Оркестр народних інструментів Комсомольського відзначив 50-річчя звітним концертом | Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Всі матеріали на даному сайті призначені виключно для ознайомлення без цілей комерційного використання.
Розробка та супровід сайту: AnisLogo
Передрук публікацій дозволяється тільки при розміщенні прямого посилання на сайт https://www.cultura.kh.ua

Українська моваEnglish (UK)
A+ R A-
Рейтинг статті:
( 1 шт. )

Оркестр народних інструментів Комсомольського відзначив 50-річчя звітним концертом

1Творчий звіт оркестру народних інструментів на підтвердження звання «зразковий аматорський колектив» відбувся 5 квітня 2014 року у Палаці культури селища міського типу Комсомольське Зміївського району. Звітній концерт співпав з 50-річним ювілеєм оркестру і зібрав багатьох шанувальників, вихованців та друзів колективу з числа творчої інтелігенції Харкова та області.

Подружжя Григорій і Валентина Біленькі приїхали до селища Комсомольського на студентську практику, та й назавжди залишилися тут, все життя працювали у місцевому Палаці культури. У 1964 році молоді спеціалісти організували дитячий оркестру народних інструментів. Спочатку у колективі налічувалося 12 музикантів, але вже за перше десятиліття кількість учасників оркестру зросла до 120 чоловік. Оркестр швидко набув популярності в Україні та за її межами, часто брав участь у зйомках музичних телепередач, здобував численні грамоти та дипломи на обласних, республіканських та всесоюзних оглядах та конкурсах.

У різні роки з учасників оркестру були створені вокальний дівочий ансамбль «Казка», ансамбль «Веселі ложкарі» і дорослий оркестр «Реприза», до якого увійшли випускники основного дитячого колективу. Ці колективи зробили неоціненний вклад у пропаганду аматорської дитячої творчості та народно-інструментального мистецтва.

Надзвичайно талановитий керівник і педагог колективу Валентина Біленька змогла залучити, навчити грати на інструментах і дати путівку у життя сотням юних мешканців селища Комсомольське. Оркестр народних інструментів на сьогоднішній день є лауреатом Міжнародних і Всеукраїнських фестивалів і конкурсів, лауреатом премії Героя Радянського союзу Олександра Зубарєва, постійним учасником усіх обласних і районних заходів.

1Художнім керівником та диригентом колективу й дотепер працює Валентина Миколаївна Біленька, зараз вона – заслужений працівник культури України, лауреат творчих премій ім. І. Слатіна і В. Ступницького, почесний громадянин Зміївського району. Концертмейстери оркестру – директор ПК смт Комсомольське та благодійної організації «Дитячий центр підтримки та розвитку національної культури і самодіяльної художньої творчості «ОДОНІ» Валерій Павлович Афанасенко та музикант і аранжувальник Григорій Олександрович Біленький.

На творчому звіті, що співпав з 50-річчям оркестру, були присутні чисельні гості: представники творчої інтелігенції, музиканти, викладачі Харківських вузів, представники творчих спілок, національно-культурних товариств Харківської області, а також керівники селища, району, народні депутати, представники Департаменту культури і туризму, Обласного організаційно-методичного центру культури і мистецтва.

Програма звітного концерту складалася з трьох відділень, у яких брали участь усі колективи: зразковий оркестр народних інструментів (41 учасник), підготовчий оркестр народних інструментів (29 музикантів), вокальний ансамбль «Казка» (існує при оркестрі, 18 учасників), ансамбль «Веселі ложкарі» (13 чоловік). А також у концерті виступив дорослий оркестр «Реприза».

Не зважаючи на те, що оркестр складається з російських народних інструментів, у репертуарі багато й українських творів. Так, програму звіту розпочала пісня П. Майбороди «Київський вальс» (соло на баяні Дмитро Водолагін), далі були народні пісні: «Ніч яка місячна», «Їхав козак за Дунай», «Українська думка». «В гори прийди до мене», «Розпрягайте, хлопці, коней», «На городі чорна редька», «Подаруй коня цигану» (соліст Сергій Амосов), «Ой, я знаю, що гріх маю» (солістка Наталія Демочка), «Дорогим жінкам» та інші.

Російський репертуар був представлений традиційними, класичними для оркестру народних інструментів, російськими народними піснями: «Во поле береза стояла», «Мы на лодочке катались», «Выйду на улицу», а також композитора В. Блока «Береза».

Оркестр виконав також танцювальні і маршеві твори: марш до балету «Конек-Горбунок» (музика Ц. Поні), «Карело-фінська полька» (обробка М. Корецького), «Циганочка» (інструментовка Д. Денисова), «Куриное буги» (музика Є. Дербенко), «Веселая кадриль» (композитора В. Темнова).

1Усього в концерті прозвучало близько 30 творів. Глядачі у залі приймали самодіяльних артистів бурхливими оплесками. А вихід у номері ансамблю «Веселі ложкарі» керівника оркестру Валентини Біленької змусив увесь зал аплодувати стоячи.

Комісія відзначила, що колектив є унікальним не тільки в області, а й в Україні, що творчий звіт оркестру пройшов на високому організаційному і творчому рівні: добре підібраний репертуар, грамотно складена програма, ладне звучання оркестру, добре відпрацьовані концертні номери. Було підкреслено, що кожен із представлених колективів, як сам колектив зразкового оркестру народних інструментів, так і ансамбль «Веселі ложкарі», і вокальний ансамбль «Казка», і оркестр «Реприза», учасники якого є вихідцями із «зразкового» колективу, заслуговують, кожен окремо, на почесні звання «зразковий» та «народний» (для дорослого).

Робота колективу і його творчий звіт було визнано такими, що повністю відповідають вимогам «Положення про «зразковий аматорський колектив», тому атестаційна комісія запропонувала колегії Департаменту культури і туризму Харківської обласної державної адміністрації, підтвердити оркестру народних інструментів Палацу культури селища Комсомольське почесне звання «зразковий аматорський колектив».

Звіт приймала обласна атестаційна комісія у складі: начальника відділу культури, мистецтв та навчальних закладів Департаменту культури і туризму ХОГА Наталії Плотнік (голова комісії); заступника директора з культурно-дозвіллєвої та творчої роботи ООМЦКМ Любові Мякіннікової (заступник голови атестаційної комісії); головного спеціаліста відділу культури, мистецтв та навчальних закладів Департаменту культури і туризму ХОГА Валентини Стецюк; заступника декана факультету Харківської державної академії культури Віктора Цицарева; завідувача відділу культурно-масової роботи ООМЦКМ Ельвіри Чайки (секретар комісії).

111

Сховати метелика