Купальске свято у Сковродинівці допомогло підготуватися до Євро-2012 | Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Всі матеріали на даному сайті призначені виключно для ознайомлення без цілей комерційного використання.
Розробка та супровід сайту: AnisLogo
Передрук публікацій дозволяється тільки при розміщенні прямого посилання на сайт https://www.cultura.kh.ua

Українська моваEnglish (UK)
A+ R A-
Рейтинг статті:
( 1 шт. )

Купальске свято у Сковродинівці допомогло підготуватися до Євро-2012

Купальське фольклорне свято залучило до Сковородинівки багато гостейНародно-фольклорний фестиваль «Сьогодні Купала, а завтра Івана» є дуже яскравим та гармонійним засобом презентації перлини Харківської області – літературно-меморіального музею Григорія Сковороди, який планується включити до переліку туристичних об'єктів до Євро-2012. Про це повідомив журналістам начальник обласного управління культури Дмитро Кузнєцов.

 

За його словами, на території музею можна було б організувати декілька окремих туристичних маршрутів. Один з них міг би бути екскурсією по музею, розташованому у будинку, де у свого друга поміщика Андрія Ковалевського час від часу жив Григорій Сковорода, тут він писав свої філософські вірші, співав, грав на фортепіано та скрипці, тут навіть збереглися його речі – годинник та скриня. Науковий співробітник музею Валерій Манженко не просто проводить екскурсії, він сідає на свого улюбленого коника: з указкою в руках він ладен годинами розповідати про загадкову особистість Григорія Сковороди, розвінчувати легенди щодо його біографії та доводити, що сенс життя, який шукав філософ, має шукати будь яка людина.

 

700-річний дуб Сковороди на території музеюА ось виходячи до парку на території музею, вже можна прокладати декілька туристичних маршрутів. По-перше, загадковістю овіяна сама смерть Сковороди та місце розташування його могили. За словами Валерія Манженка, Сковорда у 72-річному віці саме тут самотужки викопав собі могилу, а наступного дня його знайшли вже мертвим, і до смерті він підготувався: вдягнувся у новий одяг. Зараз фахівці сперечаються, чи Григорія Сковороду було поховано біля дуба, якому зараз вже 700 років, а потім тіло було перенесено у могилу вище по схилу, або одразу було поховано саме на місці, де зараз могила позначена великим камінням, на якому зроблено надгробний напис.

 

Могила Сковороди, на якій лежить камінь з надгробним написомОкремо можна розповідати і про колодязь Сковороди, і про пам'ятник Сковороді скульптора Івана Кавелерідзе, і про садові скульптури, що відображають філософські символи, які відкривав и змальовував сам Григорій Савович. Але місця, пов'язані із Сковородою не обмежуються садибою Ковалевського.

 

«Використовуючи територію музею як базову, навколо можна виділити багато чудових місць у Золочівському районі, які пов'язані з відвідуванням їх Григорієм Савовичем. І по цим місцям відділ культури вже проробляє декілька туристичних маршрутів», - підкреслив Дмитро Кузнєцов.

Він сказав, що обласна влада приділятиме увагу і інфраструктурі – ремонту доріг на під'їзді до Сковородинівці та створенню незвичайного готельного комплексу.

 

«У плані готельного питання можно йти різними шляхами. З одного боку можно побудувати новий готель. Але ми не знаємо, чи буде на нього попит у невеличкому селищі з малою кількістю мешканців. Але є й інша форма. У Європі є десь мільйон будиночків на колесах. Ми хочемо залучити їх і в Україну, ізокрема у Харьківську область. Для облаштування цієї категорії туристів фінансові затрати набагато менші, і ми хочемо піти по цьому шляху. Думаю вже весною наступного року такі отельні пересувні майданчики вже з'являться у нас», - підкреслив Дмитро Кузнєцов.

 

«І сьогодні, от цим фестивалем «Сьогодні Купала, а завтра Івана», я вважаю, ми провели непогану рекламну компанію, щоб привернути увагу до цієї події. Нам вдалося запросити гостей і з Російської Федерації, був сьогодні голова Борисівського району Бєлгородської області, і він говорив, що вони в себе такого свята не проводять, і їм дуже цікаво, - підкреслив голова Золочівської райдержадміністрації Ігор Горішній. – Сковородинівка приваблива у будь яку пору року, і влітку, коли тут все зелене, і весною, коли квітнуть фруктові дерева, і восени, коли все навкруги забарвлюється жовтим та червоним, в взимку, коли все вкривається білим снігом».



Сховати метелика