Звіт фольклорного ансамблю «Горлиця» Одноробівського СБК , 4.07.2015 | Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Всі матеріали на даному сайті призначені виключно для ознайомлення без цілей комерційного використання.
Розробка та супровід сайту: AnisLogo
Передрук публікацій дозволяється тільки при розміщенні прямого посилання на сайт https://www.cultura.kh.ua

Українська моваEnglish (UK)
A+ R A-
Рейтинг статті:
( 1 шт. )

Звіт фольклорного ансамблю «Горлиця» Одноробівського СБК , 4.07.2015

   4 липня 2015 року в рамках проведення культурно-мистецького свята  «Містерії Купала», що проходив на території національного літературно-меморіального музею Г. С. Сковроди у с. Сковродинівка Золочівського району, відбувся перегляд творчого звіту  фольклорного ансамблю  «Горлиця»  (керівник – Кононенко Марина Олександрівна) Одноробівського СБК на підтвердження почесного звання «народний аматорський колектив».

   З метою оцінювання творчих досягнень зазначеного колективу була запрошена обласна атестаційна комісія у наступному складі: Добренька Оксана Миколаївна – голова атестаційної комісії, начальник відділу культури, мистецтва та навчальних закладів Департаменту культури і туризму Харківської обласної державної адміністрації; Лук'янець Галина Василівна – заступник голови атестаційної комісії, завідувач лабораторією досліджень нематеріальної культурної спадщини Обласного організаційно-методичного центру культури і мистецтва, керівник фольклорного гурту «Муравський шлях», заслужена артистка України; Осадча Віра Миколаївна – професор кафедри духових та естрадних інструментів Харківської державної академії культури, доктор мистецтвознавства; Олійник Наталя Петрівна – голова Спілки етнологів і фольклористів м. Харкова, аспірант Харківської державної академії культури; Акименко Олена Станіславівна – секретар атестаційної комісії, завідувач відділом з методичної роботи Обласного організаційно-методичного центру культури і мистецтва.

   До складу колективу входять аматори від 21 до 45 років, а в молодшу групу - діти віком від 5 до 14 років. У репертуарі ансамблю календарні, обрядові, ліричні пісні своєї місцевості та Слобожанщини в цілому.

   Цього року з нагоди своєї атестації ансамбль «Горлиця» підготував та відтворив у с. Сковородинівка ритуальне народне дійство, яке традиційно відбувається на свято Івана Купала. Саме показу обрядових практик з української етнокультури, об'єднаних під назвою «Купальські вогні», була присвячена перша частина звітної програми. Дорослі учасники колективу на прикладі купальських заспівок «Ой ходила Уляночка», «Купався Іван», «Петрівочка», «Щиплене вино», «Іван купавсь тай нам придавсь», «Купався Іван у ставочку» і «За городом кози пасла» познайомили глядачів із пісенним фольклором Слобожанщини. Дитячу народну творчість презентувала молодша група із вокальними номерами «Скакав горобець по вулиці», «Заплету віночок», «Сьогодні Купала, завтра Івана». Цікавою несподіванкою у проведенні концертної програми стало звернення до інтерактивної форми взаємодії з глядачами, що полягало у спробі спільними зусиллями вивчити і станцювати декілька рухів класичної польки. Другий блок складався із українських пісень, записаних у Золочівському районі та був побудований на основі матеріалів видань серії «Муравських шлях». До нього увійшли наступні зразки народної музичної літератури: ліричні роздуми-розповіді «Ой ти вішенька, ти черешенька», «Ой на горі на високій», «По небу місяць», «Чогось мені сумна», «Ходить павич по городу», «Гиля, гиля сірі гуси», «Через сад виноград», жартівлива гумореска «Та літав комар по лугу», жниварський музично-поетичний твір «Ой Петра-Павла минає», весільна співанка «Йшла Марійка».

   Усі звітні номери «Горлиці» були відмічені високими оцінками членів обласної атестаційної комісії та щирими оплесками вдячних слухачів, і не тільки тому, що талановиті учасниці зазначеного фольклорного ансамблю – «співучі, красиві, не тільки тому, що вони добре виступали,- як зазначила В. М. Осадча у своєму привітальному слові,- а ще й тому, що їм до душі пісня, виплекана цією священною землею, землею Золочівщини, що вони продовжують пісенну традицію свого краю, створюють свято, осяяне музичним фольклором». До теплих доброзичливих побажань своєї колеги стосовно того, щоби не зупинятися і не мати перешкоди у прагненні глибше пізнати рідну пісенність і надалі радувати світ чарівними піснями, приєдналася й Г. В. Лук'янець, яка подякувала «Горлиці» за те, що вони працюють із дітьми. «Дитячий колектив, який виступав у першому відділені, це саме те, ради чого створюються творчі колективи, ради чого живуть його учасники,–  цілком справедливо відмітила Галина Василівна. – І це зрозуміло як нам, офіційним представникам атестаційної комісії, що мають 20-літній стаж етнографічно-збирацької дослідницької діяльності, так і тим людям, що з власного педагогічно-викладацького досвіду знають про ті значні складнощі, які супроводжують таку значущу й, одночасно, емоційно напружену роботу, велику сьогоденну і далекоглядну відповідальність діяльності дорослого складу ансамблю». А для того, щоби звернути увагу найменших учасників на необхідність постійно самовдосконалюватися, формувати режим внутрішньої індивідуальної дисципліни і осмисленого підходу до занять, а також прагнучи мотивувати на творчі досягнення, Н. П. Олійник побажала їм частіше ходити на репетиції і на наступний рік приїжджати на обласний фестиваль традиційної народної культури «Крокове коло», на якому їх вже давно із нетерпінням чекають.

   Завершальним зверненням до звітуючого колективу стала вітальна промова О. М. Добренької, у якій вона також висловила подяку за розвиток підростаючого покоління молодих українців у «правильному руслі», підтримку і популяризацію рідного пісенного слова.

   І, нарешті, дуже очікуваним і найприємнішим моментом, на який, хвилюючись, сподівалися учасники фольклорного ансамблю «Горлиця» та підбурювали задоволені виступами глядачі, стало засвідчення голови атестаційної комісії відповідності продемонстрованого художнього рівня та професійної виконавської майстерності творчого звіту вимогам Положення про почесні звання. Висловлену О. М. Добренькою готовність порушити клопотання перед колегією Департаменту культури і туризму Харківської обласної державної адміністрації стосовно підтвердження фольклорним ансамблем «Горлиця» під керівництвом Кононенко Марини Олександрівни звання «народний аматорський колектив» одностайно підтримали й інші члени атестаційної комісії.

Сховати метелика