Онлайн-виставка писанок харківського міського клубу писанкарства «Авторська писанка» | Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Всі матеріали на даному сайті призначені виключно для ознайомлення без цілей комерційного використання.
Розробка та супровід сайту: AnisLogo
Передрук публікацій дозволяється тільки при розміщенні прямого посилання на сайт https://www.cultura.kh.ua

Українська моваEnglish (UK)
A+ R A-
Рейтинг статті:

Онлайн-виставка писанок харківського міського клубу писанкарства «Авторська писанка»

 14042020

Шановні друзі! Ми починаємо проведення онлайн-виставки писанок харківського міського клубу писанкарства ім. А.П.Овчаренко «Авторська писанка», присвяченої Великодню.

З 14 квітня Ви зможете ознайомитись з експозицією виставки «Авторська писанка» на інтернет-ресурсах галереї «Мистецтво Слобожанщини»:

Facebook: Мистецтво Слобожанщини

Фотоальбом

Instagram: https://www.instagram.com/galereya_slobozhanshchyna

Twitter: https://twitter.com/oblgallery

Сайт КЗ «ООМЦКМ»: https://www.cultura.kh.ua/uk/virtual-gallery/virtual-gallery-ms

А кожного дня (до 18 квітня включно) ми будемо поступово публікувати роботи авторів окремими альбомами на сторінці галереї «Мистецтво Слобожанщини» КЗ «ООМЦКМ» у Facebook, тому у Вас є можливість поближче познайомитись з творчістю кожного з талановитих майстрів міського клубу писанкарства ім. А.П.Овчаренко «Авторська писанка».

В експозиції, яку підготував харківський міський клуб писанкарства ім. А.П.Овчаренко, представлено велике розмаїття робіт, виконаних в різних техніках писанкарства: власне писанки (Слобожанські, писанки інших регіонів України), дряпанки, травленки, бісерки-восківки, а також різьблені яйця та цікаві авторські техніки розпису. Творчість авторів відрізняється вдалим поєднанням стародавніх українських традицій та сучасних художніх знахідок. Але роботи, представлені на виставці, не схожі між собою, тому що кожна майстриня має свій власний стиль, світогляд та уподобання, що робить експозицію ще більш естетично наповненою.

Писанки це справжній мікрокосм, у якому ми можемо побачити сакральні релігійні образи, сонце, зірки, людський, рослинний і тваринний світ, багатство геометричних форм; можемо побачити різноманітні символи природи і самого життя. Кожна писанка має не тільки естетичне значення, а і свій певний зміст та енергетику.  Писанки створюються не тільки руками, але і душею, тому автори вкладають в них своє тепло та найкращі побажання: добра, любові, щастя, благополуччя, достатку, захисту від всіх негараздів.

Виставка харківського міського клубу писанкарства ім. А. П. Овчаренко «Авторська писанка» дає можливість побачити унікальне мистецтво писанкарства, у всій його красі і розмаїтті, відчути радість Великодня, познайомитись з тим великим Всесвітом, який може поміститися на маленькому яєчку.

Учасники виставки: Наталія Кравченко, Вікторія Лупандіна, Ірина Моїсєєва, Ніка Хворостенко, Оксана Балабуха, Олена Рідна, Олена Кравчинська, Яна Вовк, Дарина Вовк, Лариса Волкова, Олександра Константинова, Олена Шкуть, Світлана Ходячих, Вікторія Дармостук, Алла Цимбал, Анна Яцун, Анастасія Яцун, Галина Лимар, Наталя Рябченюк,  Ольга Довидченкова, творча асоціація "Декор" (керівник В'ячеслав Пчолкін, Сергій Гарманов; майстри Юрій Буклер, Володимир Литовченко, Григорій Чолокян, В'ячеслав Сушко, Сергій Гарпонов).

Довідка:

Наприкінці ХХ століття традиційне писанкарство на Слобожанщині було в занепаді. Відродити це давнє мистецтво, відкрити його здобутки землякам поставили собі за мету вчителі: ветеран художньої освіти Єлін Віктор Юрійович, Овчаренко Алла Павлівна, Чекмарьова Ірина Вікторівна.

Харківський міський клуб писанкарства було започатковано 1993 року при Центрі “Слобожанщина”, в часи надзвичайного піднесення національної свідомості, потягу до вивчення витоків народної культури та її регіонального розмаїття. Засновницею клубу була Алла Павлівна Овчаренко (1939-2013), викладач образотворчого мистецтва, талановитий організатор і педагог. Вона об’єднала навколо себе харків’ян різного віку та професій, від учнів до пенсіонерів, і стала для них не лише наставником у писанкарстві, а й другом на все життя. Свою діяльність члени клубу розпочали одночасно в декількох напрямках: вивчення історії писанки, орнаментальні мотиви та композиційні рішення, звичаї та обряди, пов’язані з писанкарством. Майстри пропагували це мистецтво, виступаючи з доповідями-лекціями, організовували численні виставки. Одним з основних видів діяльності клубу стала організація курсів та численних гуртків писанкарства.

Члени клубу ведуть активну виставкову роботу. Стало доброю традицією щороку до Великодня відкривати нові експозиції в найкрупніших музеях регіону та інших культурних інституціях. За ці роки було організовано понад 50 виставок. Авторські роботи членів клубу нині зберігаються у Харківському історичному та художньому музеях, Чернігівській Єпархії, Чугуївському краєзнавчому музеї, Українській Церкві-музеї у Нью-Йорку (США), Храмі Гробу Господнього в Єрусалимі, монастирі Св. Неофітуса в місті Пафос (Кіпр), приватних колекціях Франції, Німеччини, Австралії, Ізраїлю, Канади, США, Японії та інших країн.

e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду

Сайт: www.culturа.kh.ua; Facebook: Мистецтво Слобожанщини

Instagram: https://www.instagram.com/galereya_slobozhanshchyna

Канал на You Tube - Харьковский областной центр культуры и искусства

Сховати метелика