Знайомство школярів з особливостями народного одягу | Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Всі матеріали на даному сайті призначені виключно для ознайомлення без цілей комерційного використання.
Розробка та супровід сайту: AnisLogo
Передрук публікацій дозволяється тільки при розміщенні прямого посилання на сайт https://www.cultura.kh.ua

Українська моваEnglish (UK)
A+ R A-
Рейтинг статті:
( 1 шт. )

Знайомство школярів з особливостями народного одягу

 0112

Яким був старовинний традиційний український костюм? З яких елементів він складався? З чого його виробляли? Якими були правила й особливості носіння одягу Лівобережжя? Чим відрізнявся святковий і буденний костюм селян?

Відповіді на всі ці питання можна було почути на зустрічі провідних методистів відділу досліджень нематеріальної культурної спадщини та креативних індустрій Юлії Лузан і Катерини Курдіновської з учнями Харківської санаторної школи №11 Харківської обласної ради, що відбулася 24 листопада в рамках тижня історії.

Юні вихованці закладу мали можливість познайомитися зі старовинними автентичними костюмами Лівобережної України й такими їх елементами, як сорочки, плахти, спідниці, керсетки, які чудово збереглися протягом XIX-XX століть, більша частина з яких була зібрана в експедиціях Слобожанщиною та Полтавщиною співробітниками Харківського обласного організаційно-методичного центру культури і мистецтва та є частиною приватних колекцій.

Мереживні вишиті сорочки «білим по білому» й так звані «брокарівські», червоно-чорні сорочки, різнокольорові вовняні пояси та плахти, фактурні спідниці й силуетні керсетки – всі ці майстерно оздобленні фрагменти одягу й аксесуарів учні роздивлялися з щирим захопленням. Дівчат, звісно, більше за все зацікавили прикраси й вінки, а от хлопці звертали увагу на матеріали одягу, його фактуру та технології виготовлення. Найактивніші та найсміливіші учасники зустрічі навіть приміряли деякі елементи одягу та головні убори, характерні для нашого регіону.

Фахівчині ООМЦКМ звернули увагу дітей на основні відмінності автентичного строю від сучасного стилізованого костюму, розповіли про функції та символіку старовинних строїв та показали, як могли комбінувати різні елементи традиційного костюму наші прабабусі й прадідусі в залежності від пори року, віку, соціального й матеріального статусу тощо.

0212

0312

0510

Сховати метелика