Доки створюють писанки, доти світ буде існувати: харківські писанкарки відкрили «Вікно у Дивосвіт» | Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Всі матеріали на даному сайті призначені виключно для ознайомлення без цілей комерційного використання.
Розробка та супровід сайту: AnisLogo
Передрук публікацій дозволяється тільки при розміщенні прямого посилання на сайт https://www.cultura.kh.ua

Українська моваEnglish (UK)

Відділ дослідження та відродження декоративно-ужиткового мистецтва та виставкової діяльності

A+ R A-
Рейтинг статті:
( 4 шт. )

Доки створюють писанки, доти світ буде існувати: харківські писанкарки відкрили «Вікно у Дивосвіт»

Виставка писанок Виставка писанок «Вікно у Дивосвіт» відкрилася 15 квітня 2014 року в Обласному організаційно-методичному центрі культури і мистецтва. Писанки, бісерки, дряпанки, травленки, наскрізне різьблення, – усе різноманіття технік освоїли члени Харківського міського клубу писанкарства ім. Алли Павлівни Овчаренко (президент клубу – Наталія Кравченко) та інші майстрині-писанкарки.

Директор центру культури і мистецтва Людмила Омельченко. Виставка писанок «На сьогоднішній виставці представлено більше 600 робіт Харківського клубу майстрів писанкарства, а також інших слобожанських майстринь, – всього до 40 учасниць, – розповіла директор центру культури і мистецтва Людмила Омельченко. – Ця виставка дуже символічно відкривається напередодні світлого свята Великодня, і саме писанка означає відродження природи, вона є символом вічного життя, воскресіння, відіграє оберегові функції. Адже на Великдень родичі і друзі обмінювалися писанками, які потім зберігали в оселі протягом усього року до наступного свята, а іноді навіть протягом багатьох років. Вважалося, що в хаті, де є писанки, завжди панує злагода, добробут і процвітання».

Магічний вплив на реальність, хоча символи й перекодовані

У багатьох культурах світу з архаїчних часів яйце є символом зародження нового життя і цілого всесвіту. Виставка писанок Мислення прадавніх людей утотожнювало яйце з оточуючим світом, а за допомогою магічних дій через вплив на нього люди намагалися впливати на реальність навколо. Знаки, які наносились на шкаралупу, також відомі з самої зорі людства: хрест, дерево життя, граблі, риба, свастика та інші. З прийняттям християнства деякі знаки були ніби «перекодовані», тобто прийняли релігійне значення («риба», «хрест»), з'явилися нові знаки (наприклад, «храм»), а сама традиція розписувати яйця була прив'язана до свята Великодня, коли пасхальні кулічі та писанки обов'язково треба було святити в церкві.

Назва виставки розкриває символічне значення писанки, бо експозиція ніби повертає глядача у сиву давнину, у «Дивосвіт», розкриває магічні мотиви нанесення на яйце таємних побажань, прохання допомоги у примхливої природи, перші несміливі кроки людства у перекроєнні світу на свій лад.

Копії колекції Сумцова. Виставка писанок Перлина експозиції – копії зразків колекції Миколи Сумцова

Експозиція умовно складається з трьох блоків. В першому представлена символіка писанок розкривається зміст символів нанесених на шкаралупі яйця. У другому показане розмаїття сучасної традиційної української писанки, виконаної за різними видами орнаментації пасхальних яєць: різьба та інкрустація по дереву, плетіння, розпис на кераміці, декупаж, травлення й різьблення, бісерки-восківки.

Безумовно, перлиною експозиції став третій блок – це копії знаменитої колекції видатного харківського етнографа другої половини 19-го-початку 20-го століть Миколи Сумцова. Він вперше звернув увагу на писанку як на етнографічну цінність, і з того часу у суспільстві до неї виникло саме таке ставлення. Про колекцію дослідника знають у всьому світі, про неї згадується в кожному каталозі писанок. За своє життя він назбирав більше 1200 розписаних яєць, з яких після війни і руйнівного впливу часу залишилось лише трохи більше чотирьохсот. Зараз вони зберігаються у Харківському історичному музеї і вже давно не виносяться на публіку.

«Анна Павлівна Овчаренко, засновниця Харківського писанкарського клубу, дізналася про колекцію Сумцова у бібліотеці Короленка і одразу загорілася бажанням відтворити зразки традиційної слобожанської писанки, бо це благородна справа, яка подарує нашим нащадкам знання і можливість відтворювати традицію», – розповіла Наталія Кравченко, нинішній президент клубу писанкарів.

Копії колекції Сумцова. Виставка писанок Оригінали сумцовських писанок немає можливості виставляти

Незважаючи на те, що у сховищах музею для писанок постійно підтримується відповідний температурний режим, і лежать вони на спеціальному м'якому авіаційному папері, а ще сам Микола Сумцов залив в середину шкорлупи віск, щоб подовжити їх «життя», все одно шкаралупа руйнується, колір та малюнок вицвітають. Наталія Кравченко розповіла, що колір яйця іноді мали змогу дізнатися не зовнішнім дослідженням, а зсередини, тобто по оборотній стороні шкорлупи, куди фарба з часом просочувалась.

Виставка писанок Через це немає можливості виставляти експонати. Тож Анна Овчаренко вирішила зробити копії тих зразків колекції, які ще можна дослідити. Сама писанкарка відтворила ті зразки писанок, які відносяться виключно до теперішньої Харківської області.

«Особливий вклад Анна Павлівна зробила і в етнографічні дослідження, коли реконструювала слобожанські писанки з колекції Миколи Сумцова, а на основі фотографій зробила відповідний буклет і виявила усі села, з яких походять ці писанки, хоча багато дослідників дотримувалися думки, що їх вже немає на мапі. Тепер є можливість популяризувати цю інформацію серед місцевого населення, розповідати про традиції розпису, притаманні їх місцевості», – розповіла Ольга Добровольска, редактор видання «Писанка Харьковской губернии».

Писанкарка Наталія Кравченко. Виставка писанок Слобожанська писанка відрізняється не лише кольорами, а й інтелектуальністю

Інші зразки колекції Сумцова копіювала нинішній президент клубу писанкарів Наталія Кравченко:

«Розумієте, одні майстрині можуть по 5-6 годин розписувати одне яйце, щоб добитися філігранних ліній та точності. А я пишу, як душа забажає. Тож Анна Павліна сказала: «Наталя, будеш ти розписувати, у тебе народна рука». І до мене були видвинуті такі вимоги, щоб копіювати таке, як воно є: з граматичними помилками у надписах, кривими лініями тощо, неакуратними плямами, щоб у точності передати усі особливості і кольори».

Перемальовуючи таким чином писанки з сумцовської колекції, Наталія Кравченко вивела основні риси слобожанських писанок. Їх основним колоритом, за висновками майстрині, вважаються писанки, в яких превалює зелений колір, таких, як з села Островерхівка на Харківщині.

Писанкарка Світлана Ходячих. Виставка писанок На питання, чим відрізняється від інших слобожанська писанка, майстриня Світлана Ходячих відповіла так:

«Слобожанські писанки – особливі. Вони інтелектуальні. Розмітка ніби складається у корзинки на манер пазлів, вона цілісна. Якщо у багатьох інших місцевостях набагато більше значення приділяється дрібним деталям, техніці, різним прийомам, штрихам, тобто прикрашанню, то у наших писанках особлива увага надається саме символу. Якщо малюють «мальву», «ружу», «зірку», то обов'язково розлого, на все яйце, а поєднуючись з насиченими темними кольорами, символи грали по-особливому, дуже колоритно».

Два підходи до писанкарства

Наразі існує два основних підходи до розпису яєць: як до виду декоративно-ужиткового мистецтва і як до традиційної практики. На виставці «Вікно у Дивосвіт» представлені роботи різних напрямів.

Виставка писанок «На одну роботу у мене в середньому йде 2 тижні. А взагалі зараз у мене вдома лежить одне яйце, яке я не можу доробити вже 5 років, бо щоб завершити роботу, мені потрібен ювелір, який на кленовому листі зможе зробити срібну павутинку з павучком. За 10 років я зробила дуже велику кількість яєць: штук 200 в сезон я роздарювала друзям і знайомим, тобто десь пару тисяч. Зараз у мене в домі взагалі немає яєць – усе винесли на виставки», – розповідає Світлана Ходячих.

Панацея від проблеми культурної самоідентифікації

У ще одного члена Харківського клубу писанкарства, культуролога Олени Кравчинської своє розуміння значення писанок:

Виставка писанок «Треба розуміти, що розписувати яйця – це все одно що для господині пекти хліб, тобто цілком звичайне заняття, для якого не потрібно володіти якимись особливими здібностями або технікою. Майстерність приходить з досвідом: чим більше пишеш, тим краще виходить. Діти починають розписувати писанки з трьох років! А раніше цим займались геть усі, і не тільки на Пасху, але й на іменини, крестини тощо. На мій погляд, українці зараз мають великі проблеми з самоідентифікацією, тому мета цієї виставки, перш за все, просвітницька. Якщо у кожному домі перед Великоднем, у Чистий Четвер хоча б на дві години сім'я буде збиратися за столом та розписувати писанки, тоді ми всі відчуємо себе справжніми українцями».

Виставка писанок «Писанки – це молитва»

Аутентичну атмосферу, що підкреслила необхідність збереження усього спектру, комплексу народних видів мистецва, створила програма, яку представив фольклористичний гурт Обласного центру культури і мистецтва «Муравський шлях» (керівник Галина Лук'янець). Цей колектив, що збирає та відтворює слобожанський фольклор, запросив відвідувачів виставки до інтерактиву, щоб разом поспівати веснянок та поводити весняні хороводи, учасники яких впевнилися на власному досвіді: ці народні види мистецтва, як і писанки, надають енергії усім, хто поринає у дивовижний світ прадавніх традицій.

Виставка писанок «Існує давнє повір'я: доки на світі пишуть писанки, доти світ буде існувати. Писанки – це молитва. Із злим серцем і поганими думками не можна братися писати, бо яйце обов'язково розколеться. Це і є особлива умова, яку треба мати на увазі, займаючись писанкарством. Я і уявити раніше не могла, що у мене вийде розписувати яйця. Моєю реакцією на вперше побачені писанки була фраза: «Я так не зможу», – сміється президент клубу писанкарів Наталія Кравченко.

Під час роботи виставки усі бажаючі зможуть перевірити і свої вміння. Щопонеділка та щочетверга з 12.00 до 15.00 відбуватимуться майстер-шоу з писанкарства. Окремо за заявками проводитимуться майстер-класи.

____________________________________________________________
Час роботи виставки: з 10.00 до 17.30, неділя – вихідний
Адреса: м. Харків, вул. Пушкінська, 62, виставкова зала 1-го поверху.
Довідки за тел.: (057) 700-35-73. E-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду

Автор: Маргарита Ізваріна

Фото: Валентина Білоусова

Виставки

Немає звітів для показу

Сховати метелика