«Не обов'язково розуміти вірші, треба вміти їх відчувати» | Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Всі матеріали на даному сайті призначені виключно для ознайомлення без цілей комерційного використання.
Розробка та супровід сайту: AnisLogo
Передрук публікацій дозволяється тільки при розміщенні прямого посилання на сайт https://www.cultura.kh.ua

Українська моваEnglish (UK)
A+ R A-
Рейтинг статті:

«Не обов'язково розуміти вірші, треба вміти їх відчувати»

1 018 421 квітня в галереї «Мистецтво Слобожанщини» пройшлалітературна зустріч, на якій відомі харківські поети презентували свої нові книги і вірші. Анна Мінаковапредставила поетичну збірку «Сни склодува», Станіслав Мінаков – книгу «Нєвма», а Ірина Євса зворушила серця присутніх віршами «Повернення» та «Пам'яті коктебельскої «зеленки».

На пляж!

1 060 1Від віршів Ірини Євси повіяло літом, що наближається, морським бризом, відчайдушністю відпускного життя. Її поетичні рядки переносили слухачів то у спартанські умови відпочинку у теплому Коктебелі, то на піщаний пляж, який «прищіпкою пірсу до прибою хистко прикріплений». Слухаючи її, так і захотілося розтягнутися на мокрому піску під променями кримського сонця і вдихнути на повні груди п'янкий запах моря.

Нереальна реальність

1 042 1Назва книги Анни Мінакової «Сни склодува» несе в собі символічний сенс, вірші мають непросту образність, а ілюстрації намалювала сама Анна.

«Хмари, наче сни склодува, не втомляться живими здаватися,– декламувала Анна, а потім коментувала, розкриваючи свій задум.– Склодув – це людина, що видуває скло, але для мене це творець, який з нічого здатний створити щось. Його сни належать до іншої реальності, це щось сакральне, неземне».

Нєвма – посилання читачеві

У свій поетичний збірник «Нєвма» Станіслав Мінаков включив вірші, написані з 1982-го по 2004 рік. Всі вони – про Любов, саме з великої літери «Л», тієї, якої всі ми повинні навчитися за це земне життя. Ця ідея подається в кожному вірші, за допомогою простих, зрозумілих образів, як у вірші «Агрус», в якому почуття автора передані з вражаючою силою: «Я, мабуть, не вмію любити, але вмію поливати і жаліти».

1 067Книга «Нєвма» відкриває самобутній талант харківського поета, його духовні пошуки і переживання. Кожний вірш, наче живий, завдяки тим смисловим навантаженням, тим ідеям, які воно в собі несе.

Нєвма – знак, що позначає ряд нот, який використовувався в Європі, починаючи з епохи Відродження, нєвми застосовувалися також у Візантії, на Русі (називалося знаменний спів), у Вірменії (хази). На відміну від нот із класичною 5-лінійною тактовою нотацією нєвма не вказує точної висоти та протяжності звуку або групи звуків. Вона призначена для того, щоб нагадати тому, хто співає, про вже відомої йому раніше розучені мелодії. Це і є основне посилання читачеві:

1 033 1«Не обов'язково розуміти вірші, треба вміти їх відчувати»,– говорить Станіслав Мінаков.

І для нього, і для Ірини Евси це був не просто літературний вечір, а ще й зустріч хороших друзів, яка буває, на жаль, не так часто. Побачитися і творчо підтримати колег по перу прийшла і поетеса Анна Скорик, вона теж прочитала свої вірші. А завершилося це зібрання творчих, талановитих людей виступом барда Олександра Давшана, який відкрив секрет джерела натхнення: «Музика, пісня, поезія народжуються від внутрішнього стану гармонії».

Сховати метелика