Доторкнутися до тисячолітніх традицій гончарного ремесла змогли учасники майстер-шоу О. Жовновського | Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Всі матеріали на даному сайті призначені виключно для ознайомлення без цілей комерційного використання.
Розробка та супровід сайту: AnisLogo
Передрук публікацій дозволяється тільки при розміщенні прямого посилання на сайт https://www.cultura.kh.ua

Українська моваEnglish (UK)

Відділ дослідження та відродження декоративно-ужиткового мистецтва та виставкової діяльності

A+ R A-
Рейтинг статті:
( 7 шт. )

Доторкнутися до тисячолітніх традицій гончарного ремесла змогли учасники майстер-шоу О. Жовновського

Майстер-шоу з керамікиГончарне майстер-шоу від одного з авторів виставки оригінальних чайників «НезвиЧайно» Олександра Жовновського пройшло 19 липня на подвір'ї обласного організаційно-методичного центру культури і мистецтва. Харківський гончар розповів про історію найдавнішого народного промислу та продемонстрував роботу на гончарному колі. В кінці зустрічі не було відбою від бажаючих сісти за гончарне коло і відчути себе в якості гончара.

Традиції гончарства на території України більше 10 тисяч років

Гончарство виникло в епоху неоліту (приблизно 10 тисяч років до н.е.) та вважається одним з найдавніших народних промислів. Глина має високу пористість, дуже добре всмоктує вологу, тому гончар Олександр Жовновський допускає, що освоєння цього матеріалу мало довгу історію:

«Невідомо коли і яким чином наші пращури додумались помістити глину у вогнище і зрозуміли, що запечена на вогні вона стає міцною і перестає пропускати вологу. Цим і був ознаменований початок використання кераміки в побуті».

Майстер-шоу з керамікиСпочатку глиняні вироби випалювали на відкритих вогнищах, потім в печах. З появою гончарного кола гончарство стає окремим ремеслом. З часів енеоліту (3 тис. років до н.е.) глиняні вироби стали прикрашати орнаментом, тобто кераміка починає носити не тільки практичну, побутову, але й декоративну функцію.

«Українська земля дуже багата на поклади глини. Гончарство тут розвивалося з мезолітичної доби (10-6 тис. років до н.е. – прим.). Воно досягало розквіту декілька разів, в тому числі у Трипільській культурі (приблизно 3 тис. років до н.е. – прим.). У 19 ст. цей народний промисел був на піку популярності майже у всіх областях сучасної України» - розповів Олександр Жовновський.

З радянських часів у ширвжитку почала переважати дешева фабрична кераміка. Отож зараз харківський гончар та його українські колеги-однодумці працюють задля підтримання традиції гончарного ремесла та виготовляють зручні функціональні вироби.

Підготовка глини може зайняти декілька років

Олександр Жовновський розказав, що гончарне ремесло дуже складне, адже тільки на належну підготовку глини може піти декілька років.

«Знайти глину не проблема. Біля річок та водоймищ, у лісах, на піщаних кар'єрах є відкриті поклади. Але потім матеріал треба очистити від зайвого піску, землі. Я користуюся найдавнішим та перевіреним способом – природною чисткою. Розкладую глину на відкритому місці на рік, два, три» - розказав Олександр Жовновський.

Майстер-шоу з керамікиГлина заморожується взимку, її змочують дощі, гріє сонце, і всі непотрібні часточки ґрунту вимиваються природнім шляхом.

Після очистки глина розмочується та зберігається у темних вологих місцях. Олександр Жовновський обмотує глину у вологі махрові рушники, щоб вона не висихала.

Процес створення гончарного виробу майстер продемонстрував наочно, перед глядачами за декілька хвилин створивши глиняний горщечок та оздобивши його простим орнаментом та фігурними краями.

Після цього глядачі, яких з самого початку зустрічі прибувало з вулиці, вже не могли встояти перед спокусою – сісти за гончарне коло та доторкнутися до чарівного пластичного матеріалу. Кожен бажаючий під уважним керівництвом майстра виготовив свій горщик і зміг забрати його з собою додому.

Нагадаємо, що у грудні 2012 р. – січні 2013 р. Олександр Жовновський провів в Обласному центрі культури і мистецтва серію майстер-класів з кераміки, де давав докладні рекомендації щодо роботи на гончарному колі.

Виставки

Немає звітів для показу

Сховати метелика