На Харківщині святкування 170-річчя Іллі Рєпіна почалося з відкриття «Чугуївського вернісажу 2014» | Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Всі матеріали на даному сайті призначені виключно для ознайомлення без цілей комерційного використання.
Розробка та супровід сайту: AnisLogo
Передрук публікацій дозволяється тільки при розміщенні прямого посилання на сайт https://www.cultura.kh.ua

Українська моваEnglish (UK)

Відділ дослідження та відродження декоративно-ужиткового мистецтва та виставкової діяльності

A+ R A-
Рейтинг статті:
( 1 шт. )

На Харківщині святкування 170-річчя Іллі Рєпіна почалося з відкриття «Чугуївського вернісажу 2014»

Чугуївський вернісажВиставка живопису та графіки художників Творчого об'єднання митців та майстрів м. Чугуєва «Чугуївський вернісаж 2014» відкрилася 10 червня 2014 року у Харкові, в Обласному організаційно-методичному центрі культури і мистецтва. Експозиція, до якої увійшло понад півсотні картин 13-х художників, присвячена 170-річному ювілею Іллі Рєпіна.

Святковий дух згодом підхоплять усі заклади культури області

Чугуївщина – прославлений, благодатний край, краса та неповторність якого оспівані у творах багатьох художників. Зокрема, й у картинах видатного майстра Іллі Юхимовича Рєпіна, чия постать донині надихає земляків. Творчі «спадкоємці» художника, учасники Творчого об'єднання митців та майстрів м. Чугуєва, до ювілею кумира підготували виставку «Чугуївський вернісаж 2014». Пейзажі, натюрморти, портрети у живописній, акварельній, пастельній та графічній техніках представлені на суд глядача в яскравій експозиції. Ця виставка відкриває низку обласних заходів, присвячених святкуванню ювілею знаменитого живописця.

«Дуже приємно, що напередодні відзначення 170-річчя Іллі Юхимовича Рєпіна в Обласному центрі культури і мистецтва відкривається ця чудова експозиція. Пізніше до святкування приєднаються усі заклади культури області: і бібліотеки, і музеї, і районні будинки культури, -- розповіла начальник відділу культури та освітніх закладів Департаменту культури і туризму Харківської облдержадміністрації Наталія Плотнік. – Чугуївщина – це така історична місцевість, на якій завжди жив козацький дух і генетично передавався з покоління в покоління. Рєпін відчував цей дух, захоплювався красою Чугуївщини і прославляв нашу Слобожанщину. Бажаю усім послідовникам Рєпіна, художникам Чугуєва, щоб вони мали можливість демонструвати свої кращі картини не тільки харків'янам, але й усій Україні та світу».

Чугуївський вернісажНа створення авторської техніки Сергія Коморного надихнули французькі імпресіоністи

Чугуївським художникам і справді є що показати: пейзажі Олени Шмідт, Євгенія Луніна, Олександра Шаповалова, Юрія Пашкова, Анатолія Жарка, Валентини Качиної, Олександра Пучкова і Євгенія Блохіна; натюрморти Сергія Качина, Володимира Захарова та Валерія Кравченка та багато іншого.

Деякі чугуївські митці вже мали можливість представити свої картини за кордоном. Наприклад, роботи одного з учасників виставки Сергія Коморного, лауреата Міжнародної премії ім. І.Ю. Рєпіна, знаходяться у приватних і державних зібраннях України, Росії, Німеччини, Австрії, Ізраїлю, Канади, Сполучених Штатів Америки та ін. В експозиції виставки «Чугуївський вернісаж 2014» представлені декілька його натюрмортів та пейзажів.

«Усі ці роботи об'єднує те, що вони написані на Чугуївському пленері. Взагалі більше працюю на природі, я з тих художників, яким потрібне свіже повітря, – розповів Сергій Коморний. – Малюю в авторській, дуже трудомісткій техніці: використовую пастель, але не торкаюсь паперу, тобто кольори змішуються не на картині, а візуально, в голові. Можна провести аналогію з принтером: він друкує крапочки, а ми бачимо цілісне зображення. Свою техніку я ніяк не назвав, але вона має коріння у французькому імпресіонізмі, тобто у спадщині Дега і Ван Гога».

Сергій КачинСергій Качин вирішив увіковічнити чугуївських художників

На відкритті виставки можна було побачити багатьох натурників Сергія Качина, бо серію представлених тут живописних портретів він присвятив своїм колегам – чугуївським художникам.

«Це не комерційний проект, я малюю портрети, щоб залишилась пам'ять, і щоб потім, через багато років, люди знали, що у Чугуєві були такі художники. Кожна така робота має ще й символічне навантаження. Наприклад, портрет Сергія Коморного відображає його підхід до роботи, його техніку малювання пастеллю. Раніше, щоправда, його пастельні лінії були не кручені, а вертикальні, як показано на портреті. Сергія я зобразив на фоні Чугуївської школи топографів, де колись навчався Ілля Рєпін – символ Чугуєва. Тим більше, що художник живе в 10 метрах від майстерні класика. Віру Іванівну Чурсину я намалював у етнічній хустці на фоні каміну, бо вона дуже тепла, приємна людина. Олександр Пучков на портреті з гітарою та на багряному напруженому фоні, бо він пише та виконує авторські пісні».

Виставка працюватиме до 4 липня 2014 року. Вхід вільний.


 

Час роботи виставки: з 10.00 до 17.30, неділя – вихідний
Адреса: м. Харків, вул. Пушкінська, 62, виставкова зала 1-го поверху.
Довідки за тел.: (057) 700-35-73. E-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду

Фотографії з виставки

 
 

Виставки

Немає звітів для показу

Сховати метелика