На майстер-класі з виготовлення «різдвяного янгола» розкрили символіку кольору, числа та сонця | Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Всі матеріали на даному сайті призначені виключно для ознайомлення без цілей комерційного використання.
Розробка та супровід сайту: AnisLogo
Передрук публікацій дозволяється тільки при розміщенні прямого посилання на сайт https://www.cultura.kh.ua

Українська моваEnglish (UK)

Відділ дослідження та відродження декоративно-ужиткового мистецтва та виставкової діяльності

A+ R A-
Рейтинг статті:
( 2 шт. )

На майстер-класі з виготовлення «різдвяного янгола» розкрили символіку кольору, числа та сонця

Майстер-клас Майстер-клас з виготовлення різдвяного янгола у техніці ляльки-мотанки в рамках виставки «Лялькова майстерня: коловорот» пройшов 15 січня 2014 року в Обласному центрі культури і мистецтва. Про символіку ляльки, секрети та тонкощі її вироблення розповіла майстриня Тетяна Оглобліна, і кожен учасник забрав із собою власний виріб.

«Вважається, що домівку повинні оберігати 3 янголи: білий – різдвяний, червоний – пасхальний і зелений, що символізує Трійцю, - розповіла лялькарка Тетяна Оглобліна. – Є така легенда: коли Петро І ввів у Російській імперії звичай прикрашати ялинки на Різдво, то і ялинки, і скляні іграшки почали везти з Європи. Коштували прикраси дуже дорого, тож замість скляних європейських іграшок люди почали робити янголів з тканини та ними прикрашати ялинки. Кажуть, що з того часу і пішла традиція робити янголів на Різдво».

Традиційно основою для ляльок-мотанок слугували скрутки з тканини, дерев'яні стовпчики або ганчір'я. На майстер-класі Тетяна Оглобліна запропонувала зробити голову янгола зі скрутки, тобто зі смужки щільної тканини.

Майстер-класДля виготовлення різдвяного янгола знадобилося:

- смужка тканини для голови ляльки;
- основний білий квадрат тканини;
- нитки;
- тканина для крил;
- стрічка-пояс;
- ажурна тканина для спіднички (за бажанням).

Порядок виготовлення:

1. Спочатку смужка скручується у валик.

12. В середину основного квадрату тканини кладеться скрутка, причому так, щоб спіраль йшла за часовою стрілкою. Як розповіла майстриня, спіраль – це символ сонця. Якщо робити скрутку за годинниковою стрілкою, то це символізує розвиток та процвітання, якщо проти годинникової стрілки – на затухання (наприклад, хвороби).

23. Після вирівнювання тканини, щоб на «обличчі» янгола не було складок, слід закріпити голову ниткою, три рази обмотавши її навкруги «шиї» за годинниковою стрілкою та зав'язавши на три вузлики на шиї. Парну кількість оборотів нитки робили у ляльок для покійників, тож рекомендується робити 3,5 або 7 оборотів. Нитка закріплюється трьома вузликами, бо шия та пояс, а саме верхні та нижні хребці, вважалися найбільш вразливими частинами тіла, які треба захистити. Увага! Нитку не слід відривати від мотка, а працювати з нею, відмотуючи необхідну кількість.

34. Зі складок основної тканини формуються крильця, які слід підняти ближче до голови янгола. Крильця обмотуються ззаду ниткою так, щоб попереду на «тілі» янгола був хрестик, а позаду його не було. Нитка закріпляється вузликом на поясі ззаду.

55. Потім з нитки робиться німб, який декілька разів (залежно від товщини нитки) обмотується навкруги голови янгола. Для цього також можна використати золоту тасьму.

6. З іншого прямокутного клаптика тканини робляться крильця. Майстриня порадила ножицями закруглити верхня краї «крил», щоб вони не були схожими на крильця метелика. Посередині прямокутник перев'язується досить довгою ниткою (приблизно 60-70 см), так, щоби після цього кінці співпадали.

7. Крильця ниткою хрест-нахрест примотуються до янгола, а потім закріплюються ззаду вузликами.

68. Пояс робиться зі стрічки. Він обмотує янгола 2 рази і зав'язується на поясі. Жінки зав'язували пояс наліво, чоловіки – на праву сторону, а янголу слід в'язати його посередині, і так, щоб кінці були однакової довжини. 

За бажанням під пояс янголу можна зробити спідничку.

Фотографії з майстер-класу

 
 

Виставки

Немає звітів для показу

Сховати метелика