Печворк | Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Всі матеріали на даному сайті призначені виключно для ознайомлення без цілей комерційного використання.
Розробка та супровід сайту: AnisLogo
Передрук публікацій дозволяється тільки при розміщенні прямого посилання на сайт https://www.cultura.kh.ua

Українська моваEnglish (UK)
A+ R A-
Рейтинг статті:

Печворк

Печворк або лоскутне гаптування здавна відоме багатьом народам. Із строкатих і однотонних шматочків тканини, викроєних за шаблонами, майстрині виготовляли найрізноманітніші композиції – мозаїчні візерунки. Недарма цей вид народної творчості в Україні називають клаптевою мозаїкою.

Українські бабусі у своїх затишних будинках мали речі, акуратно скроєні з барвистих шматочків тканини, поєднаних між собою величиною, текстурою та відтінками. Синтез фольклорних мотивів і новітніх тенденцій у виробах є зразком краси і таланту, а використання різних видів декоративного мистецтва – це частина художньої культури народу.

Виготовлення виробів у техніці «печворк» вимагає виняткової акуратності, точності, високої техніки гаптування, зокрема і машинної, та художніх здібностей. Виріб виконується вручну, на швейній машині чи комбінованим способом і складається, зазвичай, із трьох шарів тканини. Верхній шар виконується у техніці печворк чи комбінації цієї техніки з аплікацією, вишивкою, колажем тощо, що є самостійними техніками рукоділля. Середній шар – прокладка, традиційно є синтепоновим чи ватиновим. Нижній шар – із бавовняної тканини.

Отже, печворк – це споконвічний український стиль шиття з клаптів тканини. Мистецтво клаптевого гаптування можна порівняти з живописом. Тільки фарби замінює тканина, а пензель – голка з ниткою. За допомогою такого ремесла можна оригінально прикрасити своє житло і зробити його більш оригінальним, створити в житловому приміщенні неповторну атмосферу старовини і первісності. Сучасні дизайнери використовують в процесі оформлення приміщення яскраві клаптеві полотна для оформлення стін і стелі. Ці речі, зроблені власноруч, містять частинку душі майстрині. Вони унікальні і неповторні.

Для розвитку будь-якої творчості важливе спілкування та обмін досвідом. Відроджуючи і розвиваючи традиції, сучасні майстрині розробляють нові дивовижні візерунки і знаходять незвичні колірні поєднання.

 

Сховати метелика