Найкращі театральні колективи Харківщини змагались за прихильність Мельпомени | Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Всі матеріали на даному сайті призначені виключно для ознайомлення без цілей комерційного використання.
Розробка та супровід сайту: AnisLogo
Передрук публікацій дозволяється тільки при розміщенні прямого посилання на сайт https://www.cultura.kh.ua

Українська моваEnglish (UK)

Відділ з методичної роботи

A+ R A-
Рейтинг статті:
( 1 шт. )

Найкращі театральні колективи Харківщини змагались за прихильність Мельпомени

На крилах МельпомениРегіональний фестиваль-конкурс аматорських театральних колективів «На крилах Мельпомени» відбувся 19-21 квітня 2013 року у Пісочинському будинку культури. У конкурсі брали участь 22 вистави театрів з 17 районів Харківської області. Хто став переможцем, стане відомо лише 25 травня під час урочистого нагородження у малому залі ХНАТОБу, де переможці покажуть свої вистави.

У конкурсі брали участь дорослі та дитячі аматорські театральні колективи з виставами різних жанрів, напрямків, стилів. У програмі були заявлені як дитячі спектаклі («День народження віслючка», «Пригоди Незнайки», «Буратіно»), так і постановки творів української та зарубіжної класики («Дячиха», «По ревізії», «Наталка Полтавка», «Забути Герострата», «Голод»).

На крилах МельпомениНаймолодшим учасникам театрального фестивалю виповнилося лише 7 років. Але, не зважаючи на юний вік акторів, багатьох з них глядачі сприймали найтепліше. Наприклад, маленькі актори Мерефянського будинку культури з театрального колективу «Джерельце» підготували для глядачів виставу за мотивами твору А. Мілна «Вінні-Пух». Веселими оплесками зал зустрів Ведмедика, який дуже кумедно пересувався по сцені, сумного віслюка Іа, Сову... Але П'ятачок став беззаперечним улюбленцем залу після сцени з повітряною кулькою. Коли від неї залишилась зелена ганчірочка, П'ятачок запищав «Ой, мама! Ой мама-мамочка! Та це ж моя кулька!!», і це його відчайдушне щире віріщання просто «порвало» глядачів.

Більшість присутніх у залі поцінувачів театральної творчості складали учні початкових класів та вихованці дитсадків. Вони із захопленням зустріли виставу зразкового дитячого театру «Чудеса в решете», яка називалась «Зірковий хлопчик». Це драматична та дуже повчальна постановка про хлопчика: його, загорнутого у розшитий зірочками плащ, знайшов у лісі дровосік, у сімї якого вважали, що малий впав із зірок. Він був дуже гарнесеньким, усі навкруги милувалися, і поступово малий дуже загордився і своєю зовнішністю, і походженням, та так, що став зверхньо ставитися до всіх оточуючих. Та от раптом прийшла до їхнього двору жебрачка і заявила, що вона мати цього хлопчика. Пихатий красунчик лише насміхався над нею, він не хотів її визнавати за мати і наговорив їй багато образливих слів. Але у кару за це він став страшком, лише тодірозкаявся у скоєному і почав шукати свою мати, щоб вибачитися. В кінці він дізнається, що його мати лише була вдягнена у рвану одежу, бо дуже довго шукала свого синочка, і в дорозі її одяг обвішав, а насправді вона – королева, його батько – король, а він пройшов усі необхідні випробування, щоб стати добрим та справедливим правителем.

На крилах Мельпомени«Зірковий хлопчик – важка роль, - розповів виконавець головного персонажа п'єси Данила Устинов. – Складніше за все було вибачатися перед мамою. Негідників грати набагато легше, ніж гарну, добру людину».

«Над спектаклем ми працювали півтора року, - розповіла керівник гуртка «Чудеса в решете» Наталія Устинова. – Ідея виникла у зв'язку із складним перехідним віком моїх артистів, у цей період діти стають злими, дратівливими. Вони спілкуються з однолітками тільки в інтернеті, у них немає можливості живого спілкування. Відповідно, і з батьками псуються стосунки. Я сама вирішила, що роль «зіркового хлопчика» буде грати мій син. Вважаю, що це правильно – виховувати дітей на такому сильному драматургічному матеріалі як Оскар Уайльд».

На крилах МельпомениСпектакль театру «АРТ-Э» Красноградського РБК представив на конкурс виставу під назвою «Бабуся напрокат». П'єса сучасного автора розповідає про те, як батькі, яким треба було їхати, орендували чужу бабусю для догляду за своїми дітлахами. Дайство відбувається у бабусі вдома. Малюки спочатку бешкетують, сподіваючись, що через погану поведінку «орендована бабуся» відправить їх додому. Але стара жінка навпаки все їм дозволяє, та ще й підкормлює та топить для них баньку. Фантазія дітей розігрується так, що поступово вони приходять висновку, що потрапили до справжньої Баби Яги, яка підгодовує їх, щоб з'їсти. Їхні підозри лише підтверджуються, коли вони знайшли в домі старої ступу з мітлою та курячі лапки. Нажахані вони телефонують батькам та просять врятувати. В кінці п'єси дитячі страхи розвіюються, і «бабуся-напрокат» виявляється не етнічним персонажем з російських народних казок, а доволі поблажливою та терплячою людиною.

Наприкінці триденного театрального марафону перед журі визначило номінантів та володаря гран-прі, але хто став переможцем, поки невідомо: організатори зберігають інтригу до 25 травня 2013 року, коли відбудеться урочисте нагородження і показ найкращих вистав у малому залі ХНАТОБу.

Сховати метелика