Подорожуємо дивовижною Україною (частина 5) | Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Всі матеріали на даному сайті призначені виключно для ознайомлення без цілей комерційного використання.
Розробка та супровід сайту: AnisLogo
Передрук публікацій дозволяється тільки при розміщенні прямого посилання на сайт https://www.cultura.kh.ua

Українська моваEnglish (UK)

Відділ дослідження та відродження декоративно-ужиткового мистецтва та виставкової діяльності

A+ R A-
Рейтинг статті:

Подорожуємо дивовижною Україною (частина 5)

 09062020

Увесь культурно-історичний потенціал України може вразити будь-якого іноземця своїм різноманіттям та глибиною історії. Особливий інтерес викликають об'єкти, що надихали поетів, митців та філософів. Палац графів Воронцових побудований за проектом архітектора Ф. К. Боффо в 1827 році в стилі ампір викликає захоплення своїм неординарним візуальним поєднанням. Розкішних інтер'єри палацу, оформлені видатним скульптором і живописцем Карлом Скотті з використанням прийомів романтизму. В новому палаці одним з перших побував поет В. А. Жуковський, після чого в його щоденнику з'явився лаконічний запис: «28 серпня. Прогулянка по місту. Огляд будинку графа Воронцова. Оранжереї. Медальний кабінет. Бібліотека.»

Своїм монументалізмом вражав і Свято-Покровський монастир у м. Харків. Це єдиний збережений фрагмент забудови Харківської фортеці XVII ст., який дійшов до наших часів.

У свій час тут працював Харківський колегіум, в якому український філософ і поет Григорій Савич Сковорода, викладав поетику, давньогрецьку мову і християнську гречність.

Палацовий комплекс "Качанівка" збудований у стилі класицизму з елементами, властивими періоду історизму. Подовгу в Качанівці гостювали  Тарас Шевченко, Микола Гоголь, Микола Маркевич та Михайло Глінка. В маєтку Тарновських "Качанівка" Маркевич бачився з Глінкою, про що записав у своєму щоденнику. Коли Тарновський повідомив про приїзд "Гліночки" (так називав Маркевич Глінку) Маркевича, той запросив Ольшанського Іоана Персидського, якого мріяв почути Глінка. Імпровізації "Руслана і Людмили", вірші та розповіді про подорожі письменника і композитора - все це чули стіни маєтку Тарновського... Бували тут також і Марко Вовчок, Опанас Маркевич, Віктор Рєзанов, Пантелеймон Куліш, Петров-Водкін і Добужинський.

Приваблює увагу і палац графа Плотені у Великих Лазах, зведений у неокласичному стилі. Кімнати маєтку були оздоблені деревом, килимами, квітчастими шпалерами. Сам Плотені був чималою музичною зіркою свого часу, вважався одним з кращих європейських скрипалів ІІ половини ХІХ ст. Він був першим скрипалем угорського національного оперного театру, грав дуетом з Лістом і Йоганесом Брамсом.

Наступна пам'ятка - це садиба Суханових-Кондратьєвих в с. Низи. Поміщик Кондратьєв любив музику і навіть сам вдавався до складання музичних композицій. Саме на такому ґрунті і зав’язалась у нього дружба з Чайковським. Відомий композитор Петро Ілліч щоліта приїздив у гості до Кондратьєва, відпочивав, а також працював над новими творами, тут з’явилися на світ: опера “Кузнец Вакула” (пізніша назва “Черевички”), Друга і Третя симфонія та багато інших. Ще й нині стоїть на березі Псла в оточенні старого парку одноповерховий будинок, що колись був Чайковському “притулком праці і натхнення”.

Селище Вороновиця сьогодні відоме завдяки перебуванню в місцевості відомого композитора Ференца Ліста. Композитор закохався у власницю Вороновицького палацу Кароліну Сан Вінгенштейн і приїхав за нею у 1848 р.  Ферен Ліст прославив Вороновицю в циклі “Колоски, зібрані після жнив у Воронинцях", в основі яких були українські мелодії. Цикл містить три п’єси. Перша — “Українська балада”, друга — “Думка”, написана на тему пісні “Ой, не ходи, Грицю”. А третя — “Жалоба” на мотив “Віють вітри”.

В 1869 р. В палац переїжджає новий власник - капітан І рангу Олександр Федорович Можайський. За період життя у Вороновиці Олександр Федорович виконав значну роботу, яка передувала побудові повітроплавального снаряду. Він проводив досліди з птахами, вивчаючи умови горизонтального польоту, моделює велетенські повітряні змії. Саме, проживаючи у Вороновиці, Можайський виготовляє свою першу таку модель.

Так багато пам’яток, де не лише зароджувалось почуття кохання або будувалися масштабні парки, але й таких, що дарували творчу наснагу і ставали «оазисами натхнення» для відомих письменників, поетів, митців та філософів. І найголовніше - всі вони розташовані на території України...

0906 1

0906 2

0906 30906 4

 

Виставки

Немає звітів для показу

Сховати метелика