Роль основ кольорознавства та спектрального кола у Петриківському розписі | Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Всі матеріали на даному сайті призначені виключно для ознайомлення без цілей комерційного використання.
Розробка та супровід сайту: AnisLogo
Передрук публікацій дозволяється тільки при розміщенні прямого посилання на сайт https://www.cultura.kh.ua

Українська моваEnglish (UK)

Відділ дослідження та відродження декоративно-ужиткового мистецтва та виставкової діяльності

A+ R A-
Рейтинг статті:
( 3 шт. )

Роль основ кольорознавства та спектрального кола у Петриківському розписі


Спектральне колоУ центрі культури і мистецтва триває курс навчання з Петриківського розпису під керівництвом заслуженого майстра народної творчості України Тамари Олексіївни Вакуленко. Тема п'ятого заняття: «Основи кольорознавства у побудові композиції, спектральне коло».

Початок заняття Тамара Олексіївна присвятила теоретичному екскурсу до основ кольорознавства. Вважається, що є три основних кольори: жовтий, червоний і синій - разом зі своїми змішаними, другорядними кольорами вони розташовуються у строго визначеному систематичному порядку (так зване, спектральне коло). Чорний та білий у колірне (спектальне) коло не входять, оскільки позначають одночасне наявність або ж відсутність усіх трьох основних кольорів. Значення білого і чорного полягає, насамперед, у тому, що вони або посилюють, або пом'якшують основні та змішані кольори, значно розширюючи тим самим палітру колірного кола незліченною кількістю нюансів.

Основних кольорів спектру дванадцять. Всі спектральні кольори називаються хроматичними, а сірий, білий і чорний - ахроматичними. Взаємодоповнюючими кольорами є протилежно розташовані кольори в спектрі. Вони один одного доповнюють, тобто коли взаємодоповнюючі кольори розташовані поруч, то вони посилюють один одного, "запалюють".

Потім Тамара Олексіївна показала, як на практиці можна використовувати знання про кольорознавство і особливості спектрального кола. Адже дуже важливо спочатку перед роботою зробити «наліпок», тобто розкласти композицію за кольорами.

altналіпок

У другій половині заняття Тамара Олексіївна розкрила секрет зображення своєї «фірмової» пташки зі складним хвостом. Ця пташка - характерний, впізнанний стиль робіт Тамари Вакуленко. 

altalt

Кожен учасник майстер-класу зобразив свою пташку не менш красивою, ніж у самої майстрині.

altaltalt

А в кінці заняття був перегляд і аналіз домашніх робіт. Завдання полягало в тому, щоб зробити копію складної роботи з маленького формату на форматі А3, причому добірку кольорів потрібно було виконати самостійно, у своєму колориті. Всі учні із завданням впоралися, у всіх вийшли досить складні і грамотні роботи.

altaltaltalt

З кожним заняттям учасники майстер-класу поглиблюються в технологію Петриківського розпису, збагачуючи свої знання та навички, що позначається на їхніх роботах і на їхній творчості...

alt

Більш докладно і поглиблено Ви можете навчитися Петриківського розпису на наших заняттях. Навіть якщо Ви впевнені, що не вмієте малювати, ми допоможемо Вам опанувати основами майстерності Петриківського розпису і наповнити своє життя задоволенням створювати красу своїми руками.

Група на наступний курс навчання вже набирається.

Попередній запис за тел.: +38-066-189-00-97, +38 (057) 700-35-79.

м. Харків, вул. Пушкінська, 62.

Виставки

Немає звітів для показу

Сховати метелика