Семінар-практикум "Діалоги про історію та культуру. «Зоряний вінок Лесі Українки»" | Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Всі матеріали на даному сайті призначені виключно для ознайомлення без цілей комерційного використання.
Розробка та супровід сайту: AnisLogo
Передрук публікацій дозволяється тільки при розміщенні прямого посилання на сайт https://www.cultura.kh.ua

Українська моваEnglish (UK)
A+ R A-
Рейтинг статті:
( 1 шт. )

Семінар-практикум "Діалоги про історію та культуру. «Зоряний вінок Лесі Українки»"

 DSC 0038

5–6 листопада 2015 року в Обласному організаційно-методичному центрі культури і мистецтва відбувся семінар-практикум на тему: "Діалоги про історію та культуру. «Зоряний вінок Лесі Українки»". Семінар проходив за участю громадської організації «Харківська платформа розвитку культури і туризму», ініціативної групи «Культура Діалогу» (м. Київ), а також за підтримки та німецької організації "OWEN" − Академія гендерної рівності та Інституту міжнародних відносин в області культури (ФРН).

5 листопада семінар-практикум відвідало близько 40 учасників, серед яких художні керівники, методисти клубних закладів районів та міст Харківської області та методисти ООМЦКМ. Також на заході був присутній спостерігач Спеціальної моніторингової місії в Україні Організації з безпеки та співробітництва в Європі (ОБСЄ) Алессандро Нанні. 6 листопада семінар-практикум було проведено для майбутніх працівників культури, студентів Харківської державної академії культури.

Роботу семінару було розпочато з привітання учасників заступником директора з культурно-дозвіллєвої та творчої роботи ООМЦКМ Любові Миколаївни Мякіннікової, яка побажала присутнім плідної та цікавої роботи.

Програма семінару була надзвичайно насиченою та дуже динамічною: було поєднано майстер-класи з розбору текстів та пластики, перформанс та Діалоги, використовувались інноваційні форми неформальної освіти. Так, наприклад, для знайомства та встановлення атмосфери, яка більш налаштовує на діалог було використано таку вправу, як «Мої імена» (учасники по черзі називали імена, якими їх назвали батьки, називають друзі та колеги по роботі).

В основу роботи семінару було покладено творчість визначної української письменниці, культурного діяча Лесі Українки, 145-річний ювілей від дня народження якої буде відзначатися 25 лютого 2016 року. Її безсмертний твір «Лісова пісня» став справжнім «зоряним вінком» поетеси. Перед тим, як перейти до обговорення місця і ролі цього твору в минулому і сучасності, сертифікований коуч, медіатор, фасилітатор Діалогів, волонтер Психологічної Кризової служби Наталія Романь (м. Київ) ознайомила учасників з тим, що ж таке правильно побудований діалог, яких правил треба дотримуватися, як і для чого цей метод можна використовувати в обговоренні питань історії та культури. Потім учасники поділилися на групи для роботи в майстер-класах. Під час майстер-класу «Паралелі: робота з текстами Лесі Українки» провідного методиста відділу інноваційних культурних проектів та міжнародного співробітництва ООМКЦМ Марії Забеліної розбирався текст драми-феєрії «Лісова пісня» і на його прикладі було проаналізовано етапи, методи та прийоми роботи для більш глибокої взаємодії з авторськими текстами в процесі підготовки постановок за мотивами літературних творів, визначено сучасні підходи до постановки заходів.

На майстер-класі «Танець настрою: розкриття образів містичних персонажів «Лісової пісні» кандидата мистецтвознавства, доцента, завідувача кафедри сучасної хореографії ХДАК, президента ГО «Експериментальний танець в Україні та світі» Олени Шабаліної учасники семінару-практикуму мали змогу за допомогою пластики встановити діалог із власним тілом і, дослухаючись до нього, імпровізувати та самостійно розкривати образи містичних персонажів «Лісової пісні», використовуючи пластичні та танцювальні рухи.

Після занурення під час майстер-класів у світ безсмертної драми-феєрії Лесі Українки «Лісова пісня» учасники семінару разом із Наталією Романь та Оксаною Бугайченко, завідувачем відділу інноваційних культурних проектів та міжнародного співробітництва ООМЦКМ, заступником голови ради ГО «Харківська платформа розвитку культури і туризму», говорили про те, як історичні реалії впливали на трактування цього великого твору, як, залежно від політичної ситуації в Україні, «Лісова пісня» змінювала своє значення від дитячої казки до політичного маніфесту. В ході цієї розмови було використано такий інструмент, як "Осі часу". В результаті учасники говорили про те, що вони зовсім по новому поглянули на, здавалося б, давно відомий літературний твір, побачили в ньому глибокі та актуальні смисли і, звичайно ж, ділилися своїми особистими історіями і переживаннями, пов’язаними із творчістю Лесі Українки. Також говорили про важливість Діалогів для суспільства і про діалогічність культури, пропонували ідеї, за допомогою реалізації яких можна більш інноваційно підходити до Діалогу в культурі, а в Діалогах до культури.

Родзинкою семінару став перформанс «Зоряний вінок» за участю студентів ХДАК та професійних артистів. За основу було взято фінальну сцену «Лісової пісні», в якій виконавці − лауреати міжнародних конкурсів та фестивалів Галина Гейко та Ян Харитонов, відтворили діалог головних персонажів драми-феєрії, лауреат міжнародних конкурсів та фестивалів Володимир Гейко виконав музичну тему сопілки, яку свого часу обрала для «Лісової пісні» Леся Українка, учасники семінару виголошували й обігравали текст, а артисти балету створювали пластичну імпровізацію і залучали до неї учасників. Під час перформансу відбулася прем’єра пісні «Журба» у виконанні Галини Гейко (музика Ю. Поволоцького, слова В. Ольхового). На завершення, усі учасники семінару-практикуму стали діючими особами перформансу, об’єднавшись у пластичному діалозі.

Особливістю цього семінару-практикуму було використання методу діалогу в пошуках місця і ролі творчості Лесі Українки як в історії нашого народу, так і у власній історії кожного з учасників, поєднання інструментів наукового ведення діалогів та інноваційних методів неформальної освіти в процесі майстер-класів, а також можливість для організаторів порівняти відмінність у поглядах під час трактування матеріалу різною аудиторією.

Зворотній зв'язок, який було налагоджено в процесі заключного обміну думками та шляхом анкетування, довів важливість і необхідність продовження діалогів в культурі і пропагування культури ведення діалогу.

Фотогалерея:

Сховати метелика