Як кам’янчани Масляну святкували: парубки «волочили колодку», а зяті годували тещ варениками | Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Всі матеріали на даному сайті призначені виключно для ознайомлення без цілей комерційного використання.
Розробка та супровід сайту: AnisLogo
Передрук публікацій дозволяється тільки при розміщенні прямого посилання на сайт https://www.cultura.kh.ua

Українська моваEnglish (UK)

Відділ з методичної роботи

A+ R A-
Рейтинг статті:
( 1 шт. )

Як кам’янчани Масляну святкували: парубки «волочили колодку», а зяті годували тещ варениками

maslyana17 березня у селі Кам’янці Ізюмського району Харківської області відбулись народні святкування Масляної. Свято відмічається народним гулянням вже четвертий рік поспіль у формі театралізованого дійства на майданчику біля клубу. Кожен рік святкування збирає велику кількість учасників.

Людей до клубу гучно закликали ряджені та воєвода з дружиною. Програма почалась приїздом масляний поїзда: попереду Масляна з млинцями, а за нею в супроводі парубків та дівчат з піснями – опудало із соломи. Ряджений поїзд зайшов в корчму, а опудало розмістилось на троні з очерету.

На святі парубки «колодку волочили», і «билися» за неї, хто чим міг. А щедра Масляна пригощала переможців смачними, гарячими варениками, млинцями, пиріжками. Зяті за народним звичаєм годували своїх тещ варениками та катали їх на санчатах. За наказом воєводи гучно прогнали Зиму і закликали Весну.

Але найяскравішим дійством було спалення опудала зими. Навколо багаття жителі села водили хороводи, танцювали діти, дорослі.

Насамкінець Масляна запросила учасників дійства до корчми скуштувати обрядових страв.

Свято організували та обіграли директор СБК Тамара П’ятецька, вчитель фізкультури Кам’янської школи Сергій Спорник, художній керівник Іван П’ятецький, музичний керівник СБК Юрій Заїка, керівник танцювального гуртка «Світанок» Ніна Осадча, вчителі школи, учасники художньої самодіяльності.

Сховати метелика