Творчий звіт народного аматорського фольклорного колективу «Калинонька» Лиманського СБК | Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Всі матеріали на даному сайті призначені виключно для ознайомлення без цілей комерційного використання.
Розробка та супровід сайту: AnisLogo
Передрук публікацій дозволяється тільки при розміщенні прямого посилання на сайт https://www.cultura.kh.ua

Українська моваEnglish (UK)
A+ R A-
Рейтинг статті:

Творчий звіт народного аматорського фольклорного колективу «Калинонька» Лиманського СБК

 IMG 20181005 115944 1 copy

5 жовтня 2018 р. відбувся творчий звіт народного аматорського фольклорного колективу «Калинонька» Лиманського сільського Будинку культури Зміївського району (керівник – Корнієнко Ольга Іванівна).

На творчому звіті колективом було представлено обрядове дійство «Чищення колодязя». Дійство мало відбуватися на подвір’ї сільської садиби, але у зв’язку із поганими погодними умовами його було перенесено на сцену Будинку культури.

В основу дійства покладено реальні події, які виконувалися сільськими родинами фактично до ХХІ століття, коли на початку та в кінці вулиці були викопані колодязі, що раз на рік (в кінці літа чи на початку осені) чистили. На цю подію сходилися люди з усієї вулиці. Чоловіки чистили колодязь, жінки готували різноманітні страви, а також запрошували старожилів, і всі разом відзначали подію з очищеною водою. Літні люди ділилися спогадами як це відбувалося в давнину, коли традиційна робота чергувалася з народним гумором, обов’язковим виконанням народних ліричних, жартівливих пісень та танцями після очищення джерел. Основний склад фольклорного колективу продовжує відновлений традиційний спів стародавніх ліричних пісень своїх пращурів.

Родзинкою був виступ колишніх учасниць фольклорного гурту «Калинонька», які поділилися своїми спогадами, як саме це відбувалося, коли вони були підлітками. Такі історичні реалії сягали кінця ХІХ століття, коли подібними спогадами із ними ділилися їх дідусі і бабусі.

Приємно вразив і молодіжний склад колективу-супутника «Пролісок». Хлопці демонстрували знання традицій, що передавалися від покоління до покоління, особливо стосовно вибору місця копання колодязів та криниць. У виконанні молодих дівчат звучали старовинні пісні села Лиман з чистим двоголоссям без допомоги керівника чи старшого покоління виконавців.

За висновками членів атестаційної комісії творчий звіт відбувся успішно, колективи продемонстрували високий виконавський рівень, знання народних звичаїв та традицій свого краю.

                                                                                                                                                                                                                                                         Провідний методист Н.П. Олійник

Сховати метелика