Весь спектр жанрів народного мистецтва Харківщини – на виставці «Слобожанські передзвони» | Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Всі матеріали на даному сайті призначені виключно для ознайомлення без цілей комерційного використання.
Розробка та супровід сайту: AnisLogo
Передрук публікацій дозволяється тільки при розміщенні прямого посилання на сайт https://www.cultura.kh.ua

Українська моваEnglish (UK)

Відділ дослідження та відродження декоративно-ужиткового мистецтва та виставкової діяльності

A+ R A-
Рейтинг статті:
( 4 шт. )

Весь спектр жанрів народного мистецтва Харківщини – на виставці «Слобожанські передзвони»

Sloboghanski peredzvonyУрочисте відкриття виставки «Слобожанські передзвони» пройшло 15 грудня 2013 року в Обласному організаційно-методичному центрі культури і мистецтва. Експозиція складається з кількох сотень робіт, відрізняється жанровим розмаїттям і багатством творчих ідей народних майстрів.

Тут представлені живописні картини, предмети побуту, оздоблені петриківським розписом, ляльки-мотанки та авторські ляльки, писанки, дерев'яні та керамічні фігурки, м'яка іграшка, панно в техніці квілінгу, меблі з лози, вінки та ляльки з соломки... До експозиції також увійшли роботи, виконані в техніках в'язання гачком, валяння з вовни (аксесуари та взуття), вишивки хрестиком і гладдю (рушники, картини, подушки), ажурної різьби з фанери, плетіння зі шнура, ліплення з гіпсу, аплікації з бісеру та багато іншого.

Yulia Hodeeva Ludmila LisunovaМати і дочка Юлія Ходєєва і Людмила Лісунова з м. Мерефи Харківського району займаються виготовленням ляльок з 1988 року, є постійними учасниками обласних та всеукраїнських виставок. У нинішній експозиції представлені дві їхні авторські ляльки.

«Одна повністю зроблена з пап'є-маше і розписана фарбами, а друга «одягнена» в костюм. Все робили своїми руками (і основу, і костюми, і вишивку, і розпис), тому часу на виготовлення однієї такої ляльки пішло багато, – розповіла Юлія Іванівна. – Відомо, що в Україні найпоширенішим видом народної ляльки була мотанка з вишитим хрестом на обличчі. Але в Харківській області знаходили і дерев'яних ляльок з намальованими рисами обличчя. Зразки таких ляльок, наскільки я знаю, експонувалися в Харківському історичному музеї. Промальовані риси обличчя ми використовуємо в роботах, а вихідний матеріал – пап'є-маше – це наше авторське рішення. Тому ці ляльки – результат об'єднання традиційних технік і нового матеріалу».

Олександр Куліченко - військовий з 20-річним стажем, але тільки після виходу у відставку три роки тому знайшов свою улюблену справу – живопис. Пише в основному сільські пейзажі і сюжетні картини. На виставці «Слобожанські передзвони» є дві його роботи.

слобожанські передзвони«Наприклад, ця називається «Рибалка». Є у нас в Новій Водолазі дід - завзятий риболов. І взимку, і влітку він вудить рибу. Якось я йшов за водою на джерело, був сильний мороз, градусів двадцять п'ять. Дивлюся, а дід на своєму місці – ловить рибу. Побачив його і вирішив намалювати. Дід, правда, на риболовлі був без собачки, як зображено на картині. Це я вже від себе домалював. А потім дізнався від знайомих рибалок таку цікаву історію. Рибалки, виявляється, взимку беруть із собою собак. А знаєте для чого ? Коли дуже сильний мороз, то навіть рукавиці не рятують – пальці сильно мерзнуть. Так рибалки у собачки під черевцем руки зігрівають. Коли писав картину, я цього , звісно, не знав».

Ірина Краснокутська - викладач по кераміці в Дитячій школі мистецтв селища Нова Водолага. В експозицію виставки «Слобожанські передзвони» увійшло більше десятка робіт її учнів .

«Я була в селищі Опішня Полтавської області, яке славиться своїми давніми гончарними традиціями, і там брала участь у майстер-класі по кераміці. Методики опішнянських майстрів лягли в основу мого навчального курсу, – розповіла Ірина. – Зараз у мене займається 12 учнів віком від 7 до 12 років. Тут представлені роботи багатьох моїх дітлахів. Це – необпалені фігурки з глини, розписані звичайною гуашшю, вкриті лаком. Тема робіт широка – «українське село», – дитячій фантазії є де розгулятися».

Слобожанські передзвониВиставка «Слобожанські передзвони» дозволяє виявити стан збереження і розвитку як традиційної, так і сучасної народної художньої культури. З майже тисячі робіт народних майстрів члени журі обласного огляду-конкурсу «Слобожанські передзвони» та методисти центру культури і мистецтва відібрали кілька сотень, які й увійшли в дану експозицію.

«Вибрати найкращі роботи було дуже нелегко. А коли визначали, як їх об'єднати в єдину експозицію, розмістити в залі, то з колегами було дуже багато суперечок, – розповів член журі огляду-конкурсу «Слобожанські передзвони» Олександр Вакуленко. – Значення даної виставки в тому, щоб представити роботи майстрів народного мистецтва, щоб результат їхньої творчої праці побачили не тільки близькі і друзі, а й вся Харківська область».

Навесні наступного року творчість слобожанських майстрів оцінять на всеукраїнському рівні: в рамках святкування 200-річчя Т.Г. Шевченка в Києві пройде презентація культури усіх регіонів України, в тому числі, і виставка творів народної творчості. А харків'яни зможуть помилуватися розмаїттям творчих досягнень земляків протягом місяця – виставка триватиме до 16 січня 2014 року.

Вхід вільний.
______________________________________________________________________
Виставка працює з 10.00 до 17.30, вихідний - неділя.
Адреса: м. Харків, вул. Пушкінська, 62, виставковий зал 1-го поверху.
Довідки за тел.: (057) 700-35-79. E - mail : Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду

Виставки

Немає звітів для показу

Сховати метелика