Особливості персонажів фантастичного світу Дж. Р. Р. Толкієна розкриє історик Д. Бадаєв | Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Всі матеріали на даному сайті призначені виключно для ознайомлення без цілей комерційного використання.
Розробка та супровід сайту: AnisLogo
Передрук публікацій дозволяється тільки при розміщенні прямого посилання на сайт https://www.cultura.kh.ua

Українська моваEnglish (UK)
A+ R A-
Рейтинг статті:

Особливості персонажів фантастичного світу Дж. Р. Р. Толкієна розкриє історик Д. Бадаєв

tolkien24 липня 2014 року о 17.00 в галереї «Мистецтво Слобожанщини» Обласного центру культури і мистецтва відбудеться третя лекція з циклу «Фантастичний світ Дж. Р. Р. Толкієна», який представляє історик Дмитро Бадаєв. Тема лекції: «Смертні народи Арди».

Завдання цього циклу - розповісти широкій аудиторії про історію і про культуру через локальну тему фантастичного світу, створеного одним з найбільш знакових письменників ХХ століття Дж. Р. Р. Толкієном.

Нинішня лекція Дмитра Бадаєва розкриє особливості персонажів художньої спадщини Толкієна. Лектор проведе історичні та соціальні паралелі між піднятими літератором проблемами у фантастичному світі і реальними потрясіннями, які пережило людство у ХХ столітті. А також почне розповідь для слухачів про особливості одних з найбільш відомих у творчості Дж. Р.Р. Толкієна образів - хоббітів і гномів.

У ході зустрічі лектор планує розкрити наступні питання:

Смертні народи Арди

1. Люди - «гості» Арди. Проблема «гріхопадіння»: легенда Аданелі і вчення «людей Давньої надії».

2. Едайн і Ельдар. Люди в «тайомничіх королівствах» ельфів. Шлях надії: Берен, Туор, Еаренділ. Зазначені Темрявою: Хурін і його діти.

3. Випробування Силою: Нуменор і його падіння. Вірні, люди Короля і Чорні нуменорци.

Angus0164. Люди Світла, Сутінків і Темряви. Дунадани Середзем'я. Слідопити Арнора. Гондор королів і намісників. Народ вершників. Дикуни і слуги Ворога.

5. Сили Темряви. «Звірство цивілізованих людей» - проблема ХХ століття. Орки – «похідна» ельфів або людей? Принцип «оrcswork» («Нова тінь»). Дракони. Тролі. Умертвіння. Назгули. «Дев'ять королів» - хто вони?

«Велич малих»: хоббіти і гноми.

6. Походження гномів. Реінкарнація: факт чи віра? Сім родів і «ноегіт нібін». Будинок Дарина і Казад-Дум. Велике Лихо і Велика війна з орками. Доля семи кілець.

7. Хоббіти, Шир і їх місце в світі Професора. Утопія «Веселої Англії». Географія, історія та суспільний устрій Шира.

8. Хоббіти та їхні сусіди: спадщина ельфів, торгівля з гномами, вплив здоровань, казки про тролів і гоблинах. Хоббіт і маг: шлях в Еребор.

9. Поза історії: одухотворена природа Арди.

10. Мови Арди

Вхід вільний!

Дмитрий БадаевЧекаємо Вас за адресою: Держпром, 4-й під'їзд, 1-й поверх (вхід з боку пл. Свободи).

Тел. / Факс: (057) 717-10-40

Довідка. Бадаєв Дмитро Володимирович - історик за освітою, закінчив Харківський національний університет ім. В.Н. Каразіна (історичний факультет). З 1993 по 2013 рр.. працював старшим науковим співробітником Харківського історичного музею. Автор 50 наукових публікацій з краєзнавства Слобожанщини, історії матеріальної культури (за матеріалами музейних колекцій України), з практики музейної роботи, викладання історії та історичного краєзнавства і т. д., в таких виданнях, як «Сумцовські читання», «Нові дослідження пам'яток козацької періоду в Україні»,«Історія та правознавство»; а також - 40 науково-популярних статей публіцистичного характеру. Співавтор книжкових серій «Історія бойових мистецтв», «Лабіринти історії».

Сховати метелика