Гості Євро-2012 зможуть побачити Слобожанщину очима харківських художників | Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Всі матеріали на даному сайті призначені виключно для ознайомлення без цілей комерційного використання.
Розробка та супровід сайту: AnisLogo
Передрук публікацій дозволяється тільки при розміщенні прямого посилання на сайт https://www.cultura.kh.ua

Українська моваEnglish (UK)

Відділ дослідження та відродження декоративно-ужиткового мистецтва та виставкової діяльності

A+ R A-
Рейтинг статті:
( 5 шт. )

Гості Євро-2012 зможуть побачити Слобожанщину очима харківських художників



altВиставка живопису "Слобожанський пейзаж" відкрилася 7 червня в обласному центрі культури і мистецтва спеціально до Євро-2012. Ця виставка запланована як один з пунктів культурної програми для гостей Харкова. Тут можна побачити улюблені місця харків'ян і жителів області так, як їх побачили харківські художники.

altКартини професіоналів розташовані поряд з роботами народних художників, завданням цієї виставки було показати якомога ширший спектр різноманітних поглядів на Слобожанщину.

Тетяна Іщенко під час відкриття виставки«Тут представлені різні автори, різні техніки живопису, різне бачення нашої Слобожанської землі, але їх об'єднує те, що ці роботи написані з любов'ю до свого краю, - наголосила директор обласного центру культури і мистецтва Тетяна Іщенко. - Не випадково цю виставку ми підготували саме до Євро-2012: ця експозиція допомагає представити широку палітру харківських красот в зображенні творчих людей».

altСеред маститих професіоналів тут можна побачити і картини Костянтина Савченка, директора Харківського художнього училища та прекрасного живописця, і затишні теплі пейзажі Миколи Дородного.

altЦікаві роботи викладача Харківської академії мистецтва та дизайну, професора Анатолія Кузьменка. Всі 4 представлені на цій виставці його картини написані за мотивами пейзажів села Рідний край Золочівського району, де у художника дача, і всі вони весняні, сонячні, радісні, навіть з народним гумором. Незважаючи на свою реалістичність, в них відображена незвичайна особлива манера художника, його розмашисті різнокольорові мазки допомагають автору передати власні почуття, які викликають у душі синя галявина з пролісками під щедро квітучою рожевою яблунею, розпускається береза, пасіка, стилізована під старовину.

altА ось осінній пейзаж з Бермінвод і весняний вид на Успенський собор у Харкові пензлю Миколи Білоусова. Художнику в цьому році виповнилося 85, але він сповнений енергії і творчого натхнення, до цього часу активно працює на пленерах, і в червні в художньому музеї пройде його персональна виставка. Чого тільки не намалював за своє життя, його картини обчислюються тисячами.

«У 1940-му році я посів перше місце на дитячому конкурсі малюнка, який проводився в кінотеатрі «Рот Фронт». В якості нагороди мені подарували справжній етюдник, фарби, пензлі, і відтоді я весь час малюю, - розповідає Микола Бєлоусов. - І війну малював, адже я працював ремонтником у прифронтовій бригаді, ремонтували танки. Але це було потім, а на самому початку війни, коли мого батька, кадрового військового відразу забрали на фронт, а ми з родиною поїхали до Краснограду, там і застала нас окупація. Коли німці прийшли, то дозволили відкривати церкви, і мені довелося розписувати кілька храмів на Харківщині. З особливим натхненням писав лики апостолів, вони досі стоять у мене перед очима».

Художник Віталій Мордик подякував за виставку і колегам, і організаторамМайже все своє доросле мирне життя Микола Бєлоусов пропрацював викладачем фізкультури в училищі № 3, а малювання залишилося хобі на все життя. Хоча згодом художник закінчив Московський університет станкового живопису. Сьогодні його картини можна побачити в багатьох приватних колекціях та музеях, як України, так і Італії, США, Ізраїлю, Німеччини.

altВдалу закордонну історію отримали і роботи Сергія Мангушева. Якщо в Україні його роботи розкуповують не так часто, то закордоном відлітають на раз. Сергій розповідає, що вже трохи вивчив смаки і потреби іноземців, і готує свої виставки з урахуванням цієї специфіки. Приміром, цього року він збирається виставлятися у Лондоні, куди повезе експозицію картин до 60-річчя інтронізації королеви Великобританії, там буде і портрет самої королеви, і її онука принца Вільяма, інших членів королівської сім'ї, головне, щоб це були веселі картини, на тлі їх прапора, вони це люблять, говорить Сергій. А ось історія написання картини, представленої на нинішній виставці, розвеселила всіх присутніх на відкритті.

Сергій Магушев«Тут зображено дерев'яний зруб в селі, це моя дача, колись вона була одноповерховою, я так її і намалював, і повіз на виставку до Венеції, - розповідає Сергій. - До мене підійшла представник ЮНЕСКО, захоплювалася моєю роботою і дивувалася, де я знайшов такий дивовижний будинок? Я сказав, що це моя дача. «Ви там живете, в цьому будинку?», - перепитала італійка. Я кивнув, мовляв, ну, так, живу. І вона купила цю роботу, вже не знаю, чи вона їй дійсно сподобалася, чи то з жалю до мене, що я живу в такому будиночку. Але після цього я добудував другий поверх, і ось на цій картині ви вже бачите двоповерховий дерев'яний зруб».

Не менш цікаві й роботи художників Лідії Кулик, Ольги Бережної, Георгія Фоменкова та інших, як професійних авторів, так і любителів. Побачити їх можна до 30 червня. Нагадуємо адресу виставки: м. Харків, вул. Пушкінська 62, малий зал 2-го поверху. Час роботи: з 10.00 до 17.30, вихідний - неділя.

Виставки

Немає звітів для показу

Сховати метелика