Форум «Місто як культурний феномен» в рамках «Mykolaiv Art Week» | Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Всі матеріали на даному сайті призначені виключно для ознайомлення без цілей комерційного використання.
Розробка та супровід сайту: AnisLogo
Передрук публікацій дозволяється тільки при розміщенні прямого посилання на сайт https://www.cultura.kh.ua

Українська моваEnglish (UK)
A+ R A-
Рейтинг статті:
( 2 шт. )

Форум «Місто як культурний феномен» в рамках «Mykolaiv Art Week»

 DSC 07833 copy copy copy

6 та 7 жовтня в місті Миколаїв відбувся форум «Місто як культурний феномен» в рамках мистецького фестивалю про сучасну українську культуру «Mykolaiv Art Week» за підтримки німецько-української платформи «Київський діалог».

Програма Форуму була складена так, що в перший день учасники переважно слухали доповіді та презентації різних проектів, а другого дня розділившись на групи проводили власні дослідження публічного простору міста Миколаїв.

Так учасники форуму дізналися про Публічний простір Сцена: Stage @stagednipro. Про цей проект розповідав його програмний куратор та керівник ГО «Культура Медіальна» Андрій Палаш. Сцена : Stage – це культурний публічний простір, де кожен охочий може влаштувати захід для своїх друзів, містян та гостей Дніпра. Її дизайн розроблений спільно з мешканцями міста, командою міжнародних та українських архітекторів, а зведено разом з майбутніми користувачами на місці занедбаного амфітеатру на території міського парку Шевченко.

Поряд з активним процесом декомунізації постає питання і зміни функціонального призначення публічного простору. Демонстрації, паради і мітинги біля Леніна вже давно перестали існувати, тобто постає питання чим наповнювати всі ці міські площі, які були для цього збудовані. Володимир Бурковець представник ГО «Місто-Сад» поділився досвідом такої ревіталізації радянського спадку на сході України – в містах Костянтинівка та Кремінна.

Діяльність та роль мистецьких галерей у 21 столітті досліджувала Ольга Самойленко, представниця галереї Артсвіт (м. Дніпро).

Велике зацікавлення викликала презентація Надії Коваль та Іви Найденко, засновників відкритого простору для творчості «Ksi Prostir» (м. Дніпро) . На власному прикладі вони продемонстрували як можливо втілювати некомерційні культурні проекти в містах. «Ksi Prostir» починався як відкрита художня майстерня. Зараз це зона культурно-освітніх та експериментальних заходів, лофт галерея молодих митців, простір для молоді, готової до саморозвитку та самоосвіти, обміну ідеями та знаннями. Засновниці «Ksi Prostir» підтримують інші цікаві їм культурні ініціативи. Тут відбуваються лекції, виставки, майстер-класи, вистави, концерти. Принциповою позицією є відсутність фіксованої плати за вхід або квіток. Оплата тільки free donation (тобто стільки скільки вважаєте прийнятним для себе). Надія та Іва мають багато перспективних планів та усвідомлюють свої складності. Але проблеми для них – це виклики для можливості зростання.

Уявити себе на місці іншої людини і поміркувати чи є наші міста справедливими та комфортними запропонував Іван Вербицький (Аналітичний центр СEDOS).

Також він надав кілька корисних посилань:

· Українська урбаністична платформа Mistosite (аналітичний журнал про місто, афіша урбаністичних подій, база міських ініціатив України і каталог урбаністичних досліджень);

· Стаття українською мовою про гендерно чутливе міське планування;

· Посібник з гендерно чутливого міського розвитку міста Берлін (англійською мовою).

· Щоб отримати комікси про гендерно чутливе міське планування, можна написати повідомлення на фейсбук-сторінку Представництва Фонду імені Гайнріха Бьолля в Україні.

Про досвід Німеччини стосовно розвитку промислових зон в індустріальних містах розповів Марк Шмідт – урбаніст та архітектор (м. Дрезден). Він презентував всю свою діяльність протягом 5 років: від створення маленької некомерційної майстерні (схожий проект існує в Харкові – Гараж Хаб) до міжнародного проекту по реорганізації депресивного промислового району.

Наприкінці дня будь-хто з учасників форуму коротко міг презентувати свою організацію або проект.

Другого дня всі учасники форуму розподілилися на три групи, які вивчали різні складові життя Миколаєва: промисловість, культуру та організацію бізнесу.

Кожна з груп мала свій маршрут: перша - центральна історична частина міста, друга - промислові території та порт, і третя група знайомилась з досвідом реорганізації колишньої косметичної фабрики в сучасному офісному центрі.

Після проведених екскурсій відбулось обговорення та опрацювання результатів у змішаних групах. І на завершення форуму кожна група презентувала своє бачення Миколаєва (можливості, наявні ресурси, недоліки, переваги), а також запропонувала швидкі кроки вирішення проблеми та перспективні плани.

В роботі форуму взяли участь представниці Обласного організаційно-методичного центру культури і мистецтва: Світлана Баженова, завідуюча інформаційно-видавничим відділом та Анучина Наталя, провідний методист відділу дослідження та відродження декоративно-ужиткового мистецтва і виставкової діяльності.

DSC 05771DSC 07755IMG d795c82fe5abfad80600bcdcf73576bd V copy

Сховати метелика