Людина - творчість | Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Всі матеріали на даному сайті призначені виключно для ознайомлення без цілей комерційного використання.
Розробка та супровід сайту: AnisLogo
Передрук публікацій дозволяється тільки при розміщенні прямого посилання на сайт https://www.cultura.kh.ua

Українська моваEnglish (UK)

Відділ дослідження та відродження декоративно-ужиткового мистецтва та виставкової діяльності

A+ R A-
Рейтинг статті:

Людина - творчість

 30062020 1

Розпочинаємо знайомити наших пошанувачів з особистими історіями майстерності сучасних майстрів Харківщини, які своєю творчістю внесли вагомий внесок у розвиток декоративно-прикладного мистецтва.

Шегда Ірина Зенон-Михайлівна, народилась та постійно проживає у Харкові. Майстер декоративного мистецтва, член Національної Спілки майстрів народного мистецтва України, спадкова коцарка. Практикує традиційне харківське коцарство, традиційне українське витинання з паперу, різні види плетіння та в'язання, лялькарство, виготовлення дерев’яних іграшок. Колекціонує старовинні українські вишиті сорочки.

Декоративним мистецтвом та народною творчістю Ірина свідомо займається з дитинства. Шити, вишивати хрестиком та гладдю, мережити, робити вузлові ляльки, в'язати гачком та спицями, коцарити її навчила бабуся. Шити та лагодити взуття, випилювати лобзиком, переплітати книжки та інше - дідусі. Самостійно по вирізках з журналів навчилась макраме. Під час навчання у школі закінчили курси з художньої вишивки на ножній швацькій машині, з в'язання мережива на спицях, з фріволіте, з виготовлення штучних квітів методом забулювання тканини, з художнього розпису тканин. Закінчила чотирирічну школу закрійників з правом викладання. Працювала у виробничо-художньому об'єднанні «Україна». На художньо-графічному факультеті ХГПІ ім. Сковороди (у 1986-1991 роках) отримала навички багатьох промислів народів СРСР, а саме з кераміки та гончарства; з розпису різних матеріалів та текстур; з гравіювання, чеканки та інкрустації; з плетіння з різних матеріалів; з ткацтва та килимарства та інше.

У різноманітних виставках декоративно-прикладного мистецтва приймає участь з 2011р. У 2017 р. у виставковому залі КЗ «ООМЦКМ» відбулась перша персональна виставка майстра як колекціонера та дослідника  українських вишитих сорочок «Старовинні вишиванки: крої, техніки, мотиви». https://www.youtube.com/watch?v=zwVeakfQEX8

Наприкінці 2010 року, після завершення своєї громадсько-політичної діяльності, Ірина відчула нездоланне бажання  до творчості. Спробувавши себе у різних напрямках, зупинилась на українській іграшці. Особливо до душі припала лоскутна лялька. На їх обличчя Ірина накладає прямий  хрест, а на груди – косий (що не робилось на стовбушках). Цим Ірина задає їм програму оберегів. Все інше у стовбушках  Ірини – фантазії та вміння рук.

Колекція ляльок майстрині  складається з ляльок-коз та оберегів материнства, кількість їх перетнула півсотні. Багато років Ірина ділиться своїм вмінням виготовлення текстильної ляльки у розважальному центрі Харківського Центрального парку культури та відпочинку ім. Горького.

Поштовхом для створення Іриною дерев’яних іграшок стало бажання надати своїй кумі та подрузі майстру з петриківського розпису Оксані Трубниковій оригінальних форм для її творчості. Іграшки творчого тандему Шегда-Трубнікова брали участь у виставках НСМНМУ «Твір року» 2012-2014 років, занесені у каталог «Українська народна іграшка», зберігаються у Державному музеї іграшки України, у Чернівецькому обласному краєзнавчому музеї, у приватних колекціях. У 2013 році Міністерством освіти і науки України та Державним музеєм іграшки Ірина Шегда нагороджена Дипломом за оригінальність форм.

У 2013 році НСМНМУ провела Всеукраїнську виставку «Українська витинанка», за підсумками якої був виданий каталог кращих робіт. До нього увійшли витинанки Ірини : «За мотивами писанки» і «Древо життя».

До індивідуальних особливостей виконання витинанки Іриною можна віднести, розроблений нею прискорений метод склеювання та виготовлення «витинанки з тінню» (коли вирізаються два абсолютно однакових візерунка з паперу різних кольорів, а потім наклеюються на основу один поверх другого зі зміщенням в 1-2 мм.)

Живий інтерес Ірини до дослідження мистецтва проявився у створенні сумісно зі співробітниками КЗ«ООМЦКМ» методичних рекомендацій з декоративно прикладного мистецтва «Витинанка». (https://www.cultura.kh.ua/uk/activities/art-craft/method-materials/236-metodichni-materiali/6536-vitinanka-metodichni-rekomendatsiyi-z-dekorativno-prikladnogo-mistetstva).

Ірина, досконало вивчала плетення оберегів з ниток.  Нею знайдені витоки мистецтва, аналоги у багатьох народів світу, етапи еволюції оберегу; створені технічно складні багатопроменеві вироби, прийнято з ними участь у багатьох виставках, проведені майстер-класи та розроблені факультативи з методиками навчання цьому плетінню. У міському Центральному парку культури та відпочинку ім. М. Горького систематично декілька раз на рік проводить майстер-класи з виготовлення класичного оберегу «Боже Око».

У 2018 р. провела дослідження коців з фондів Харківського історичного музею, зробила їх обміри, детальний опис; склала точні схеми малюнку, за якими ці коци можна буде ідентифікувати та в подальшому  реконструювати. У травні 2018 р.  у рамках 10 Міжнародного туристичного форуму разом з міським Туристично-інформаційним центром представляла коцарство як бренд Харкова, що має великий як історичний, так і промисловий потенціал. Завдяки потужному інтересу харківської  громади до проведених досліджень та масштабної компанії по ознайомленню з коцарством 18 жовтня 2018 р. «Традиційне харківське коцарство»  було внесено як новий елемент до Переліку елементів НКС Харківської області. А вже в грудні 2018 р. Ірина Шегда стала лауреатом другої премії Всеукраїнського конкурсу програм збереження і розвитку елементів нематеріальної культурної спадщини (НКС) «Жива традиція» від УЦКД та УКФ:

https://www.cultura.kh.ua/uk/intangible-cultural-heritage/elements/6271-kocarstvo

Зараз на рахунку Ірини три власноруч зроблених верстата: з одним мандрує по виставках, другий великий (виготовлений для ткання коцу «100 років ХІМ») - вдома, а третій (репліка на  аутентичний) зайняв поважне місце в новій експозиції ХІМ «Слобожанє».

За всіма ознаками  Ірина є спадковою коцаркою та дійсно займається відродженням традиції виготовлення коців.

Творче кредо майстра: «Черпати істину з першоджерел: долучатись до визнаних не тільки людьми, а й часом, витворів народного мистецтва; прискіпливо и глибоко вивчати старовинні українські стилі, строї, побут, традиції та народне буття; обирати для цього фахові джерела інформації та визнаних тематичних авторів, музеї, приватні колекції».

Професійні поради початківцям від майстра Ірини Шегда: «Дотримуйтесь у своїй роботі принципу: «Очі бояться - руки роблять». Отримуйте задоволення від своєї творчості. Поважайте та зберігайте

традиції  власного народу. Обережно поєднуйте у своїх витворах традицію та власний погляд».

3006 1

3006 2

3006 3

3006 4

3006 6

3006 8

3006 9

 3006 5

3006 7

3006 10

3006 11

3006 12

3006 13

3006 14

3006 15

3006 16

Виставки

Немає звітів для показу

Сховати метелика