Народна мудрість у творчості Сковороди навчає, як краще жити, піклуючись і про душу, і про тіло | Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Всі матеріали на даному сайті призначені виключно для ознайомлення без цілей комерційного використання.
Розробка та супровід сайту: AnisLogo
Передрук публікацій дозволяється тільки при розміщенні прямого посилання на сайт https://www.cultura.kh.ua

Українська моваEnglish (UK)
A+ R A-
Рейтинг статті:
( 3 шт. )

Народна мудрість у творчості Сковороди навчає, як краще жити, піклуючись і про душу, і про тіло

Народна мудрість у творчості Сковороди27 липня 2012 року у Харківському обласному організаційно-методичному центрі культури і мистецтва відбулися 16-ті Сковординські читання «Народна мудрість у творчості Г.С. Сковороди». Як справжній філософ Григорій Сковорода був здатний огранувати дивні діаманти народної мудрості, перетворюючі їх на скарбницю для багатьох поколінь нащадків. Тому і сьогодні його надбання залишається вкрай актуальним.

Каткова„Я занотовую його вирази народної мудрості, які він залишив у своїх творах, вони для мене як заповіт, - зізнається член товариства греків „Геліос" поетеса Ірина Каткова. – Вони ніби написані для наших часів. Наприклад, ось такі:

„Не тот глуп, кто не знает, но тот, кто знать не хочет.

От излишества рождается пресыщение, от пресыщения скука, от скуки душевное огорчение, а кто этим страдает, того нельзя назвать здоровым.

Избегай людей, которые видя твои пороки и недостатки, оправдывает их или даже одобряет. Такие люди или льстецы, или трусы, или просто дурки. От них не жди помощи ни в какой беде или несчастье.

Лучше у одного умного и добродушного быть в почтении, нежели у тысячи дураков.

Тот враг опаснее, который притворяется твоим другом.

В пьянстве нет ни ума, ни добродетели.

Главнейшая из всех пагубных страстей есть завсить – мать прочих страстей и беззаконий."

altФілософ-мандрівник вважав також, що християнство вище за будь-яку філософію, це і є буття: саме пізнання Бога. Але щоб пізнати Бога, писав Григорій Сковорода, треба пізнати самого себе: «Поки людина не знає Бога в самому собі, то годі й шукати Його в світі... Вірити в Бога –не значить вірити в його існування, а значить віддатися Йому та жити за Його законом».
Дослідники його творчості вважають саме Григорія Сковороду засновником вітчизняної релігійної філософії, ініціатором активної просвітницької діяльності, та врешті-решт саме завдяки йому у Харкові було створено університет.

Столярова„Григорій Сковорода народився 3 грудня 1722 року в селі Чорнухи на Полтавщині в козацькій родині. Вчився у Києво-Могилянській академії, працював у Петербурзі, потім 5 років подорожував и працював в Європі, слухав лекції в найкращих європейських університетах. Повернувшись додому він врешті-решт потрапляє в Харківський колегіум. І якби не інтриги, він можливо так і працював би там. Але він, як потім життя показало на щастя, не витримав інтриги і почав займатися просвітницькою працею, - розповідає методист Обласного організаційно-методичного центру культури та мистецтва Ганна Столярова. – 25 останніх років свого життя він працював на Слобожанщині. Слобожанщину він обрав тому, що тут існувала спільнота, яка altпрагнула до освіти, духовного життя, культури, прогресу, і Григорій Сковорода почав працювати з різними людьми – потенційними меценатами та викладачами, щоб тут було збудовано університет. Тому у тому, що у 1805 році у Харкові був відкритий університет, є немала заслуга Григорія Сковороди. І недарма університет зараз носить ім'я кращого учня Сковороди Василя Каразіна".

ШепельЧималий час Григорій Сковорода провів у Бабаях. Тут, у бабаївських лісах було написано 15 із 30 його байок. Тут біля джерельця з прозорою водою, яке зараз називають Сковородинівським, було написано багато творів.

„І зараз у нашому музеї є експозиція, присвячена Сковороді, - каже завідувачка історико-краєзнавчого музею у с. Бабаї Алевтина Шепель. – У нас діє краєзнавчий гурток, в якому діти, зокрема, вивчають творчість Сковороди і навіть присвячують йому вірші".
ШколаНе лише дітей і досі надихає на творчість Григорій Сковорода. Фонд державної бібліотеки ім. Короленка, як підкреслила провідний бібліотекар цього закладу Олена Школа, щорічно поповнюється все новими і новими виданнями щодо творчості великого філософа.

КостоваЗавдяки Сковороді, надихаються на творчість і скульптори, і художники. Цікавою родзинкою 16-х «Сковородинівських читань" стала виставка вишивок «Ой, ти пташка жовтобока" за творами Сковороди, яку підготувала член Всеукраїнського об'єднання майстрів народної творчості Тетяна Костова. До речі, вона як краєзнавець провела цікаве дослідження щодо здорового харчування, профілактики та лікування захворювань. Виявляється, що ці питання не обходив своєю увагою і Григорій Сковорода. Міркування з цього приводу трапляються у багатьох його творах, як поетичних, так і у прозі, а також лікарські здібності Сковороди описуються у спогадах про нього.

Вишивки за мотивами творів СковородиНаприклад, залишилось багато свідоцтв про те, що він зцілював людей за допомогою трав. Будучи обізнаним і у медичних теоріях античних лікарів, він зазначає: Гален, міркуючи про здоров'я, радив хлопчикам і юнакам вживати холоднішу, а старим — теплішу їжу, бо з гарячої їжі розвивається зайва вологість, а звідси — катар, нежить, гній, вологість, згущена жаром, Плутарх так само вважав причиною всіх хвороб надлишок вологи в тілі: «хвороба, всяка зараза і запалення не можуть прищепитися, коли тіло холодне, позбавлене слизу і легке, як корок, то зроби його тоншим, скорочуючи надмірну їжу й уникаючи вогню, породженого вином, звідки всі пороки душі, а з останніх, у свою чергу, — всі хвороби тіла».

Вишивка за мотивами творів СковородиНа відміну від багатьох мудреців, Григорій Сковорода не протиставляв душу й тіло. Він конкретизує зв'язок між духовними та тілесними недугами: людина, яка зловживає м'ясом та алкоголем, довго зупиняється на тривожному роздумі — «звідси передчасне старіння, коли не щось гірше».

Що ж, дійсно, і сьогодні варто прислухатися до таких порад. Тож недарма щорічно збираються на Сковородинівські читання краєзнавці, літературознавці, бібліотекарі, митці, студенти, бо і творчість, і приклад життя Григорія Сковороди і сьогодні вражає, навчає, змушує замислитися над сенсом життя та допомагає знайти відповіді на багато питань, що турбують людей.

Сховати метелика