Навчитися співати народні пісні може будь хто на фестивалі «Сьогодні Купала, а завтра Івана» | Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Всі матеріали на даному сайті призначені виключно для ознайомлення без цілей комерційного використання.
Розробка та супровід сайту: AnisLogo
Передрук публікацій дозволяється тільки при розміщенні прямого посилання на сайт https://www.cultura.kh.ua

Українська моваEnglish (UK)
A+ R A-
Рейтинг статті:

Навчитися співати народні пісні може будь хто на фестивалі «Сьогодні Купала, а завтра Івана»

IMG_9795aФестиваль відбудеться 2 липня 2001 р. в селі Золочівського району Харківської області на території Національного літературно-меморіального музею Г. Сковороди. Про це сьогодні, 20 червня на прес-конференції в прес-центрі "STATUS QUO" повідомила директор Обласного організаційно-методичного центру культури і мистецтв Тетяна Іщенко.

 

За її словами, окрім занурення до атмосфери слобожанської автентичності тут можна буде також покататися на човнах і конях.

 

Як розповіла керівник фольклорної дослідницько-виконавчої групи «Муравський шлях» Галина Лукьянец, родзинкою цього фестивалю є те, що лише тут можливо не просто послухати і побачити виступи народних фольклорних колективів, але і активно поспілкуватися з носіями традиційної самобутньої культури, навчитися старовинним пісням, танцям і навіть осягнути мистецтво створення народних інструментів, і зокрема кобзи.

 

До речі, цілий кобзарський куточок розташовуватиметься у фестивальний день під 700-річним дубом Сковороди, де буде створений майданчик «Співи під дубом». Для кожного фольклорного жанру на території музею-садиби буде своє місце: танцювальний майданчик розташується прямо на головній алеї, там же відбудуться і виступи пісенних колективів. Познайомитися з творами народних майстрів можна буде на «Алеї майстрів» на Філософській алеї садиби.

 

«Фольклорні фестивалі унікальні тим, що презентують культурні традиції конкретної місцевості. Завдання цього фестивалю - розвивати наші, харківські, фольклорні колективи, в яких немає можливості часто виступати перед публікою, але вони бажають розвиватися», - підкреслила Галина Лукьянец.

 

За її словами, цього року очікується участь 35-40 колективів, у тому числі чекають на учасників з Грайворонського району Бєлгородської області. Всього ж, як підкреслила директор Національного літературно-меморіального музею Г.Сковороди Наталія Міцай, очікується, що на фестиваль приїдуть до 5 тисяч чоловік.

 

Дістатися до Сковородинівки можна буде на рейсових автобусах від Холодної Гори о 7.45, 15.00 і 19.00.

 

Як розповів журналістам начальник обласного управління культури і туризму Дмитро Кузнєцов, фінансування фестивалю проводиться за рахунок обласного бюджету і притягнених коштів.

 

«Торік на організацію фестивалю з обласного бюджету було виділено 20 тисяч гривень, цього року організатори планують витратити меншу суму, - уточнив Дмитро Кузнецов. – Проте скорочення бюджету фестивалю ні в якому разі не відіб'ється на якості самого заходу».

 

За словами Дмитра Кузнєцова, зараз обласні власті працюють над розробкою нової концепції розвитку народної творчості на Харківщині.

 

«Цей фестиваль ми позиціонуємо як досвід комплексного походу до проведення масових заходів, - підкреслив Дмитро Кузнєцов. – Проводячи цей фестиваль, ми маємо за мету підтримати жанр народної творчості, а також привернути увагу до літературно-меморіального музею Сковороди, і, перш за все, з точки зору розвитку туризму».

 

Програма регіонального фестивалю пісенно-обрядового фольклору “Сьогодні Купала, а завтра Івана

14.00 – 14.30 Заїзд та реєстрація колективів-учасників фестивалю, народних майстрів (адміністративий корпус музею).

14.00 – Катання на човнах, прогулянки на конях по парку.

14.00 – Майданчик «Сонячна галявина» (торгівельне містечко).

14.00 – 18.00 – Майданчик «Співоча діброва» (концертні виступи на головній алеї).

15.00 Майданчик «Алея майстрів» (Філософська алея).

16.00 – 17.30 – Майданчик «Співи під дубом» (дуб Сковороди).

16.00 – 17.30 – «Танцювальний майданчик» (головна алея).

16.00 – 17.30 – Майданчик «Ігри під клунею».

16.30 – 17.45 – Конкурс купальської атрибутики «Купальська традиція»

(головна алея).

17.45 – Урочиста хода учасників фестивалю (головна алея).

18.00 – 20.45 – Концертна програма «Сьогодні Купала, а завтра Івана!»

(сходи музею).
21.00 – 21.30 – Закриття фестивалю. Майданчик «Купальські хороводи». Святковий феєрверк «Купальська квітка».


plakat_kupala museum_map

Сховати метелика