювати свої роботи на мольбертах, які були встановлені в приміщеннях галереї.

Першим заходом «Ночі музеїв» в галереї «Мистецтво Слобожанщини» став виступ джаз-ансамблю саксофоністів ДШМ №7 ім. М.П. Мусоргського (клас Сніга Бориса Олександровича). Музикантами було продемонстровано високу майстерність гри на досить складному в освоєнні інструменті - саксофоні. Джазові композиції, а також народні, класичні та естрадні пісні, які звучали в оригінальній обробці, наповнили зали галереї приємною надихаючою атмосферою. Музикантам в повній мірі вдалося проявити чудову властивість саксофона - викликати різні за забарвленням емоції і настрої: від легкого ностальгічного смутку, до яскравої радості, від медитативного спокою і мрійливості, до веселого драйву, від якого хочеться пуститись в танок.

Як відомо, джаз в СРСР, користувався великою популярністю, але не дивлячись на це періодично потрапляв під заборону влади, як «західна буржуазна» музика, що «чужа радянському народові». Переживши важкі часи, джаз і один з його головних інструментів і одночасно символів - саксофон, знову стали актуальні і затребувані у широкої публіки. Виступ джаз-ансамблю саксофоністів ДШМ №7 ім. М.П. Мусоргського (клас Сніга Бориса Олександровича) в повній мірі доводить цей факт, як і високий рівень підготовки харківських музикантів.

Далі, на майданчику біля галереї був показаний документальний фільм «Воскресіння розстріляного відродження» (канал «Україна»), що розповідає про трагічну долю видатних українських літераторів і театральних діячів, які стали в 1930-х роках жертвами тоталітарного радянського режиму. Сюжетна лінія фільму розкривається через історії Миколи Хвильового, Миколи Куліша, Леся Курбаса, Максима Рильського, Майка Йогансена, Остапа Вишні, Павла Пилиповича і багатьох інших представників «розстріляного відродження», з якими пов'язаний розквіт української культури, що стався в 20-х роках і вивів українське мистецтво на новий рівень, найбільш наближений до актуальних світових процесів і тенденцій того часу. Важливу роль у цьому підйомі займав Харків, будучи не тільки столицею УРСР, а й великим культурним центром, в якому жили багато з перерахованих вище осіб. Творчість діячів «розстріляного відродження» було заборонено більше ніж на півстоліття, що не завадило йому зробити значний вплив на наступні покоління української літератури, особливо на нон-конформістів 60-х і 80-х років, ставши опорою і джерелом натхнення сучасних українських письменників, поетів, театралів. Фільм «Воскресіння розстріляного відродження» піднімає актуальність збереження пам'яті про діячів «українського відродження» і їх важливої ​​ролі в становленні українського мистецтва, культури і національної самосвідомості.

В цьому році важливою частиною «Ночі музеїв» в галереї «Мистецтво Слобожанщини» КЗ «ООМЦКМ» стало мистецтво театру, яке переживає новий виток актуалізації та розвитку в Українському контексті, привносячи в себе новітні досягнення і тенденції світового театру. На майданчику біля входу в галерею було показано дві різних за жанром і формою вистави.

Спектакль Малого театру маріонеток «Лялька + 1» (режисер Валерій Дзех) представляв собою зворушливу історію про одну ляльку, через яку розкривалися речі, знайомі кожній людині: пошук себе, взаємодія з соціумом і навколишнім світом, теми самотності і любові. Мінімалістична паперова естетика ляльки і театрального реквізиту тільки підкреслила смислові особливості вистави, закцентувавши увагу на самій дії.

Завершилася «Ніч музеїв» в галереї «Мистецтво Слобожанщини» виставою театру «Варіант» «Вершник без голови» (автор сценарію і режисер - Тимофій Бінюков. Актори: Лев Висоцький, Аліна Бойко, Павло Калінін), який був поставлений за мотивами новели «Легенда про Сонну лощину» американського письменника Вашингтона Ірвінга. Оригінальний сюжет новели в спектаклі об'єднався з українською сучасною реальністю. Жанровий і художньо-виразний інструментарій вистави еклектичний і досить широкий: ми могли побачити і традиційну драматичну гру, театр абсурду, пантоміму, буффоннаду, цирк, театр ляльок, елементи українського народного та вуличного театру, які несподівано і вдало сплелися в єдину цілісну картину. Сучасні явища, стереотипи і тенденції, які знайомі нам по побутовому і медійному простору, були обіграні акторами в цікавій іронічній і гротескній манері.

Міжнародна акція «Ніч музеїв», яка пройшла в галереї «Мистецтво Слобожанщини» КЗ «ООМЦКМ» показала постійно зростаючий інтерес широкої публіки до мистецтва, культури та історії. Акції подібного характеру мають дуже велике значення для нашого міста і України в цілому, так як галереї та музеї, об'єднавши свої зусилля і працюючи над ще більшою відкритістю до глядача, можуть стати важливим інструментом не тільки в залученні людей до культури, а й в усуненні актуальних соціальних проблем і поліпшенні взаєморозуміння у суспільстві.

Сховати метелика