Брошка у вигляді декоративної квітки з вовни: майстер-клас з мокрого валяння - від Алли Глущенко | Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Всі матеріали на даному сайті призначені виключно для ознайомлення без цілей комерційного використання.
Розробка та супровід сайту: AnisLogo
Передрук публікацій дозволяється тільки при розміщенні прямого посилання на сайт https://www.cultura.kh.ua

Українська моваEnglish (UK)

Відділ дослідження та відродження декоративно-ужиткового мистецтва та виставкової діяльності

A+ R A-
Рейтинг статті:
( 7 шт. )

Брошка у вигляді декоративної квітки з вовни: майстер-клас з мокрого валяння - від Алли Глущенко

altУ минулу суботу, 4 серпня в центрі культури і мистецтва в рамках виставки «Дивовижний текстиль» пройшов майстер-клас з мокрого валяння. Під керівництвом майстрині Алли Глущенко робили брошку у вигляді декоративної квітки з вовни.

Для виготовлення такої брошки потрібно підготуватися грунтовно. Отже, необхідний цілий перелік матеріалів, а саме:
- Вовна для валяння меринос 18 мк, 23 мк (кілька близьких за тоном відтінків);
- Волокна для декору (шовк, віскоза, бамбук, банан, льон, кропива та ін);
- Пупирчата плівка;
- Москітна сітка (фатин або тюль);
- Рідке мило;
- Невелика ємкість для води (тарілка, піала);
- Лійка або пульверизатор;
- Гумові рукавички (за бажанням);
- Бамбуковий килимок;
- Качалка;
- Голка з ниткою;
- Рушник;
- Фурнітура (основа для брошки).

Відповідно до рекомендацій майстрині, техніка виготовлення наступна:

1. На пухирчатій плівці робимо розкладку вовни. Витягаємо тоненькі пасма вовни і розкладаємо радіально - від центру. Викладаємо вовну, щоб у нас вийшло коло діаметром 20-25 см (залежно від бажаного розміру готової квітки).

23
2. Розкладаємо 3-4 шари вовни, додаючи різні відтінки. Заготівля повинна бути тоненькою, але без дірок (не повинна просвічуватися). На останньому шарі для декору можемо додати рослинні волокна шовку, віскози.

3. Одночасно з розкладкою основи для квітки робимо розкладку листочка. Форма довільна. Напрямок волокон – перпендикулярно одне одного.

4
4. Коли розкладку закінчили, накриваємо наші заготовки москітною сіткою, щоб не змістилися волокна під час валяння (тертя).

7

5. Готуємо гарячий мильний розчин (1 ст. ложка мила на 1 л води) і поливаємо нашу розкладку гарячим мильним розчином, за допомогою лійки.

5

6. Приступаємо до валяння. Перші рухи повинні бути дуже ніжними, звалюємо шерсть, ледь торкаючись до розкладки, поступово зусилля збільшуємо. Робимо такі рухи 3-5 хвилин. Стежимо за тим, щоб сітка не привалялася до вовни.
7. Знімаємо сітку і продовжуємо валяти заготовку вже із зусиллям. Перевертаємо на зворотній бік - продовжуємо валяти. У міру необхідності поливаємо гарячим мильним розчином.

6
8. Далі валяємо за допомогою бамбукового килимка (валяння «в ковбасі»). Кладемо наш «млинець з вовни» на бамбуковий килимок, зверху кладемо качалку, загортаємо все разом в рол і валяємо - катаємо килимок 50-100 разів. Повторити процедуру, перевернувши «млинець» на зворотній бік.

98

Як перевірити, чи звалялася вовна: потрібно зачепити трохи вовни пальцями, якщо відокремлюються (відриваються) кілька вовняних волокон - шерсть звалялася, якщо захоплюється набагато більше - річ не звалялася, продовжуємо валяти далі. Річ, що звалялася, дає усадку - млинець зменшиться в діаметрі, стане щільнішим.

10

9. Квітка складається з двох деталей (підстава і пелюстки) Необхідно розрізати нашу заготовку по пунктирній лінії. Кільце на малюнку під № 1 - це наші майбутні пелюстки квітки, коло № 2 - підстава квітки. Розрізавши, у нас вийшли дві деталі. На деталі № 2 можна зробити розрізи, позначивши пелюстки підстави. Зрізи потрібно замилити. Ще трохи валяємо деталь № 1 і № 2 спочатку в рулоні, потім руками.

1

Схема заготовки. Рис. 1

111

10. Прополоскати заготовки.

131214
11. Збірка квіточки. Деталь № 1 призбираємо на нитку. Деталь № 1 пришиваємо до нашої основи (деталь № 2). Квіточка готова.

151718
12. На завершення пришиваємо листочки і фурнітуру.

19
13. Приміряємо брошку.

20

Виставки

Немає звітів для показу

Сховати метелика