Всеукраїнська конференція «Імплементація конвенції про охорону нематеріальної культурної спадщини» | Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Всі матеріали на даному сайті призначені виключно для ознайомлення без цілей комерційного використання.
Розробка та супровід сайту: AnisLogo
Передрук публікацій дозволяється тільки при розміщенні прямого посилання на сайт https://www.cultura.kh.ua

Українська моваEnglish (UK)
A+ R A-
Рейтинг статті:

Всеукраїнська конференція «Імплементація конвенції про охорону нематеріальної культурної спадщини»

 301102021 copy

Всеукраїнська конференція «Імплементація конвенції про охорону нематеріальної культурної спадщини: підсумки та перспективи».

30 листопада 2021 року співробітники відділу дослідження нематеріальної культурної спадщини та креативних індустрій Обласного організаційно-методичного центру культури і мистецтва взяли участь у роботі Всеукраїнської конференції «Імплементація конвенції про охорону нематеріальної культурної спадщини: підсумки та перспективи». Конференція проводилась у змішаному форматі – онлайн та офлайн. ЇЇ організаторами виступили Міністерство культури та інформаційної політики України та Український центр культурних досліджень. Головною темою для обговорення на конференції була підготовка Національного звіту України до міжнародної організації ЮНЕСКО про охорону нематеріальної культурної спадщини за період 2016-2021 рік. До участі було запрошено представників Міністерства культури та інформаційної політики України, працівників Українського центру культурних досліджень, представників керівних структурних підрозділів галузі культури обласних державних адміністрацій та міста Києва, працівників обласних центрів народної творчості та обласних науково-методичних центрів; носів живих традицій нематеріальної культурної спадщини та представників громадських організацій.

Під час урочистої частини було вручено Премію за збереження та охорону нематеріальної культурної спадщини 2021 року. Лауреатом стала Ніна Михайлівна Рабчевська, заслужена майстриня народної творчості України, керівниця народного аматорського фольклорно-етнографічного ансамблю «Берегиня» Крупівського сільського будинку культури Дубровицької територіальної громади, Рівненської області. Цією високою нагородою Ніна Михайлівна відзначена за вдалу практику охорони і популяризації традиції ткацтва села Крупове, про що учасники конференції дізналися зі знятого BBC фільму Олексія Бухало.

Головну увагу на конференції було присвячено підготовці Національного звіту України про виконання положень Конвенції ЮНЕСКО 2003 «Про охорону нематеріальної культурної спадщини». З доповідями виступили Олена Іщенко, заступник директора з креативного менеджменту Українського центру культурних досліджень та Валентина Дем’ян, заступниця директора Центру розвитку «Демократія через культуру», начальник відділу науково-координаційної та інформаційної роботи НАМУ, експертка з питань НКС. Директорка Українського центру культурних досліджень Ірина Френкель презентувала звіт «Виконання конвенції ЮНЕСКО про охорону нематеріальної культурної спадщини за 2021 рік». З прикладами та аналітичними висновками, з використанням інфографіки та таблиць було висвітлено ситуацію щодо стану реалізації положень Конвенції ЮНЕСКО 2003 року у всіх регіонах України. Харківщина у цьому звіті виглядає досить достойно, хоча, звісно, нам є над чим працювати. Сьогодні у Харківській області діє Робоча група зі збору, обробки та складання орієнтовного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини Харківської області на чолі з Директором Департаменту культури і туризму Харківської обласної державної адміністрації Людмилою Терещенко. Орієнтовний перелік елементів НКС Харківської області на сьогодні налічує 14 елементів, 3 з яких було включено у 2021 році. Один з елементів цього переліку, а саме «Мистецтво виготовлення звукової глиняної забавки «Валківський свищик» включено до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України. Документи щодо включення ще двох елементів знаходяться на розгляді у Міністерстві культури та інформаційної політики.

На конференції був представлений доробок установ, організацій, що вживають заходи для охорони елементів нематеріальної культурної спадщини, внесених до Національного переліку елементів НКС України у 2020 році (6  елементів). Про один з цих елементів, а саме «Мистецтво виготовлення звукової глиняної забавки «Валківський свищик», здобутки і проблеми щодо його охорони доповідала директорка Валківської районної комунальної дитяча школи мистецтв, один з носіїв елементу Ольга Тимошенко. Вона презентувала досягнення громади на шляху популяризації елементу і, серед іншого, встановлення всеукраїнського рекорду одночасної гри 375 дорослих і дітей на традиційній глиняній забавці – валківському свищику (під час святкування 375-річчя міста Валки). Згадала й про загрози: відхід в небуття старшого покоління носіїв, відсутності школи виготовлення свищику поза межами школи мистецтв, відсутність у носіїв бачення можливості монетизації своїх вмінь.

У фінальному блоці роботи конференції виступили начальниця відділу з питань регіональної політики та координації реформи у сфері культури Українського центру культурних досліджень  – Ірина Каць, яка акцентувала увагу на важливих питаннях щодо необхідності налагодження діалогу та співпраці між зацікавленими сторонами у сфері НКС, участі громади в цих процесах. Валентина Дем’ян, заступниця директора Центру розвитку “Демократія через культуру”, начальник відділу науково-координаційної та інформаційної роботи НАМУ, експертка з питань НКС наостанок підняла важливі питання щодо можливих загрози елементам НКС та шляхів їх усунення.

30112021 2

30112021 3

30112021 4

Сховати метелика