Виставка петриківського розпису «Роде наш красний» школи Тамари та Олександра Вакуленків | Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Всі матеріали на даному сайті призначені виключно для ознайомлення без цілей комерційного використання.
Розробка та супровід сайту: AnisLogo
Передрук публікацій дозволяється тільки при розміщенні прямого посилання на сайт https://www.cultura.kh.ua

Українська моваEnglish (UK)

Відділ дослідження та відродження декоративно-ужиткового мистецтва та виставкової діяльності

A+ R A-
Рейтинг статті:
( 2 шт. )

Виставка петриківського розпису «Роде наш красний» школи Тамари та Олександра Вакуленків

afisha petrikovskayaЗ 4 по 22 березня 2014 року в Обласному організаційно-методичному центрі культури і мистецтва відбудеться виставка петриківського розпису «Роде наш красний» школи Тамари та Олександра Вакуленків. Цей захід відбувається в рамках святкування 200-річчя з дня народження Т.Г. Шевченка.

Один із найдавніших видів народного мистецтва петриківський декоративний розпис вже давно вийшов за межі Дніпропетровської області, де він зародився і розвивався як мистецтво мальованої хати.

Творчість родини Вакуленків відіграє значну роль у становленні та розвитку декоративного петриківського розпису. Кожен твір талановитого подружжя глибоко закорінено у традиціях національної школи, однак при цьому немає явного запозичення, скоріше, тут прямий діалог з попередниками і духовними вчителями, зокрема, відчутний вплив матері Тамари Вакуленко – Ганни Самарської, єдиної учениці та послідовниці знаменитої народної художниці України Катерини Білокур.

В експозиції можна побачити орнаментальні та сюжетні роботи, портрети видатних постатей у стилі петриківського розпису, які виконали Тамара і Олександр Вакуленки та їхні учні, серед яких, до речі, і донька – Олеся Вакуленко.

Завдяки педагогічній діяльності Тамари Вакуленко мистецтво петриківського розпису на Харківщині живе і продовжується в творчості учнів школи петриківського розпису, яка діє в Харківському обласному організаційно-методичному центрі культури і мистецтва. В експозиції представлені роботи випускників: Олесі Вакуленко, Альони Кічкіної, Оксани Кіріченко, Маргарити Хельг, Маргарити Лісунової, Світлани Дубровської, Антоніни Шестопал, Тетяни Бондаревої, Аліни Бондаревої, Ганни Животовської, Олени Мельнікової, Лариси Татарінової, Людмили Кускової, Катерини Тріфанової.

Під час роботи виставки відбуватиметься низка майстер-класів з петриківського розпису.

Урочисте відкриття виставки відбудеться 4 березня 2014 року о 16.00.

Довідка. Тамара Вакуленко народилась у с. Петриківці на Придніпров'ї. 1982-1983 рр. викладала петриківський розпис в учбовому комбінаті с. Петриківки. З 1985 р. постійно бере участь в обласних, республіканських, всесоюзних та міжнародних виставках.

Олександр Вакуленко, голова Харківського осередку Національної спілки майстрів народного мистецтва України. Народився 1963р. у м. Новоросійську Краснодарського краю. Крім розпису художник займається ще й виготовленням виробів з дерева, це різноманітні тарелі, вази, таці, меблі тощо. Майстер, опікуючись вихованням молоді, постійно є головою журі міських та обласних дитячих конкурсів народного мистецтва.

Тамара й Олександр Вакуленки обоє закінчили Харківський художньо-промисловий інститут, є заслуженими майстрами народної творчості України, Лауреатами премії ім. Данила Щербаківського. Твори подружжя знаходяться в фондах музеїв України: ДМУНДМ, музеї народного мистецтва Слобожанщини, Коломийському музеї народно-декоративного мистецтва; Запорізькому художньому музеї; Дніпропетровському художньому музеї; Харківському художньому музеї. Також роботи знаходяться в багатьох приватних колекціях світу.


 

Виставка працює з 10.00 до 17.30, вихідний – неділя.

Адреса: м. Харків, вул. Пушкінська, 62, виставкова зала 1-го поверху.

Довідки за тел.: (057) 700-35-79. E-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду

Виставки

Немає звітів для показу

Сховати метелика