Запрошуємо на виставку харківських скульпторів "Про неї" | Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Всі матеріали на даному сайті призначені виключно для ознайомлення без цілей комерційного використання.
Розробка та супровід сайту: AnisLogo
Передрук публікацій дозволяється тільки при розміщенні прямого посилання на сайт https://www.cultura.kh.ua

Українська моваEnglish (UK)

Відділ дослідження та відродження декоративно-ужиткового мистецтва та виставкової діяльності

A+ R A-
Рейтинг статті:
( 1 шт. )

Запрошуємо на виставку харківських скульпторів "Про неї"

27-12З 27 березня по 12 квітня 2014 року в Обласному організаційно-методичному центрі культури і мистецтва 7 харківських скульпторів презентують втілення жіночності у пластиці на виставці скульптури «Про неї...».

Культурний код будь-якої епохи певною мірою пов'язаний зі статусом жінки, її роллю у суспільстві, можливістю художників формувати крізь жіночі образи ідеали та смаки часу. Тема жінки надає художнику більшу свободу, ніж будь-яка інша тема релігійного або світського характеру. Жіноче начало є персоніфікацією тілесного та духовного ідеалу в різні періоди розвитку людської цивілізації та художнього процесу.

У формуванні основ харківської скульптурної школи жінка відіграла особливу роль, адже саме талановита учениця відомого французького скульптора О. Родена Елеонора Блох, скульптор та видатний педагог тоді ще Харківського художньо-промислового інституту, заклала традиції європейської пластики в основу художньої освіти скульпторів.

У нинішній експозиції можна побачити роботи таких визнаних харківських майстрів, як Фелікс та Людмила Бетліємські, Катіб Мамєдов, Олег Шевчук, атакож молодих талановитих скульпторів: Любові Якіменко, Олександра Фролова та Олександра Яценка.

Пошук нових пластичних ідей, поглиблене переосмислення класичної традиції в умовах постмодерної цивілізації народжують різноманіття художніх прийомів. При цьому харківські скульптори уникають банальності, ангажованості, технократії, протиставляючи цьому природність, чутливість та вишуканість.

Фелікс Бетліємський в своїх творах знаходить пластичну метафору психологічних жіночих образів, використовує у моделюванні загострені форми, обірвані пластичні маси, а його дружина Людмила Бетліємська, навпаки, в скульптурі виявляє поступове перетікання до єдиної форми. В творчості Катіба Мамєдова тема жіночості займає провідне місце. Він створив близько 50 жіночих образів (на виставці представлено 9), в яких відчувається прагнення поєднати внутрішній та зовнішній світи жінки. Майстер використовує як реалістичні, так і абстрактні і навіть сюрреалістичні форми, які допомагають йому досягти максимальної глибини відображення своєї думки.

Олег Шевчук для розкриття теми виставки повною мірою використовує багаті пластичні та декоративні можливості бронзи. Його композиція з анімалістичними асоціаціями жіночості та материнства виразно оформлена традиційними орнаментами Індії, Ірану та Китаю. Тендітні та ніжні жінки в творах Любові Якименко в повній мірі відображають свою таємничу природу. Та, навпаки, сильні драматичні постаті літніх жінок розкриває скульптор Олександр Фролов.

До архаїчного та первісного уявлення жінки звертається Олександр Яценко, його скульптура «Венери» – це образ-символ, що узагальнює чисельні природні ролі жінки, образ монументального і статичного, виключеного з реального буття.

Об'ємне втілення теми жінки доповнять графічні роботи студентів Харківської державної академії дизайну та мистецтв: Катерини Слюсаренко, Ярослави Шульц, Олександри Резниченко, Анастасії Чечилової, Марії Черноруцької, Ганни Ступакової, Катерини Юрченко, Наталії Попович.

Офіційне відкриття виставки 27 березня о 17.00. Вхід вільний.

____________________________________________________________

Час роботи виставки: з 10.00 до 17.30, неділя – вихідний

Адреса: м. Харків, вул. Пушкінська, 62, виставкова зала 1-го поверху.

Довідки за тел.: (057) 700-35-73. E-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду

Детальніше про подію – на сайті: culturа.kh.ua

Виставки

Немає звітів для показу

Сховати метелика